Puheenaihe

Liitto uhkaa Juha Sipilää jo poliittisella lakolla – "Täysin kohtuutonta leimata työttömät"

Eduskunnan tiistaina hyväksymä aktiivimalli on saanut Teollisuusliiton takajaloilleen. Liiton mukaan malli syyllistää turhaan työttömiä.

Jani Jakonen / arkisto

SAK:lainen Teollisuusliitto tuomitsee jyrkästi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen niin sanotun aktiivimallin. Eduskunta hyväksyi aktiivimallin tänään äänestysluvuin 103–90. Ammattiliiton mukaan työttömyystukia leikkaava malli ainoastaan kurittaa työttömiä eikä lisää työllisyyttä.

Liittovaltuuston mielestä aktiivimallin käyttöönotto on yksipuolinen toimi, jonka tarkoituksena on vain käyttää isäntävaltaa ja nöyryyttää sekä leimata työttömiä työnhakijoita.

Teollisuusliiton tänään päättyneessä valtuuston syyskokouksessa käytiin vilkas keskustelu eduskunnan hyväksymästä aktiivimallista. Monessa puheenvuorossa muistutettiin, että hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan.

Samoin hallitus lupasi valmistella muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt Teollisuusliiton mielestä petetty.

– Tällainen meno ei vetele. Nyt liitto on velvollinen valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat poikkileikkaavasti liiton ammattiosastojen valmistautumisen poliittisiin lakkoihin, arvioi Teollisuusliiton valtuusto.

Työttömyyskorvausta on jatkossa tarkoitus leikata 4,65 prosentilla alennettuna, jos työtön ei ole osoittanut lain määrittelemää aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin.

– Monet asiantuntijat ovat pitäneet kohtuuttomana sitä, että työtön voidaan leimata passiiviseksi, vaikka hänellä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia päästä mukaan tällaisiin toimiin, valtuusto huomauttaa.

Epäselvää on sekin, miten Kelan ja työttömyyskassojen henkilöstö selviää aktiivimallin tuomasta lisätyöstä ilman, että syntyy kohtuuttomia vaikeuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat