Viikko

Mika ja Anssi eivät koristele kuusta: joulussa parasta on yhdessäolo

”Mitä järkeä on paistella kinkkua ja tehdä laatikoita, jos kukaan ei tule niitä syömään.”

Mia Lagström

Mika Ikonen on kuin kävelevä joulukuusi tyrmäävän upeassa jouluneuleessaan. Paidan kilisevät kulkuset pitävät huolen, että vaimo tietää, missä mies menee.

Ikonen yrittää ehdottaa jouluneuleiden hankkimista koko Käsityöläiset-yhtyeelle, mutta Anssi Häkkinen ei tunnu lämpenevän.

– Ihan kauhea.

Vaikka jouluneule ei osu ja uppoa, myöntää Häkkinen olevansa jouluihmisiä siinä missä Ikonenkin. Häkkisen mukaan joulussa on paljon hienoja asioita, kuten joulusauna, kinkku ja joulupukki.

– Tärkeintä on kuitenkin yhdessäolo. Mitä iloa on paistella kinkkua ja tehdä laatikoita, jos kukaan ei tule niitä syömään.

Ikosten jouluruokaperinteeseen kuuluu myös liha-kaalipiirakka, joka kastellaan lihaliemellä. Sitä syödään ennen joulukirkkoon lähtöä. Perinne tuli vaimon isoäidiltä Viipurista.

– Karjalan mummot nauttivat lihaliemen erikseen, mutta on hyvää kun piirakka pehmenee liemessä suussa sulavaksi. Kyse on muuten uunipellille tehdystä lihapiirakasta. Mitään kaupan lihapiirakoita me emme lihaliemeen dippaile, hän selittää.

Kuusen koristelun miehet antavat vaimoilleen. Millaisia ja minkä sävyisiä kuusenkoristeita oksille ripustellaan, siihen ei miesväellä ole sanomista.

Sen verran Häkkinen tietää, että heiltä löytyy lasisia ja hopeisia kuusenkoristeita. Ikosen mukaan heidän kuusensa sävymaailma vaihtelee joulun ja mielialan mukaan.

–Tänä vuonna ei tosin tarvita kuusta, kun minulla on tämä paita.

Joulupukkiin Ikonen ja Häkkinen kertovat uskovansa edelleen. Viikonloppuna näkyi tonttujakin.

Mikä mahtaa olla joululahjoissa tärkeintä, laatu vai se että niitä on paljon? Ikosen mukaan ikää alkaa olla sen verran, ettei lahjoilla ei ole merkitystä. Niitä on kivempi antaa kuin saada.

– Siitä huolimatta saan lahjoja joka vuosi ihan liikaa, Häkkinen kertoo.

– Anssi ei ole lahjaton kitaristi.

Joulu on mieluisaa aikaa myös siinä, että se tietää kiireisen keikkavuoden päätöstä ja hetken hengähdystaukoa. Ennen aattoa on kuitenkin vielä yksi konsertti jäljellä: perinteinen Mikan ja Anssin joulu Hyvinkääsalissa. Tänä vuonna konsertti hoidetaan omin voimin, vierailevia laulusolisteja ei mukana ole.

– Musiikista vastaamme me ja muut Käsityöläiset. Viulua on tosin soittamassa Charlotta Kivistö. Viululla saa musiikkiin klassisia vivahteita, toisaalta se taipuu myös ilotteluun.

Ikosen mukaan kokoonpano taipuukin moneen: niin amerikkalaiseen swinghenkiseen joulumusiikkiin kuin perinteiseen suomalaiseen.

Mikan ja Anssin joulukonsertissa on kuultu vuosien saatossa hyvin monenlaista musiikkia ja ohjelmisto vaihtuu vuosittain. Tietyt klassikkokappaleet täytyy mukana olla, kuten Ikosen suosikki ”Heinillä härkien kaukalon” ja Häkkisen suosikki ”Jouluyö”.

Joka vuosi mukana on kuitenkin aina myös ennestään esittämättömiä kappaleita. Tänä vuonna niitä on reilut puoli tusinaa.

– Yksi uusista on ”Hiutaleet maahan leijailee”. Kuulin sen viime vuonna Diandran esittämänä ja ajattelin, että se olisi kiva laulaa. Se on kaunis kappale, Ikonen kertoo.

Mikan ja Anssin joulu

Mikan ja Anssin joulu Hyvinkääsalissa (Kauppatori 1) ke 20.12. klo 19.

Mika Ikonen ja Anssi Häkkinen esittävät Käsityöläiset-yhtyeensä ja viulisti Charlotta Kivistön kanssa itselleen rakkaimpia joululauluja perinteeksi muodostuneessa joulukonsertissa.

Liput 17/15 euroa + palvelumaksu www.lippu.fi tai tuntia ennen Hyvinkääsalin ovelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat