Viikko

Giedrius Morkunas viettää joulun Liettuassa

MUUALTA Sauna oli Suomeen muuttaneelle Cocksin maalivahdille tuttu jo lapsuudenkodista.

Liettualainen käsipalloilija Giedrius Morkunas on Riihimäen Cocksin maalivahti. Jouluksi hän matkustaa tyttöystävänsä kanssa vanhempiensa vieraaksi synnyinkaupunkiinsa Utenaan.

Seppo Ylönen

Riihimäkeläisen käsipalloseura Cocksin edustusjoukkue on ilahduttanut vuosien ajan voitokkailla otteluillaan. Vahvan lisän joukkueelle antavat ulkomaalaiset pelaajat. Eräs heistä on heinäkuussa Cocksin maalivahdiksi tullut liettualainen Giedrius Morkunas, jolla on kaksivuotinen sopimus.

– Pelasin ennen Suomeen tuloa viisi vuotta islantilaisessa mestarijoukkueessa Haukarissa. Tulin Riihimäelle Islannista tyttöystäväni Vitalija Lebeljonyten kanssa. Aikaisemmin Vitalija pelasi kolme vuotta käsipalloa Kyproksella. Nyt hän pelaa Cocksin Akatemiajoukkueessa.

Giedrius Morkunas on pelannut viime vuodet myös Liettuan maajoukkueessa. Marraskuussa 2016 oteltiin Ranskaa ja Norjaa vastaan. Norja-kamppailussa hänet valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Cocks sai vuonna 2016 Liettuasta päävalmentajakseen myös Gintaras Savukynasin. Kolmas Cocksin liettualainen on fysioterapeutti Tadas Mikelionis. Joukkueen ulkomaalaisista pelaajista kolme on kotoisin Venäjältä, kolme Valko-Venäjältä, kaksi Serbiasta ja yksi Moldovasta.

Utenan kaupungissa syntynyt Giedrius valitsi Liettuassa suositun koripallon sijasta jo yksitoistavuotiaana omaksi lajikseen käsipallon. Lukion jälkeen hän opiskeli pääkaupungin Vilnan yliopistossa liikunnanopettajaksi. Samaan aikaan hän pelasi viisi vuotta käsipalloa yliopiston joukkueessa.

– Isäni Gražvydas ja äitini Regina ovat työssä meijerissä. Veljeni Mantas on kuorma-autonkuljettaja ja asuu perheensä kanssa Islannissa. Veljeni Šarunas on IT-alalla ja asuu Vilnassa.

Pari päivää ennen jouluaattoa Giedrius ja Vitalija matkustavat Utenaan miehen vanhempien kotiin ja palaavat sieltä Riihimäelle jo 26. joulukuuta. Giedrius Morkunas kertoo sikäläisestä joulusta.

– Perheeni kuuluu katoliseen kirkkoon. Jouluaattona syömme lihan sijasta kalaa. Tarjolla on monta muuta ruokalajia, esimerkiksi kuciukai-keksejä (liet. kucios, jouluaatto) ja pyhää leipää (šventa duona). Juomana on viiniä. Joulupäivänä syömme porsasta, kalkkunaa tai ankkaa. Vanhemmillani on oma sauna, joka on melkein samanlainen kuin Suomen saunat.

Giedrius Morkunas sanoo, että koulussa hänelle ei kerrottu Suomesta mitään. Sen sijaan opetettiin Liettuan, Neuvostoliiton ja toisen maailmansodan historiaa. Suomalaisten suosimaa jääkiekkoa hän ei ole koskaan pelannut. Giedrius pitää elokuvista ja musiikista.

– Eräs suosikkielokuvani on liettualainen Redirected (ohjaus: Emilis Velyvis) ja toinen on amerikkalainen tieteistoimintaelokuva Transformers (ohjaus: Michael Bay). Pidän G&G:stä ja brittiläisen artistin Sam Smithin musiikista. Yleensä pidän amerikkalaisesta musiikista, jota kuuntelen usein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat