Viikko

”Kansanperinteen mystinen tulkinta joulukertomuksesta”

Sabrina ja Saarten tyttäret esittävät Neitsy Maarian Virren Hyvinkään taidemuseossa.

Sabrina ja Saarten tyttäret ovat tulleet tunnetuksi vahvasta tulkinnastaan ja kehonkielestään. Neitsy Maarian Virsi -esityksessä mukana on myös kolme nuorta tanssijaa Vantaan katutanssiyhdistyksestä.

Jesse Pasanen

Sabrina ja Saarten tyttäret -laulukollektiivi sai alkunsa lauluista, jotka laulaja, säveltäjä ja kuoronjohtaja Sabrina Ljungberg sävelsi saatuaan äidiltään lahjaksi Kantelettaren.

– Teoksen kauniit ja puhuttelevat runot tekivät vaikutuksen. Ne kolahtivat henkilökohtaisella tasolla ja huomasin istuvani pianon ääressä säveltämässä musiikkia runoihin.

Kesällä 2015 Ljungberg kokosi yhteen musiikkia harrastavia ystäviään ja ehdotti kahden konsertin järjestämistä.

– Ystäväni innostuivat valtavasti. Vaikka Kantelettaren runot ovat ikivanhoja, ovat niiden teemat yhä ajankohtaisia. Nuorten naisten kasvukivut ja onnenaiheet, rakkauden löytäminen ja menettäminen ovat aiheita, jotka koskettavat yhtälailla 2000-luvun ihmistä kuin satoja vuosia sitten eläneitä. Konserttien jälkeen päätimmekin jatkaa projektia. Biisit toimivat ja meillä on hieno yhteisö.

Tällä hetkellä kokoonpanossa on mukana 25 nuorta naislaulajaa, osa on ammattilaisia, osa pitkälle edenneitä harrastajia.

Kantavana teemana on edelleen Kanteletar, jonka teksteihin musiikkia sävelletään.

Ljungberg uskoo, että Kantelettaren teksti avautuu kuulijalle paremmin musiikin kautta. Modernit melodiat ja tarttuvat sävelkulut tuovat tuoreutta tekstiin.

Esityksissään kokoonpano panostaa vahvaan tulkintaan ja kehonkieleen. Esityksissä on myös poikkitaiteellisia elementtejä.

Yhteistyötä on tehty muun muassa valotaiteilijoiden ja katutanssijoiden kanssa.

Sabrina ja Saarten tytärten viimeisin esitys pohjautuu Kantelettaren joulurunoon ”Neitsy Maarian Virsi”, joka on suomalaisen kansanperinteen mystinen näkemys Raamatun joulukertomuksesta.

Runossa Maaria kuulee metsästä kutsuvan äänen. Ääni lähtee puolukasta, joka houkuttelee Maariaa poimimaan ja syömään tämän.

Puolukan syötyään Marjatta tulee raskaaksi, joutuu yhteisönsä hylkäämäksi ja päätyy metsän keskelle vanhaan tallin synnyttämään.

– Todella hieno tapa tuoda esille neitseellinen sikiäminen. Runossa yhdistyy Raamatun joulukertomus, vanhan kansan mystiset tarinat sekä suomalainen luonto. Kantelettaressa tarina jatkuu ja siinä edetään aina pääsiäisen tapahtumiin saakka. Ehkäpä otamme sen käsittelyyn jossain vaiheessa. Tämä projekti on ollut niin hieno, Ljungberg sanoo.

Neitsy Maarian Virsi Hyvinkään taidemuseossa

Neitsy Maarian Virsi Hyvinkään taidemuseossa (Hämeenkatu 3 D) sunnuntaina 17.12. klo 17–18.30. Liput 15/10 euroa holvi.com/shop/saartentyttaret.

Neitsy Maarian Virsi kantaesitettiin joulukuussa 2017 Helsingissä. Esitys pohjautuu Kantelettaren Neitsy Maarian Virsi -runoon. Sävellyksen ja sovituksen on tehnyt Sabrina ja Saarten tyttäret.

Sabrina ja Saarten tyttäret on vuonna 2015 perustettu nuorten naisten yhteisöllinen musiikkiprojekti, joka luo itse uutta musiikkia Kantelettaren teksteihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat