Viikko

Vanhat aikataulut ja kalustokuvaukset ovat myyntihittejä – jonoa riittää myyntitapahtumaan

Suomen Rautatiemuseon vanhan rautatieaiheisen kirjallisuuden myyntitapahtumassa riittää tohinaa.

Suomen Rautatiemuseon amanuenssin Leila Herrasen mukaan vanhan rautatieaiheisen kirjallisuuden myyntipäivien hittituotteet ovat historiikit, vanhat aikataulukirjat sekä kalustokuvaukset. Myynnissä on toki paljon muutakin rautateihin liittyvää kirjallisuutta.

Mia Lagström

Kun Suomen Rautatiemuseo järjestää kahdesti vuodessa vanhan rautatieaiheisen kirjallisuuden myyntitapahtuman, on väki ovenkahvassa kiinni hyvissä ajoin.

– Etenkin ensimmäisenä päivänä jonoa riittää, Suomen Rautatiemuseon amanuenssi Leila Herranen kuvailee.

Herranen kertoo täydentävänsä myyntipistettä tapahtuman aikana muutamaan kertaan, joten uutta materiaalia tulee myyntiin koko tapahtuman ajan.

Ostetuimpia kirjoja ovat VR:n teettämät Suomen rautateiden historiikit. Vuosien saatossa VR on teettänyt viisi historiikkia, joista ensimmäinen käsittelee ajanjaksoa 1862–1912.

Sitä löytyy sekä suomen- että ruotsinkielisenä. Muut historiikit on julkaistu ainoastaan suomeksi.

Herrasen mukaan museo saa paljon kirjalahjoituksia perikunnilta. Kirjalahjoitusten joukossa on vuosien 1912–1932 historiikkia ja sitä uudempia.

Sen sijaan tuota kysyttyä ensimmäistä historiikkia näkee enää harvakseltaan.

– Joko on niin, ettei ensimmäistä historiikkia enää kirjahyllyistä löydy tai sitten ihmiset ovat alkaneet ymmärtää sen arvon, Herranen kertoo ja lupaa, että tulevilla myyntipäivillä on myynnissä kaikkia viittä historiikkia, myös ensimmäistä – ja suomeksi.

– Kovin montaa kappaletta niitä ei tosin ole.

Historiikeissa kiehtoo niiden sisältämät kuvaukset Suomen rataverkon synnystä.

– Jokaisesta rataosuudesta on ainakin jotain tietoa. Ne ovat alan harrastajien ja keräilijöiden hittituote.

Turisti-nimellä tunnetut aikataulukirjat ovat myös suosittuja.

Turisti Aikataulut ovat ilmestyneet säännöllisesti vuodesta 1891 nimen vaihdellessa. Viimeiseksi Turistiksi jäi nro 1/2011 (Talvituristi), joka painettiin vuonna 2010.

Luonnollisesti alan harrastajia ja keräilijöitä kiinnostaa myös rautateiden kalustoon liittyvä kirjallisuus.

– Monet pienoisrataharrastajat ostavat kalustoon liittyvää kirjallisuutta. Suomalaista rautatiekalustoa ei ole valmiina pienoismalleina, vaan ne on tehtävä alusta saakka itse. Tällöin kirjallisuus on hyvä apuväline löytää tarkkoja kuvauksia ja mittasuhteita, miten veturit ja vaunut tulee rakentaa.

Suomen Rautatiemuseo saa jatkuvasti kirjalahjoituksia.

Arvokkaimmat ja museon kirjastosta ennestään puuttuvat teokset jäävät omiin kokoelmiin, osa lahjoitetaan muihin museoihin ja loput menevät myyntiin.

– Pois ei heitetä mitään.

Myynnissä vanhaa rautatieaiheista kirjallisuutta

Suomen Rautatiemuseossa (Hyvinkäänkatu 9, Hyvinkää) vanhan rautatieaiheisen kirjallisuuden myyntitapahtuma 9.1.–21.1. Tiistaina 9.1. ostoksia pääsee tekemään poikkeuksellisesti klo 12–18. Muutoin museo on avoinna ti–pe klo 12–15 ja la–su klo 12–17.

Loppiaisena 6.1. Suomen Rautatiemuseossa avautuu Keisarit ja rautatiet -pienoisnäyttely.

Aleksanteri III ja Maria Fjodorovna saapuvat tervehtimään kansaa klo 12.30 alkaen. Suomenkielisiä opastuksia näyttelyyn tasatunnein klo 13–16.

Päivän aikana ovat normaalit sisäänpääsymaksut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat