Paikalliset

Töitä ei riitä, ja hyvinkääläinen Riina haluaisi kouluun – mutta se ei niin vain käykään: "Saan paremman toimeentulon makaamalla kotisohvalla"

Työllä ei elä, mutta koulutukseenkaan ei pääse, ihmettelee hyvinkääläisnainen.

Johanna Erjonsalo

AAMUPOSTI | Keskustelu työttömien aktivoinnista on nyt kuumimmillaan.

Siksi hyvinkääläinen Riina (nimi muutettu) otti yhteyttä Aamupostiin – hän haluaa kertoa, millaisia käytännön vaikeuksia työtön kohtaa yrittäessään vaihtaa elämässä suuntaa.

Kolmekymppinen Riina on valmistunut ammattikorkeakoulusta puvustajaksi ja tehnyt alan töitä viimeiset 10 vuotta freelancerina – tuttuja ovat niin elokuva- kuin tv-tuotannotkin. Mutta töiden määrä on vähentynyt.

– Pisimmät työsuhteet ovat olleet parin kuukauden pätkiä tv-sarjoissa. Mutta kun yt:itä on ollut vähän joka puolella, keikkaa on jatkuvasti vähemmän. Esimerkiksi viime vuonna tein keikkaa vain noin päivän kuukaudessa, Riina kertoo.

Hän on saanut ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Työkeikkojen ansiosta työssäoloehto on täyttynyt, joten hänellä alkoi ansiosidonnaisesta taas uusi 500 päivän jakso. Tulot ovat 1 200 euroa kuussa.

Koska työtilanne on niin huono, Riina miettii alanvaihtoa. Hän haki ja pääsikin aikuisopiskelijaksi Hyrian eläintenhoitajakoulutukseen, joka kestäisi kaksi vuotta.

Pattitilanne syntyy toimeentulosta: Koulutusrahaston aikuiskoulutustukea myönnetään tarkoin ehdoin vain vakituisessa työsuhteessa tai yrittäjänä työskenteleville. Riina taas on tehnyt freelancerina töitä verokortilla, eikä siten ole oikeutettu aikuiskoulutustukeen.

Pelkällä opintotuella hän ei yksinkertaisesti tulisi toimeen.

– Se olisi alle 250 euroa kuussa. Ei sillä elä eikä maksa vuokraa.

Tämä ei juuri motivoi eikä kannusta.

Riina päätti selvittää, voisiko hän opiskella työttömyysetuudella. Kyse olisi te-toimistojenkin kannattamasta omaehtoisesta opiskelusta. Mutta:

– Sain päätöksen, jonka mukaan eläintenhoitajaksi opiskeleminen ei olisi "työvoimapoliittisesti kannattavaa".

Päätöksen mukaan te-toimisto arvioi kyseisen alan työtilanteen niin huonoksi, ettei opiskelu parantaisi Riinan mahdollisuuksia työllistyä.

Riina ei päätöstä ymmärrä. Nyt hän käy te-toimistossa ammatinvalintapsykologilla, mutta ei koe, että siitä on apua.

Hän näyttää te-toimiston sivuilla tekemäänsä ammatinvalintatestin tulosta: paljon luovan alan ammatteja, kuten lavastaja, visualisti ja puvustonhoitaja.

– Epäilen, että yksikään listan ammateista on työvoimapoliittisesti kannattavaa.

– Hyrian eläintenhoitajakoulutukseenkin otetaan noin 40 opiskelijaa vuodessa. Ei kai koulutettaisi, jos he eivät työllistyisi? hän ihmettelee.

Työttömien aktiivimallista käytyä keskustelua seuratessaan Riinasta tuntuu, että nyt vain lyödään lyötyä.

– Jätän uudet urahaaveeni tuonnemmaksi, sillä opintotuella en elä. Tämä ei juuri motivoi eikä kannusta. Saan paremman toimeentulon liitosta, makaamalla omalla kotisohvalla.

Onneksi kevät näyttää puvustustöiden osalta vihreää: uusi elokuvaprojekti on juuri alkamassa. Se tietää Riinalle työtä taas pariksi kuukaudeksi.

Lue myös: Työtön ei saa edes viestiä "Ei kiitos" – tuoko aktiivimalli lisää töitä? Sosiaalityöntekijä: Kyllä, Kelaan ja meille

Suosituin koulutus lähihoitaja

Aamuposti ei saanut Uudenmaan te-toimistossa koulutusasioista vastaavalta päälliköltä kommenttia Riinan tilanteeseen, mutta ely-keskuksen tuore tutkimus kertoo, että Uudellamaalla hylätään 12–15 prosenttia hakemuksista omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuudella.

Te-toimistot tekevät päätökset tuetuista opinnoista yksilötasolla. Eräs työkalu päätöksenteossa on ammattibarometri, joka arvioi eri työtehtävien ja alojen työvoiman kulloistakin työllisyystilannetta.

Ylivoimaisesti eniten työttömiä ohjataan ja hakeutuu opiskelemaan lähihoitajaksi ja merkonomiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Työttömyys pirstoo eläkesuunnitelmat – Tämä riski on suurin naisilla4.1.2018 19.10
Työtön ei saa edes viestiä "Ei kiitos" – tuoko aktiivimalli lisää töitä? Sosiaalityöntekijä: Kyllä, Kelaan ja meille3.1.2018 18.07
Ministeri jatkaa aktiivimallin ja muuttamisen puolustamista – "Ei ole reilua, että ihminen jää työttömäksi kotiseudulleen"3.1.2018 05.00
Tähtitieteilijä-Matias on työskennellyt 7 vuotta pysäköinninvalvojana – näin hän ajattelee kohutusta aktiivimallista29.12.2017 12.30
Puolet pitää aktiivimallin tukileikkuria oikeana toimena – "Kertoo siitä ajatuksesta, mikä on lainsäädännössä hyvin selvä"29.12.2017 05.00
Kansalaisaloite työttömien aktiivimallin kumoamiseksi kerää allekirjoituksia hurjaa tahtia – 50 000 nimen raja pian rikki28.12.2017 15.01
Ex-ministeri huolestui työttömien aktiivimallista – TE-pomo: "Ei ole ymmärretty, miten arkielämä kulkee"19.12.2017 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat