Viikko

Ilari Johanssonin Avohakkuu tuulettaa käsityksiä suomalaisuudesta – "huumori saa olla rankkaa"

Nauru saa katsomaan asioita toisesta kulmasta.

Ilari Johanssonin Avohakkuu-esitys kairaa suoraan suomalaisuuden ytimeen ja kysyy, miten tähän on tultu, kenen ansiota se on ja suomalaisittain – kuka tähän on syyllinen. Avohakkuu esitys on nähty jo 28 paikkakunnalla. Nyt vuorossa on Hyvinkää.

Heikki Teittinen

28 esitystä takana, kolme edessä. Ilari Johanssonin Avohakkuu-kiertue on vahvasti voiton puolella.

Stand up -komiikan pitkän linjan ammattilainen kertoo etsineensä kiertueensa aikana vastuksia siihen, mitä on suomalaisuus historian ja nykypäivän valossa.

Onko elomme pelkkää saunaa ja sisua vai häpeää ja huonon itsetunnon peittelyä? Miten savutorppien kaffeplöröt ovat muuttuneet nettikahviloiden tuplaespressoiksi ja voikirnu Sodastreameriksi?

– Suomalaisuus on ambivalentti käsite, joka muuttuu koko ajan ja onneksi niin. Mikä on ollut 1950- tai 1960-luvulla normaalia, saattaa olla nykyihmisestä hyvin outoa. Maailma muuttuu ja vaikuttaa käsitykseemme Suomesta ja suomalaisuudesta.

Mitkä ovat suomalaisten parhaimmat piirteet, riippuu Johanssonin mukaan katsantokannasta.

– Itse pidän suomalaisten suoruudesta. Suomesta puuttuu tyhjä puhe ja sanankolina. Joku toinen saattaa nähdä suomalaisen suoruuden yksioikoisuutena.

Katsantokannasta riippuu myös suomalainen jäyhyys. Suomalaiset ovat taatusti jäyhiä, jos heitä verrataan eteläeurooppalaisiin, mutta missä vedetään jäyhyyden raja.

– Mennään vaikka jonnekin inuiittien luo – en tosin tiedä inuiiteista yhtään mitään – mutta varmasti löytyy kansa, joka on vielä jäyhempää.

Ilari Johanssonin mukaan stand up -komiikan huumori syntyy pitkälti siitä, että asioita katsotaan toisesta näkökulmasta mihin on totuttu.

Jo narriperinteessä aikoinaan oli tarkoituksena ravistella ja herätellä ihmisiä ajattelemaan asioita toisella tavalla.

– Huumori on tapa peilata yhteiskuntaa. Huumori saa olla – ja pitääkin olla – rankkaa ja roisia. Nauraessa asiat näkee toiselle tavalla, eikä mene asioihin tunne edellä. Hyvä esimerkki tunne edellä asioihin menemisestä on nykypäivän raivoisa somekirjoittelu. Annetaan omien tunteiden sanella ja kirjoitetaan ihan huttua. Nauru antaa perspektiiviä.

Ilari Johansson Hyvinkääsalissa

Ilari Johansson Avohakkuu Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) torstaina 14.12. klo 19.

Stand up -esitys Avohakkuu kairaa suoraan suomalaisuuden ytimeen. Syynissä on Suomi ja suomalaisuus koko historiansa kirjossa niin uhossa kuin tuhossa.

Näyttelijä-koomikko Ilari Johansson on toiminut stand up -komiikan parissa jo 20 vuotta ja kuuluu maamme kokeneimpiin stand up -ammattilaisiin.

Esityksen suositusikäraja K-15. Liput 27/22 euroa + palvelumaksu www.lippu.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat