Viikko

Hausjärvi etsii tukihenkilöitä vammaisille – ”Suuri sydän ja iloinen mieli riittävät”

Tukihenkilönä toimiminen antaa paljon myös tukihenkilölle itselleen. – On avartavaa saada uudenlaisia ystäviä, palveluohjaaja Kirsi-Marja Kauppila sanoo.

Mia Lagström

Hausjärven kunta etsii tukihenkilöitä vammaisille ja kehitysvammaisille. Palveluohjaaja Kirsi-Marja Kauppilan mukaan tarve tukihenkilöille on suuri.

– Tukihenkilöitä kaivataan myös lastensuojelun puolella. Tälläkin hetkellä monta nuorta odottelee rinnalla kulkijoita ja ystäviä. Tukihenkilöt voivat olla minkä ikäisiä tahansa. Tälläkin hetkellä meillä on tukihenkilöinä niin työssäkäyviä kuin eläkeläisiä, miehiä ja naisia. Myös nuoret voivat ryhtyä tukihenkilöiksi, sillä tuettaviakin on kaikenikäisiä.

Tukihenkilön tehtävänä on toimia kuuntelijana, juttuseurana, kaverina. Kyse voi olla myös harrastukseen viemisestä, elokuvissa ja teatterissa käymisestä, shoppailusta tai kahvilla käymisestä.

– Monet vammaisista ovat omatoimisia, mutta liikkeelle lähteminen yksinään voi olla heille pelottavaa. Siinä tarvitaan kaverin tukea.

Tukihenkilöksi ryhtymistä Kauppilan mukaan ei tarvitse pelätä.

– Osa epäröi, kuinka pärjätä vammaisen kanssa. Etsimme jokaiselle tukihenkilölle hänelle sopivan tuettavan. Emme etsi hoitoalan ammattilaisia, vaan ihan tavallisia ihmisiä. Mitään erityisvaatimuksia ei ole. Riittää, että on suuri sydän ja iloinen mieli. Toivomme myös, että tukihenkilö on valmis sitoutumaan tehtävään joksikin aikaa.

Kauppilan mukaan tuettavalle yhteinen aika tukihenkilön kanssa on hyvin tärkeää. Vammaiset ja kehitysvammaiset viettävät usein suurimman osan ajastaan perheensä ja hoitajiensa kanssa. Heille uusien ystävien saaminen on iso juttu. Tukihenkilönä toimiminen on antoisaa myös tukihenkilöille itselleen.

– On avartavaa saada uudenlaisia ystäviä.

Tukihenkilön ja tuettavan välisiä tapaamisia on yleensä kahden viikon välein, mutta tilanteet saattavat vaihdella tapauskohtaisesti. Jotkut kaipaavat seuraa kerran viikossa ja joillekin riittää kerran kuukaudessa.

Kuinka usein tapaamisia on, siitä päätetään yhteisissä neuvotteluissa.

– Tukihenkilöksi haluava tulee ensin juttelemaan minun kanssani. Käymme läpi, mitä tukihenkilö odottaa, kuinka paljon hän pystyy omaa aikaansa antamaan ja mitä hän pystyy tuettavalle tarjoamaan. Tämän jälkeen lähdemme tapaamaan tuettavaa ja hänen perhettään. Jos yhteistyö pelaa, teemme sopimuksen. Sopimusta tarvitaan, sillä tukihenkilö saa tehtävästään pientä korvausta ja toimintarahaa.

Tukihenkilöitä haussa

Hausjärven kunta etsii tukihenkilöitä vammaisille ja kehitysvammaisille. Tukihenkilöitä tarvitaan myös lastensuojelun puolella.

Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä palveluohjaaja Kirsi-Marja Kauppilaan sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 040 330 6671. Jos puheluun ei heti vastata, kannattaa jättää viesti ja omat yhteystietonsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat