Viikko

Korttelirastit keräävät väkeä pääkaupunkiseudulta asti – ”Hyvä tapa aloittaa suunnistus”

Korttelirasteja järjestetään Hyvinkäällä joka lauantai maaliskuun loppuun saakka.

Hyvinkään Rasti järjestää korttelirasteja 6.1. alkaen joka lauantai kello 13–14. Ensimmäinen suunnistus on Hyvinkäänkylässä. Lähtöpaikka on Hyvinkäänkylän koulu. – Korttelirastit sopivat ihan kaikille, myös sellaisille, jotka eivät ole ennestään suunnistaneet, Aarno Saviaho Hyvinkään Rastista kertoo.

Mia Lagström

Hyvinkään Rastin talviset korttelirastit keräävät väkeä lähiseudun lisäksi pääkaupunkiseudulta.

– Kesäaikana kuntorasteja järjestetään lähiseudulla lähes joka ilta jossain, mutta talvella niitä ei monella paikkakunnalla ole, Aarno Saviaho Hyvinkään Rastista kertoo.

Tänä vuonna korttelirasteja järjestetään tammikuun alusta maaliskuun loppuun joka viikko. Korttelirastit sopivat niin pitkään suunnistusta harrastaneille kuin aloittelijoille.

– Suunnistusta harrastavat saavat pidettyä kuntoa yllä mielekkäällä tavalla. Suunnistaminen on aina kivempaa kuin vain että hölkkäisi kaupungin kaduilla.

Aloittelijalle korttelirastit sopivat, koska kaupungissa suunnistaminen ei ole niin vaativaa kuin metsässä suunnistaminen.

Eksymisvaaraa ei juuri ole, eikä hommassa tarvitse välttämättä edes kompassia.

– Metsäisillä alueilla kompassista voi toki olla hyötyä. Voi katsoa, missä on pohjoinen ja missä etelä, että osaa lukea karttaa oikein päin. Muutoin suunnistus ei juuri eroa tehtiin sitä kesällä tai talvella. Olennaisinta on osata löytää mahdollisimman lyhyt ja nopea reitti rastilta toiselle.

Korttelirasteissa suunnistaja voi valita neljän eri ratavaihtoehdon väliltä.

Lyhimmät ovat kolme kilometriä ja pisimmät 9 kilometriä.

– Pidemmät radat ovat suunnistajalle usein mielekkäämmät reitinvalintatehtävien ansiosta. Lyhyillä radoilla, jotka on tarkoitettu lapsille ja aloittelijoille, matkat rastilta toiselle ovat lyhyitä ja reitinvalintatehtäviä on vähemmän.

Tärkein varuste talvisaikaan suunnistaessa ovat nastalenkkarit. Kartan ja Emit-kortin saa paikan päältä.

Korttelirasteissa ei Emit-korttia leimata rasteilla, vaan vasta maalissa.

Saviaho muistuttaa, että kaikkien suunnistajien on ehdottomasti ilmoitettava korttelirastien järjestäjille maaliin saapumisestaan.

– Ilmoitus on tehtävä silloinkin, jos keskeyttää. Kesän iltarasteilla olemme joutuneet silloin tällöin odottelemaan suunnistajia iltamyöhään, kun tulospalvelu kertoo, että muuan Matti Meikäläinen ei ole saapunut maaliin. Väliin työläidenkin selvittelyjen jälkeen yleensä ilmenee, että Matti on jo kotona saunomassa, mutta oli unohtanut ilmoittautua maalissa.

Hyvinkään Rastin korttelirastit

Hyvinkään korttelirastit lauantaisin klo 13–14. Lähtöpaikat: 6.1. Hyvinkäänkylän koulu, 13.1. Hyvinkään jäähalli, 20.1. Hämeenkadun koulu, 27.1. Martintalo, 3.2. Hakalan koulu, 10.2. Talvisillan koulu, 17.2. Tapainlinnan koulu, 24.2. Alten Oy, 3.3. Härkävehmaan koulu, 10.3. Vehkojan koulu, 17.3. Martintalo ja 24.3. Suokadun ja Ahdenkallion kehäkadun risteys. Aikuiset 6 e, alle 19-vuotiaat 3 e, perhe 12 e, Emit-kortin vuokra 2 e. Pakkasraja -15 C. Lisää tietoa www.hyvinkaanrasti.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat