Puheenaihe

Huumekuskien kuolonkolarit kasvussa – Turmia eniten tiettyyn aikaan päivästä

Kuvituskuva.

Arkisto

Huumekuskien aiheuttamien kuolonkolarien määrä on kasvussa. Onnettomuustietoinstituutin (Oti) mukaan huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneiden kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet lisääntyivät vuosina 2012–2016 kolmanneksella aiempaan tarkasteluun verrattuna.

Huumeiden käyttäjien aiheuttamia onnettomuuksia sattui 78 kappaletta. Otin mukaan määrän kasvua voi selittää osaltaan se, että huumausaineet havaitaan tutkinnassa yhä tehokkaammin.

– Huumekuljettajien aiheuttamat onnettomuudet poikkeavat yksinomaan alkoholin vaikutuksen alaisena ajetuista onnettomuuksista. Huumeturmia tapahtuu liikenteessä tasaisesti pitkin viikkoa ja päiväsaikaan, painottuen kello 12–18 välille. Niin sanotut perinteiset rattijuoppojen kolarit ajoittuvat tavallisemmin viikonloppuihin ja yöaikaan kello 00–06 välille, Otin liikenneturvallisuustutkija Arja Holopainen analysoi Otin tiedotteessa.

Päihdekuskien aiheuttamia, kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui moottoriliikenteessä kaikkiaan 276 vuosina 2012–2016. Onnettomuudet vaativat 308 ihmisen hengen. Heistä 234 oli päihtyneitä kuljettajia, 60 kyydissä matkustaneita ja 14 toisessa ajoneuvossa olleita sivullisia henkilöitä. 

Päihdekuljettaja on ihminen, joka on ollut onnettomuushetkellä joko alkoholin, huumeiden, ajokykyyn vaikuttavien lääkkeiden tai näiden yhdistelmän vaikutuksen alaisena.

Nuoret kuskit nousevat ryhmänä esiin päihdeonnettomuuksissa. Otin mukaan onnettomuuden aiheuttaneista rattijuopoista kolmannes oli alle 25-vuotiaita. Huumeissa ajetuista onnettomuuksista peräti 40 prosenttia oli nuorten aiheuttamia.

– Huumekuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien määrän jatkuva lisääntyminen kertoo, että kyseessä on vakava ajoterveyteen liittyvä ongelma. Erityisen huolestuttavaa on nuorten kuljettajien kasvanut osuus. Onnettomuuksien ehkäisemiseksi esimerkiksi lääkäreiden kannattaa kiinnittää huomiota ajokykyä arvioidessaan nuoren mahdolliseen päihderiippuvuuteen, painottaa liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat