Viikko

Ville Haapasalo on pääosassa venäläisessä elokuvassa, jonka voi nähdä Riihimäellä – Kino Sampossa ilmaisia esityksiä

Pentti Auvinen Suomi-Venäjä-Seurasta toivoo, että mahdollisimman moni tulisi nauttimaan harvinaisista venäläiselokuvista. – Kaikki näytökset ovat ilmaisia.

Mia Lagström

Riihimäen Kino Sampossa järjestettävässä kolmen venäläisen elokuvan minifestivaaleilla on tarjolla harvinaista herkkua. Suomalais-venäläistä yhteistyötä tehdään elokuvien saralla jonkin verran. Ani harvoin ne päätyvät kuitenkaan suomalaiseen levitykseen.

– Venäläisillä tai suomalais-venäläisillä elokuvilla ei ole Suomessa kaupallista kysyntää, joten elokuvateatterit eivät ole kiinnostuneita niistä. Tämä on aika harmillista, Pentti Auvinen Suomi-Venäjä-Seurasta toteaa.

Vuonna 2002 valmistunut Kukushka (Käki) on ensimmäinen Suomessa kaupalliseen levitykseen päässyt venäläiselokuva Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Elokuva sijoittuu jatkosodan loppuvaiheisiin ja kertoo suomalaissotilaasta ja venäläissotilaasta, jotka hakevat turvaa ja pakopaikkaa saamelaisnaisen luota. Pikkuhiljaa miehet alkavat nähdä toisissaan muutakin kuin vihollisen.

– Minulta on kysytty, onko kyseessä sotaelokuva? Vastaan siihen aina, että tämä on rauhan elokuva, Auvinen kertoo.

Elokuvan pääosissa nähdään Viktor Bychkov, Anna-KristiinaJuuso ja Ville Haapasalo.

Vielä harvinaisempaa on, että venäläisessä elokuvassa käsiteltäisiin Suomea tai että Suomi ylipäätään edes vilahtaisi jotenkin venäläisessä elokuvassa. Tätä harvinaisuutta edustaa venäläisen Nikolai Dreidenin käsikirjoittama ja ohjaama Pridel Angela (Enkelin sivualttari) vuodelta 2008. Elokuva kertoo suunnitelmasta salamurhata Mannerheim. Mannerheimia elokuvassa esittää Tapani Perttu ja Mannerheimin adjutanttia Riihimäen teatterin entinen johtaja Aleksander Anria. Auvisen mukaan elokuva on myös siitä erikoinen venäläiseksi elokuvaksi, että siinä kritisoidaan kommunismia.

– Tänä päivänä ihmiset uskaltavat sanoa mielipiteensä ja tehdä jopa elokuvia. Pridel Angela on nähty Riihimäellä kertaalleen, mutta yleisön pyynnöstä se esitetään nyt uudestaan.

Kolmas viikon aikana nähtävä elokuva on nuorisoelokuva Puzkar (Pesä). Puzkar on vuonna 2014 valmistunut udmurtialais-puolalainen yhteistyöelokuva, joka kertoo nykypäivän kaupunkilaisnuorista. Vaikka elokuva on suunnattu nuorille, sopii se Auvisen mukaan kaikenikäisille.

– Elokuva sijoittuu Udmurtin maisemiin ja siinä puhutaan myös suomalais-ugrilaiseen kieliperheeseen kuuluvaa udmurttia.

Kolme venäläiselokuvaa

Suomi-Venäjä seuran Riihimäen osasto ja Elokuvakulttuuriyhdistys Kino Sampo esittävät kolme venäläistä elokuvaa Kino Sampossa (Suokatu 9, Riihimäki):

su 10.12. klo 18 Puzkar (Pesä) on tekstitetty suomeksi.

ma 11.12. klo 18 Kukushka (Käki) on tekstitetty suomeksi

to 14.12. klo 18 Pridel Angela (Enkelin sivualttari) on tekstitetty englanniksi.

Kaikki näytökset ovat ilmaisia. Lisää tietoa elokuvista löytyy netistä www.kinosampo.com.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat