Puheenaihe

EU edellyttää Suomelta parempaa kierrätystä: ”Kaatopaikalle vain 10 prosenttia jätteestä 2035”

Vuoteen 2035 mennessä kotitalousjätteestä vain kymmenesosan pitäisi joutua kaatopaikoille.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

EU:ssa päästiin alustavaan sopuun kuuden jätealan direktiivien muuttamisesta jäsenmaiden, parlamentin ja komission kesken tänään päättyneessä kolmikantaneuvottelussa. Suurimmat muutokset tulevat koskemaan jäte-, pakkaus- ja kaatopaikkadirektiivejä. Suomessa muutokset edellyttävät lisätoimia kierrätyksen tehostamiseksi.

Muutosten keskeisenä tavoitteena on edistää kiertotaloutta sekä vähentää kaatopaikoille ja polttoon menevän jätteen määrää. Näin tehostetaan materiaalien ja luonnonvarojen käyttöä. 

Tavoitteena on, että yhdyskuntajätteestä kierrätettäisiin 55 prosenttia vuonna 2025, 60 prosenttia vuonna 2030 ja 65 prosenttia vuonna 2035. Myös muovi-, lasi-, metalli-, puu- sekä paperi- ja kartonkipakkausjätteiden kierrätystavoitteita nostetaan selvästi nykyisestä.

Jatkossa komission tulee lisäksi selvittää mahdollisuuksia asettaa tavoite muun muassa ruokajätteen vähentämiselle, tekstiilijätteen ja biojätteen kierrätykselle, pakkausten uudelleenkäytölle, rakennus- ja purkujätteen eri materiaalivirtojen hyödyntämiselle sekä jäteöljyn regeneroinnille tai muulle vastaavalle kierrätykselle.

Uusiin tavoitteisiin päästään lisäämällä ja tehostamalla jätteiden lajittelua ja erilliskeräystä. Jatkossa jäsenmaiden on aina järjestettävä lasi-, metalli-, paperi-, muovi- ja biojätteiden erilliskeräys, ja velvollisuudesta saa poiketa vain erityisin perustein.  

Erilliskeräys voi olla järjestetty kiinteistökohtaisesti tai aluekeräyksenä. Tekstiilijätteiden erilliskeräys on järjestettävä vuoteen 2025 mennessä.

Kaatopaikoille saa EU:ssa sijoittaa vuonna 2035 korkeintaan 10 prosenttia syntyvän yhdyskuntajätteen kokonaismäärästä. Suomessa tämä tavoite on jo nyt lähestulkoon saavutettu.
Tavoitteena on myös kehittää toimia, joilla vähennetään jätteen määrää ja haitallisuutta. 

Jäsenmaiden tulee muun muassa edistää tavaroiden suunnittelua ja valmistamista niin, että ne voidaan käyttää uudelleen, korjata ja kierrättää.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat