Viikko

Taidemaalari jakaa neuvoja päättäjille ja kansalaisille ­– ”Kun joudut valehtelemaan, käännä huomio toisaalle”

Kari Aapron Konsultin käsikirjasta -taidenäyttely on esillä Hyvinkään Promenadi-

Mia Lagström

Vantaalaisen taidemaalarin Kari Aapron mukaan tänä päivänä on muodikasta palkata konsultti.

– Konsultteja palkkaavat myös kunnat ja kaupungit. Ja konsulteilla on tietysti käsikirja, josta he neuvojaan jakelevat, taiteilija selittää perjantaina Promenadigalleriassa avautuneen Konsultin käsikirjasta -näyttelyn ideaa.

Näyttely on herkullisen humoristisen piikikäs. Neuvoja jaellaan niin poliittisille päättäjille, virkamiehille kuin tavallisille kansalaisille.

– Kun median hyökätessä joudut valehtelemaan, kiinnitä huomio toisaalle, Aapro selittää teosta, jossa virkamies on pistänyt tanssiksi mustat aurinkolasit silmillään.

Toisessa teoksessa koreilee Alepan valvontakameraan jäänyt kansalainen.

– Kun työvoimapoliittisen toimenpiteen johdosta haet juoksusipuleita pyttipannuusi, muista valvontakamerat.

Näyttelystä löytyy muotokuva myös itse konsultista, joka saapuu tomerana paikalle antamaan tärkeintä neuvojaan. Mutta mikä mahtaa olla taiteilijan itsensä neuvo poliitikoille ja virkamiehille?

– Jatkakaa vain samaan tahtiin, niin minulle riittää aiheita.

Aapro on tarttunut teoksissaan myös erikoisiin ajankohtaisiin ilmiöihin, kuten koirien pukemiseen ja ihmisten haluun näyttää ikäistään nuoremmalta. Konsultin neuvo tosin on: ”Näin näytät ikäistäsi 25 vuotta vanhemmalta.

– Välillä tuntuu, että maailma on mennyt ihan sekaisin, taiteilija toteaa.

Vaikka Aapron taide liittyy vahvasti yhteiskuntaan ja maailmaan, jossa me elämme, ei hän halua itseään kutsuttavan poliittiseksi taiteilijaksi.

– Olen taidemaalari. Värit menevät sanoman ja kaiken muun edelle.

Värit ovatkin Aapron taiteessa vahvassa osassa ja maalauksista huokuu taiteilijan rakkaus 1900-luvun alun ja nykypäivän ekspressiiviseen taiteeseen. Erityisen paljon hän kertoo pitävänsä 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa taiteilijayhdistys Kiilan sihteerinä ja 1960-luvulla Kansan Uutisten taidearvostelijana toimineen Heikki Alitalon taiteesta.

– Hän on jäänyt vähän tuntemattomammaksi, mutta hän teki erittäin hienoja töitä.

Aapro suosii teoksissaan öljyvärejä. Käytössä ovat myös vesivärit ja tussit. Akryylivärejä hän sen sijaan kaihtaa.

– Akryylivärien kanssa pensselit kuivuvat käsiin. Ei niillä voi maalata.

Aapron mukaan abstrakti taide häntä ei kiinnosta. Taiteen pitää olla esittävää. Mieluiten hän maalaa ihmisiä. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden ajan hän on tehnyt paljon muotokuvia ”ihan tavallisista tyypeistä”. Niitä löytyy myös Konsultin käsikirjasta -näyttelystä.

– Jos minulla ei ole mitään erityistä aihetta, maalaan yleensä ihmisiä. Maalaukset syntyvät ihmisiä tarkkailemalla. Parhaimmat yksilöt bongaa paikallisten Alepojen ja R-kioskien liepeiltä.

Näyttely esillä Promenadigalleriassa

Kari Aapron Konsultin käsikirjasta -taidenäyttely Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää) 7.1.­–24.1. Aapro on vantaalainen kuvataiteilija, joka toimii myös Vapaan Taidekoulun opettajana.

Promenadigalleriassa on esillä myös Hyvinkään Taiteilijaseuran taidelainaamon kuukauden taiteilijan Helvi Mustosen taidetta 4.1.–28.1.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat