Puheenaihe

Työttömyys pirstoo eläkesuunnitelmat – Tämä riski on suurin naisilla

Kuvituskuva. 

Tiina Örn / arkisto

Työttömyys moninkertaistaa riskin joutua eläkkeelle ennen vanhuuseläkeikää; naisilla tämä riski on suurempi kuin miehillä. Asia ilmenee Eläketurvakeskuksen tuoreesta tutkimuksesta Työttömyyden taakka.

Tutkimuksessa tarkastellaan yli 50-vuotiaiden palkansaajien eläkeaikeita ja eläkkeelle siirtymistä. Seurannassa olleista miehistä joka neljäs ja naisista joka kuudes oli kokenut työttömyyttä. Naisilla työttömyys nelinkertaistaa ja miehillä kolminkertaistaa varhaisen eläkkeelle siirtymisen todennäköisyyden.

– Yli viisikymmentävuotiaina työttömyyttä kokeneilla palkansaajilla on selvästi vaikeuksia jatkaa työmarkkinoilla vanhuuseläkeikään asti, ekonomisti Satu Nivalainen kertoo.

Palkansaajat osaavat tutkimuksen mukaan arvioida tarkasti, milloin he jättävät työelämän taakseen.

– Aiottu eläkeikä selittää toteutunutta eläkeikää hyvin. Keskimäärin palkansaajat jäivät eläkkeelle hieman myöhemmin kuin ovat aikoneet, erikoistutkija Noora Järnefelt sanoo.

Naiset ennakoivat eläkeikänsä miehiä paremmin. Naisista, jotka suunnittelivat jatkavansa työssä yli 63-vuotiaiksi, 60 prosenttia toteutti suunnitelmansa. Miehillä vastaava osuus oli vähän yli 50 prosenttia. Järnefeltin mukaan työskentelysektori vaikuttaa valintoihin.

– Julkisella sektorilla työskentelevillä naisilla on usein yli 63 vuoden henkilökohtainen eläkeikä. Se on saanut heidät jatkamaan työssä pidempään.

Hyvätuloiset naiset aikoivat tutkimuksen mukaan jatkaa harvemmin työelämässä vanhuuseläkeiän saavuttamisen jälkeen. He jäivät tyypillisesti eläkkeelle 63-vuotiaana.

Sen sijaan varakkaat miehet jäivät useimmiten eläkkeelle jo ennen vanhuuseläkeikää.

– Todennäköisesti he ovat jääneet varhennetulle vanhuuseläkkeelle, Nivalainen arvioi.

Velkaantuneet miehet jatkoivat tyypillisesti työuraansa pidempään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat