Viikko

Lasitaiteilijoiden kuuset näytteillä joulukuun loppuun

Lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto ilahtui siitä, miten erilaisia lasitaiteilijoiden koristamista kuusista tuli.

Mia Lagström

Suomen lasimuseon joulukuusella on pitkät perinteet. Ensimmäisen kerran suupuhalletuilla lasikoristeilla koristeltu joulukuusi nähtiin lasimuseossa vuonna 1987, jolloin DDR järjesti lasisten joulukuusenkoristeiden näyttelyn Riihimäellä.

– Näyttelyssä oli esillä vanhoja museoesineitä sekä uudempia sosialistisen tuotannon valmistamia koristeita pienestä Lauschan kylästä, jossa lasiset kuusenkoristeet saivat 1800-luvulla alkunsa, lasimuseon intendentti Kaisa Koivisto kertoo.

Näyttelyn jälkeen ainoastaan vanhat museoesineet piti palauttaa DDR:ään, uudemmat koristeet museo sai pitää itsellään. Tästä johtuen Suomen lasimuseolla on Länsi-Euroopan suurin DDR:läisten kuusenkoristeiden kokoelma. Näitä koristeita on nähty Suomen lasimuseon joulukuusen oksilla joka vuosi – ja näin on tänäkin vuonna.

Lasimuseon joulukuusen lisäksi museosta löytyy lasitaiteilijoiden koristelemia pienempiä joulukuusia. Koivisto kertoo ilahtuneensa, kuinka erilaisia kuusista tuli. Toisaalta koristelut ovat yllättävän perinteisiä.

– Soda Shop Designin Marjut Numminen ja Aino Vilpas ovat tunnettuja värikkäistä lasiesineistään. Heidän joulukuusensa on väreiltään kuitenkin hyvin hillitty.

Nummisen ja Vilppaan kuusessa löytyy kauniita paperisydämiä, jotka ovat saaneet koristeeksi punaisia lasihelmiä.

– Kuusi on yksinkertaisen kaunis, Koivisto kehaisee.

Kauheasti eivät ole lähteneet revittelemään muutkaan taiteilijat. Emmaleena Niemen ja Jonas Paajasen kuusessa on helmillä koristeltuja palloja, jotka ovat syntyneet lampputyönä. Raaka-aineena käytetään valmista lasiputkea tai tankoa. Näin palloista saadaan hyvin keveitä. Tämä on menetelmä, jolla perinteiset joulukuusenkoristeet on tehty 1800-luvun alkupuolelta alkaen.

Maarit ja Kaappo Lähdesmäen kuusenkoristeet on puhallettu lasihytissä sulasta lasista.

– Sulasta lasista tehdyt koristeet ovat niin painavia, etteivät kotikuuset niitä kestä. Saa nähdä, kuinka näiden kanssa käy kun kuusi kuivuu ja oksat painuvat. Kauniita ne kuitenkin ovat.

Koiviston mukaan lasipallojen puhaltaminen vaatii taituruutta. Ei ole helppoa suupuhaltaa täysin pyöreää ja symmetristä palloa.

– Muut lasiset koristeet tehdään muottien avulla, mutta pallot on aina suupuhallettuja.

Jan Torstenssonin ja Tuulikki Tähtivaara-Torstenssonin sinivalkoisiin lasipalloihin on tehty reiät, joista valonauha kulkeutuu pallon sisään ja valaisee ne sisältäpäin. Kuusesta löytyy myös perinteistä lippukoristelua.

– Lippunauhat ovat olleet yleinen joulukuusenkoriste Suomessa jo 1800-luvulta lähtien.

Kuusesta löytyvien eri maiden lippujen taustalla on tarina. Torstensson on tutkinut omaa lasipuhaltajasukuaan ja tehnyt geenikartoituksen itselleen ja vaimolleen.

– Geenikartoituksen myötä hänelle selvisi, että heidän sukujuurensa ulottuvat moneen eri maahan. Näitä maita nämä liput edustavat. Ne saavat ajattelemaan, kuinka supisuomalaisia meistä kukaan lopulta on, Koivisto sanoo.

Lasitaiteilijoiden joulukuusia

Lasitaiteilijoiden joulukuusia Suomen lasimuseossa (Tehtaankatu 23, Riihimäki) 17.11.–31.12. Koristelusta ovat vastanneet Aino Vilpas ja Marjut Numminen (Soda Shop Design, Hämeenlinna), Maarit ja Kaappo Lähdesmäki (Osuuskunta Lasismi, Riihimäki), Jan Torstensson ja Tuulikki Tähtivaara-Torstensson (Lasistudio Jan Torstensson, Kiikoinen) sekä Emmaleena Niemi ja Jonas Paajanen (Noituus Design, Nuutajärvi).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat