Viikko

Wiihdeorkesteri Wiva taipuu erikoisempiinkin pyyntöihin

Orkesteri viihdyttää tanssijoita Hyvinkään järjestötalolla 21. tammikuuta.

Wiihdeorkesteri Wivassa soittavat (eturivissä vasemmalta oikealle) Tuomo Talvi (piano), Taisto Heikkilä (kitara), Risto Järvenpää (laulu), Keijo Ceder (harmonikka) ja (takarivissä vasemmalta oikealle) Markku Sulonen (rummut), Matti Takala (kitara ja laulu), Jorma Lehto (basso) ja Arto Lehtinen (trumpetti ja flyygelitorvi).

Hyvinkääläinen Wiihdeorkesteri Wiva on rakastettu orkesteri. Vaikka hommaa tehdään harrastusmielessä, riittää keikkoja lähes joka viikonlopulle. Missä mahtaa piillä suosion salaisuus? Orkesterin kitaristi-laulaja Matti Takalan mukaan hommaa tehdään täydellä sydämellä.

– Yleisöltä saatu palaute innostaa ja otetaan nöyrästi vastaan.

Yksi suosion salaisuus saattaa olla myös se, että isoja tanssiorkestereita ei tänä päivänä ole enää montaa. Kun laulusolistin lisäksi soitinvalikoimaan kuuluu piano, harmonikka, trumpetti, flyygelitorvi, kitarat, basso ja rummut, tuo se musiikkiin sävyjä ja mahtavuutta.

– Ison orkesterin soundi on dynamiikaltaan runsaampi ja laajempi. Tänä päivänä bändit käyttävät paljon koneita, mutta on ihan eri asia, puhalletaanko torveen oikeasti vai tuleeko ääni kosketinsoittimesta, Takala sanoo.

Aina ison orkesterin kanssa ei ole helppoa. Kerran esiintymistila oli niin pieni, että orkesterin soittajat joutuivat levittäytymään tilan seinustoille.

– Tanssijat halusivat, että soitamme poloneesia. Soittokavereita ei edes nähnyt, kun yleisö mennä viiletti ympäri salia erilaisissa jonomuodostelmissa. Soitimme sitä varmaan 20 minuuttia. He eivät olisi millään malttaneet lopettaa, Takala muistelee ääni täynnä hymyä.

Isot tanssiorkesterit tuovat mieleen menneiden aikojen swingbändit. Swing ja jazz kuuluvat Wiihdeorkesteri Wivan repertuaariin, mutta eivät pelkästään.

– Pääosa esittämästämme musiikista on kuitenkin jalan alle istuvaa perustanssimusiikkia, jonka yleisö tunnistaa.

Suurin osa Wiihdeorkesteri Wivan keikoista onkin tanssikeikkoja. Kokoonpano on vakituinen vieras muun muassa Vanhan ylioppilastalon päivätansseissa. Tanssikeikkoja on tehty myös Helsingin Messukeskuksessa ja Merimelojien Majalla. Erikoisempiakin tilaisuuksia on vastaan tullut. Orkesteri on esiintynyt hirvipeijaisissa ja golfin naissenioripelaajien EM-kisoissa.

Hääkeikkojakin on ollut. Takala muistelee, kuinka kerran eräissä saksalais-suomalaisissa häissä heijastettiin valkokankaalle saksalaisen juomalaulun sanat ja orkesterilta pyydettiin, voisiko se säestää yhteislaulua.

– Meillä ei ollut hajuakaan kyseisestä kappaleesta. Kun nuottejakaan ei ollut, pyysin kaasoa hyräilemään kappaletta korvaani. Ja silta pohjalta saatiin sekin toive toteutetuksi. Kaikenlaisiin tilanteisiin siitä saattaa soittajana joutua, Takala nauraa.

Wiihdeorkesteri Wiva Hyvinkään järjestötalolla

Wiihdeorkesteri Wiva on kahdeksanhenkinen hyvinkääläinen tanssiorkesteri, joka on toiminut nykyisellä kokoonpanollaan reilun kahdeksan vuoden ajan. Orkesteri esiintyy tarvittaessa myös pienemmillä kokoonpanoilla. Bändin jäsenet koostuvat puoliammattilaisista sekä pitkään musiikkia harrastaneista.

Wiihdeorkesteri Wiva tahdittaa tansseja Hyvinkään järjestötalolla (Munckinkatu 49) sunnuntaina 21.1. klo 16–20.30. Liput 12 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat