Puheenaihe

Tutkimus: Keskosille syntyy muita vähemmän sisaruksia

Tutkimus paljasti, että keskosina syntyvillä on selvästi muita vähemmän sisaruksia. Kuvituskuva.

Pekka Salonen

Keskosina eli alle 37-viikkoisina syntyneet lapset saavat täysiaikaisina syntyneitä lapsia vähemmän nuorempia sisaruksia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa (THL) tehty väestötutkimus. Mitä aikaisemmin keskonen on syntynyt, sitä todennäköisemmin hän jää vanhempiensa viimeiseksi lapseksi.

Tutkimuksessa laskettiin, että keskosperheissä jää syntymättä 142 pikkusisarusta tuhatta syntynyttä keskosta kohden. Puuttuvien sisarusten määrä on yli kolminkertainen menehtyneiden keskosten lukumäärään verrattuna. Keskosia kuolee täysiaikaisina syntyneitä enemmän. Tuhannesta ennenaikaisena syntyneestä 44 kuolee ennen yhden vuoden ikää.

Pikkusisarusten vähyyttä eivät selitä keskosuuden taustalla olevat raskaushäiriöt, raskauden tai lapsivuodeajan komplikaatiot, vanhempien sosioekonominen asema tai syntyneen lapsen terveydentila. Ainoastaan, jos keskoslapsi kuoli ennen yhden vuoden ikää, perheeseen syntyi todennäköisemmin myöhemminkin lapsi.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Aikaisemmin ei ole tutkittu keskosuuden vaikutusta perheen seuraavien lasten syntymään siten, että huomioidaan kaikki keskosuuden asteet aina lievästä ennenaikaisuudesta erittäin ennenaikaiseen syntymään.

Tutkimus ei suoraan kerro, miksi keskosille syntyy pikkusisaruksia vähemmän kuin muille. Tutkimustulos voi kertoa keskosen syntymän vanhemmille aiheuttamasta kriisistä ja kauaskantoisista vaikutuksista. Keskosen syntymä on usein yllätys. Se voi asettaa vanhemmat tilanteeseen, jossa heidän voimavaransa ja toiveensa eivät kohtaa ennakko-odotuksia ja vauva-ajan haasteita.

THL:n ESTER-rekisteritutkimuksessa olivat mukana kaikki suomalaiset perheet, joissa syntyi vuosina 1987–1990 yksösraskaudesta elävä lapsi. Tutkimus kattoi yhteensä 223 615 lasta, heidän vanhempansa ja mahdolliset sisarukset. Lapsista 9161 syntyi keskosena. Tutkimuksessa yhdistettiin THL:n ylläpitämät syntyneiden lasten rekisteri, epämuodostumarekisteri ja terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteri väestörekisterin ja Tilastokeskuksen rekisteritietoihin.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Pediatrics-lehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat