Paikalliset

Vanhuksia auttavat vapaaehtoiset vetoavat päättäjiin: kotona asuvat ovat yhä huonokuntoisempia – "Kyse on heitteillejätöstä"

Kotona asuu sairaita ihmisiä, joiden ei kuulu enää asua yksin, sanoo kokenut auttaja.

Kuvituskuva.

Ari Peltonen

AAMUPOSTI | Ovikello soi, mutta kukaan ei tule avaamaan. Birgit Kaistinen seisoo rappukäytävässä rinnallaan vapaaehtoinen, jonka on tarkoitus ryhtyä yksin kotonaan asuvan yli 90-vuotiaan rouvan ystäväksi. Kaistinen, Hyvinkään SPR:n ystävätoiminnan koordinaattori, on käynyt tapaamassa rouvaa aiemminkin.

Se on ystävätoiminnassa tapa arvioida, onko vanhuksen tilanne sellainen, että tavallisen vapaaehtoisen seura riittää – SPR:n ystävien tehtävänä ei ole paikata hoitajien työtä, vaan pitää yksinäisille seuraa.

Rappukäytävässä Kaistiselle herää huoli. Vierailu on etukäteen sovittu, mutta ovi ei aukea, eikä vanhus vastaa puhelimeensa.

Sitten Kaistinen kuulee oven takaa vaimeaa ääntä. Hän tekee päätöksen: nyt soitetaan paikalle ambulanssi sekä huoltomies avaamaan ovi.

Hän tekee päätöksen: nyt soitetaan paikalle ambulanssi sekä huoltomies avaamaan ovi.

Turvaketjun takia ovi täytyy lopulta murtaa auki. Sisääntulijat löytävät vanhuksen lattialle lyyhistyneenä. Sairauskohtauksen saanut rouva päätyy ambulanssilla sairaalaan, jossa hän myöhemmin menehtyy.

Tapahtunut on jäänyt Kaistiselle mieleen, koska se yllätti: äkillisesti menehtynyt vanhus oli aiemmin ollut omatoiminen ja pärjännyt kotonaan niin hyvin, että kotihoitokin oli vasta aloittanut käyntinsä hänen luonaan.

Tämä tarina ei ole esimerkki huonosta vanhustenhoidosta, yli 20 vuotta vapaaehtoistyötä tehnyt Kaistinen korostaa. Mutta hän haluaa kertoa julki huolensa: ystävätoimintaan liittyvillä arviointikäynneillään hän tapaa yhä useammin niin huonokuntoisia yksin asuvia vanhuksia, että heidän luokseen ei voi lähettää ystävätoiminnan vapaaehtoisia.

Vapaaehtoiset ovat tavallisia ihmisiä, eivät hoitajia. Rajanveto on tärkeää molempien osapuolten kannalta.

Ystävätoiminta on parhaimmillaan leppoisaa yhdessäoloa, ja SPR:n kautta syntyvät ystävyydet ovat usein pitkäaikaisia, Kaistinen sanoo. Ystäväpyyntöjä tuleekin paljon, myös kotihoidon kautta.

– Hoitajat ovat usein huolissaan vanhusten pärjäämisestä ja kysyvät meiltä, voisiko vapaaehtoinen viedä heitä vaikka ulos.

Mutta esimerkiksi juuri aivoinfarktin saanutta ja vasta sairaalasta kotiutettua tai vaikeasta muistisairaudesta kärsivää vanhusta ei vapaaehtoinen yksinkertaisesti voi ottaa vastuulleen, Kaistinen sanoo.

– Tällaiset ihmiset kuuluisivat laitokseen, eivät yksin kotiin.

Kaistisen huolen jakavat muutkin: entistä huonokuntoisemmat yksin asuvat vanhukset olivat juuri keskustelunaiheena Hyvinkään Valikko-verkoston tapaamisessa, kertoo toiminnanohjaaja Noora Widing Hyvinkään Vammaisjärjestöjen yhteistyöelin Vaje ry:stä. Valikko-verkosto on vapaaehtoistyötä tekevien yhteinen keskustelu- ja vertaistukifoorumi.

Kotona asuu sairaita ihmisiä, joiden ei kuulu enää asua yksin.

SPR:n lisäksi ystävätoimintaa on esimerkiksi seurakunnalla. Vaikka vapaaehtoistoimijat saavat ystäväpyyntöjä säännöllisesti myös kotihoidosta, Widingin ja Kaistisen syyttävä sormi ei osoita kotihoitoa.

Heidän sanomansa menee päättäjille, jotka kotihoidonkin resurssit määrittelevät.

– Kyse on heitteillejätöstä. Kotona asuu sairaita ihmisiä, joiden ei kuulu enää asua yksin. Kotihoitajat palavat loppuun ja kärsivät kiireestä ja huolesta. Lisäksi monen vanhuksen omaiset asuvat kaukana, Kaistinen sanoo.

Vaarana Widingin ja Kaistisen mukaan on, että kolmannesta sektorista tulee automaattinen paikkaaja ongelmissa, joiden ratkaisemiseen vapaaehtoistoimijoilla ei yksinkertaisesti ole kykyä eikä resursseja.

Vapaaehtoistyö on nimensä mukaisesti vapaaehtoista. Parhaimmillaan se antaa auttajallekin paljon, he korostavat.

Ystäväksi lähteminen on helppoa: ohjaus ja koulutus järjestetään. Voi myös valita, käykö laitoksessa vai jonkun kotona.

Ystävänä riittää, että on tavallinen ihminen, jolla on kyky olla läsnä ja kuunnella, Widing sanoo.

Joulu tulee yksinäisillekin. Kaistinen kertoo viettävänsä osan pyhistä vierailemalla vanhusten luona. Jos joku nyt miettii, miten voisi itse joulun aikaan yksinäisiä vanhuksia ilahduttaa, Widing muistuttaa, että esimerkiksi palvelutalotkin ovat niissä asuvien koteja, joissa voi vapaasti vierailla, kunhan sopii asiasta etukäteen.

Myös omasta talosta tai naapurustosta voi löytyä vanhus, jota voi käynnillään ilahduttaa, naiset sanovat.

Se on hyvän tekemistä, johon kuka tahansa pystyy – vapaaehtoistyötä puhtaimmillaan.

Haluatko auttaa?

Hyvinkään SPR:n ystävätoiminnassa on yli 50 vapaaehtoista. Ystävä tapaa asiakasystäväänsä kaksi kertaa kuussa. Laitoksissa vieraillaan kerralla useamman asukkaan luona. SPR:n KahvilaYstävät päivystää Willan Prisman aulassa kerran kuukaudessa. Lisätietoa: [email protected], puh. 045 1044 774.

Lisätietoa muista tavoista tehdä vapaaehtoistyötä Valikko-verkoston kautta: toiminnanohjaaja Noora Widing (Vaje ry), puh. 045 168 4577.

Katso myös www.vapaaehtoistyo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Joulukukkakeräys saa jatkoa Hyvinkäällä – 181 kukkatervehdystä riemastutti antajat ja saajat21.12.2017 13.45
Lukijan juttu: "Ystäväksi ryhtymiseen riittää, että osaa kuunnella ja antaa aikaa"16.12.2017 00.00
Eero Eskolan rahastosta yli 100 000 euroa hyvinkääläisten vanhusten hyväksi – myös tämä hanke sai tukea: taiteilijat vierailevat yksinäisten vanhusten kotona13.12.2017 15.20
Kukat tuovat jouluiloa yksinäisille vanhuksille – Hyvinkään Zontien sydäntälämmittävä keräys on jo lähellä22.11.2017 11.20
Hyvinkää-lisä, terveyskeskusmaksut, kotihoitajia – valtuutetut esittivät ensi vuoden budjettiin lisäyksiä liki 2 miljoonalla13.11.2017 19.33
Pappi voi olla hautajaisten ainoa vieras – Yksinäisiä ihmisiä saatetaan haudan lepoon muutamia joka vuosi Hyvinkäällä ja Riihimäellä5.11.2017 04.00
Vain väkiluku huolettaa Hyvinkään kaupunginjohtajaa – vanhusten palveluasumisen lisärahoihin on varaa, sanovat kirstunvartijat ensi vuoden talousarviosta31.10.2017 16.50
Kotihoidosta voi yhä säästää, päätti Hyvinkään valtuusto – sote-johtaja: "Ei mitään erityistä olla ottamassa pois"24.10.2017 13.45
Vanhusten asiakasmaksuissa suuria eroja – "Nyt asiakkaan vaikea edes ymmärtää, mistä maksut muodostuvat"22.9.2017 07.30
Opiskelijat vanhusten tukena pysyvästi Hyvinkäällä6.8.2017 15.38
Mielipidekirjoittaja: Välittääkö kukaan tulevaisuudessa yksinäisestä, pienituloisesta sairaasta vanhuksesta?11.7.2017 09.19
Tytär mielipidekirjoituksessaan: 92-vuotias karkasi palvelutalosta yöhön – "Eikö Hyvinkään kaduilla todella liiku ketään, joka kiinnittäisi vanhukseen huomiota?"26.5.2017 09.50
Vanhusten kotihoidon tilastot karua luettavaa – joukossa kaksi hyvää uutista12.4.2017 11.42
Mielipide: Kaikkea luvattiin, mikään ei ole toteutunut – yksityisen toimijan järjestämä vanhustenhoito ei vastaa odotuksia6.3.2017 12.20
Hyvinkääläinen hoitaja kertoo: Tällaista kotihoito todella on – "Mummo odottelee iltakävijää turhaan"2.1.2017 13.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat