Paikalliset

Kaupunki arvioi Aseman koulun tontin arvoksi 5 miljoonaa euroa – keväällä ratkaistaan myös kolmen muun kouluvanhuksen kohtalo

Aseman koulun oppilaat leikkivät perjantaina välitunnilla kirkkaassa auringonpaisteessa.

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ | Onko Hyvinkään ydinkeskustassa jatkossa pikkukoululaisille opinahjoa vai puretaanko Aseman koulu?

Kouluvanhuksen kohtalo lienee kevään kuumimpia perunoita – vielä ennen kesää valtuusto ottaa kantaa paitsi siihen myös koko Hyvinkään keskustaajaman kouluverkkoon.

Virkamiehet valmistelevat nyt poliitikoille päätettävää: työn alla on selvitys siitä, millaisia palveluja sivistystoimi eri puolilla keskustaajamaa jatkossa tarjoaa. Aikajänne ulottuu vuoteen 2027, ja uusi selvitys korvaa edellisen, vuonna 2013 valmistuneen selvityksen.

Kaupungin näkökulmasta kouluverkossa on aihetta tehostamiselle, sillä kouluikäisten määrä keskustaajamassa pienenee. Esimerkiksi tänäkin lukuvuonna keskustaajaman kouluista vain harva ylittää 90 prosentin täyttöasteen.

Väljintä on Talvisillan, Hyvinkäänkylän ja Paavolan kouluissa, kun taas esimerkiksi Tapainlinnassa täyttöaste tänä lukuvuonna on yli 100 prosenttia. Tiivistä on myös Hakalassa, Martissa, Vehkojalla ja Puolimatkassa.

Liipasimella ovat kuitenkin muut koulut: kaupungin tilapalvelun mukaan mittavan peruskorjauksen tarpeessa ovat Aseman ja Härkävehmaan koulut, Hyvinkään yhteiskoulun lukio sekä Sveitsin lukio.

Tarkkaa hintalappua remonteille ei vielä ole julkistettu, mutta selvää on, että niiden korjaaminen tulisi kalliiksi.

Se on ollut vähän sellaista leikkaa, liimaa, peitä, paikkaa -meininkiä.

Sivistystoimenjohtaja Pentti Halonen sanoo, että esimerkiksi Aseman koulu ja HYK ovat odottaneet perusteellista remonttia vuosikymmeniä.

– Se on ollut vähän sellaista leikkaa, liimaa, peitä, paikkaa -meininkiä, kun päätöksiä kouluista ei ole tehty. Mutta nyt ne on tehtävä.

Remontit ovat kalliita, tonttimaa taas arvokasta. Hyvinkään tilapalveluiden arvion mukaan pelkästään Aseman koulun tontin arvo on noin viisi miljoonaa euroa.

On selvää, että kaupungin toiveissa on saada nuo rahat. Asialle tarvitaan nyt kansalaisymmärrystä, Halonen sanoo.

Jos poliitikot haluaisivat säilyttää koulun ydinkeskustassa, olisiko mahdollista, että Aseman koulun kivikoulu purettaisiin ja tilalle rakennettaisiin kokonaan uusi ala-aste? Toki, jos päättäjät niin päättävät, Halonen vastaa.

– Mutta nyt tarvitaan rahaa kokonaisuuteen. On huomioitava tonttimaan arvo.

Poliitikkojen kannat selviävät tipoittain: opetuslautakuntaan selvitys tulee maaliskuussa, kaupunginhallitukseen huhtikuussa. Lopullisen päätöksen tekee valtuusto toukokuussa.

Sillä välin kaupunki haluaa osallistaa kaupunkilaisia ja järjestää palveluverkosta keskustelutilaisuuden kaupungintalolla keskiviikkona 17.1. kello 18–20.

Palveluverkkosuunnitelman valmisteluaineistoa löytyy osoitteesta hyvinkaa.fi/pave.

Näinkö tässä käy: Asema, Härkävehmas ja HYK puretaan, Sveitsiin uusi peruskoulu?  

Palveluverkkoselvitys ei ole vielä valmis, mutta nyt käytössä olevien tietojen perusteella voi ennustaa ainakin muutaman asian, joita virkamiehet päättäjille ehdottanevat:

1. Aseman ja Härkävehmaan koulut puretaan. Aseman koulusta oppilaita sirotellaan muihin kouluihin, painotuksena kenties Paavolan koulu. Lisäksi oppilaita voi siirtyä muun muassa Tapainlinnaan ja Hakalaan. Osa Aseman koulun oppilaista siirtyy Puolimatkaan, josta tehdään iso alakoulu.

2. Uuden lukion valmistuttua Hangonsiltaan Sveitsin lukiosta remontoidaan Sveitsin peruskoulu, johon siirtyy oppilaita Puolimatkan koulun yläluokilta sekä muun muassa purettavasta Härkävehmaasta.

3. Muutosaikana HYK toimii mahdollisesti tarvittavana väistötilana, sitten se puretaan.

 

Lähde kaupungintalolle keskustelemaan keskiviikkona 17.1.

Keskustelutilaisuus sivistystoimen keskustaajaman palveluverkosta kaupungintalon aulassa (Kankurinkatu 4–6) keskiviikkona 17.1. klo 18–20 (kahvitarjoilu 17.30–18).

Paikalla on tuolloin runsaasti virkamiehiä ja koko palveluverkkoselvitystä tekevä monialainen työryhmä. Puheenvuorot myös opetuslautakunnan pj. Tuula Vanhatalolta ja varapj. Reija Taupilalta.

Pienryhmissä tilaisuuteen osallistuvat voivat nostaa keskusteluun eri aiheita. Ryhmissä keskustellaan ainakin Aseman koulusta sekä esiopetuksesta.

Lisää aiheesta

Hyvinkäällä keskustan kouluissa edelleen ahtaampaa – peruskouluihin ilmoittautuminen alkaa perjantaina11.1.2018 07.00
Voisiko ekaluokkalaisesi opiskella englanniksi? Aseman koulu kutsuu isiä ja äitejä kuulemaan lisää10.1.2018 12.10
Puolimatkan koulu aloittaa kokeilun: 7.-luokkalaiset opiskelevat englanniksi – Aseman koulun "enkkuluokkalaiset" voivat siirtyä luokalle suoraan23.11.2017 15.39
Metsäkaltevan koulu nousee syksyksi 2019 – mutta säilyykö "kultainen" Aseman koulu? Sen kohtalo saattaa ratketa Hangonsillassa29.9.2017 13.24
Kouluverkon päivitys alkaa Hyvinkäällä – nettikysely kaupunkilaisille avautuu tänään16.9.2017 07.45
Antti Rantalainen laskee jo Aseman koulun tonttituloja – "Korttelille voidaan rakentaa ainakin 20-kerroksinen maamerkki"27.2.2017 10.47
Pikavauhtia järjestetty kokous Aseman koulussa sinetöi Hyvinkään synnyn – ja sitten nuori kunta joutui sisällissodan näyttämöksi 1.1.2017 20.05
Kolumni: Aseman koulun tarjoama sivistys on koulun tonttimaata arvokkaampaa23.9.2016 10.18
Kaupunginhallitus: Aseman koulun tontin eri käyttömahdollisuudet selvitettävä26.11.2015 16.32

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat