Viikko

Muualta tulleet tutuiksi: Qiankun Niu oli vaihdossa Riihimäellä

Kiinalainen Niu jatkaa opiskelua kotimaassaan vielä puolitoista vuotta.

Neljän kuukauden pituinen vaihto-opiskelujakso suomalaisessa ammattikorkeakoulussa kului nopeasti. Qiankun Niu palasi kotikaupunkiinsa Suqianiin jouluaattona 24. joulukuuta.

Seppo Ylönen

Kiinan itärannikon Suqianin kaupungista (asukkaita 4,7 milj.) tullut Qiankun Niu, 19, oli neljän kuukauden ajan vaihto-opiskelijana Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Riihimäen yksikössä.

– Löysin Riihimäeltä minulle sopivan opiskelualan eli konetekniikan, jota opetetaan englannin kielellä. Suomessa opiskellaan eri tavalla kuin Kiinassa. Olen oppinut esimerkiksi tietokoneen ohjelmistoihin liittyviä asioita, Qiankun Niu kertoi ennen joulua.

Konetekniikan koulutuspäällikön Jussi Horellin mukaan Riihimäen HAMK:issa on opiskelijoita noin 15 eri maasta. Tällä hetkellä ulkomaisista opiskelijoista huomattava osa on Etelä-Aasiasta.

– Konetekniikan puolella on tänä lukuvuonna viitisentoista vaihto-opiskelijaa eri mittaisissa vaihdoissa. Joka syksy alkaa englanninkielinen ryhmä ja siinä on 25 opiskelijaa, pääsääntöisesti ulkomaalaisia. Viime vuonna käyttöön otettu 8 700 euron vuosimaksu on rajoittanut jonkin verran EU:n ulkopuolelta tulevien osuutta. Positiivista on, että ulkomaalaiset koneinsinööreiksi valmistuneet ovat saaneet myös töitä Suomesta. He ottavat aktiivisesti haltuunsa uusia tekniikoita.

Kiinalainen Qiankun Niu asui elokuun lopusta jouluaattoon saakka toisen kiinalaisen vaihto-opiskelijan kanssa opiskelija-asunnossa. Joskus he pelasivat yhdessä Kiinassa suosittua pingistä.

– Suqianissa kävin kuusi vuotta peruskoulua. Sen jälkeen oli kolmivuotinen keskikoulu ja samanpituinen lukio. Sitten aloin opiskella konetekniikkaa Nanchangin kaupungin yliopistossa. Täällä Riihimäellä on ollut rauhallista ja hyvä opiskella.

Qiankun Niun isä Shengquan on ammatiltaan peruskoulun opettaja. Äiti Juan Zhang on kotirouva. Qiankunilla on vanhempi veli, Yue, 20.

– Kotimaassani jatkan vielä opiskelua puolitoista vuotta. Valmistuttuani etsin työtä. Työpaikan löytäminen ei ole helppoa, koska ihmisiä on paljon. Haluan liittyä myös Kiinan kommunistiseen puolueeseen, mutta se prosessi kestää vähintään neljä vuotta.

Kiinan kommunistinen puolue on Kiinan kansantasavallan hallitseva puolue, joka perustettiin vuonna 1921. Yli 80 miljoonalla jäsenellään se on maailman suurin puolue.

Kiinalaiset eivät vietä joulua kovinkaan paljon. Joulujuhlia järjestävät yleensä ulkomaalaiset järjestöt. Sen sijaan uutta vuotta juhlitaan yleisesti, ja ilotulitteita ammutaan runsaasti.

– Uuden vuoden päivänä syömme täytettyjä nyyttejä, höyrytettyjä pullia ja joitakin muita herkullisia ruokia. Lisäksi on tarjolla riisiä ja nuudeleita kuten normaalisti. Pidän kiinalaisesta musiikista. Suosikkiesiintyjiäni ovat laulajat Jay Zhou ja Eason. Katson kiinalaisia traditionaalisia ja tieteiselokuvia. Kuuntelen myös länsimaalaista musiikkia. Eräs suosikkini on laulaja Justin Bieber.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat