Paikalliset

Puheissa Hyvinkää-lisää kannattavat kaikki valtuustoryhmät – tuskin silti palaa ensi vuonna

Valtuuston suurin ryhmä demarit ei äänestäne lisän palauttamisen puolesta.

Mira, Sani ja Jarno Eväkoski olivat ostoksilla tiistaina. Kyllä lisä aina taloudessa tuntuu, tuumasivat nelilapsisen perheen vanhemmat. Valtuusto äänestää Hyvinkää-lisän maksun jatkamisesta ja muista ensi vuoden budjettiin tehdyistä muutosesityksistä 11.12.

Ari Peltonen

HYVINKÄÄ  |  Valtuustoryhmien puheenjohtajien puheet olivat maanantain budjettikokouksessa kiittäviä: moni katsoi, että ensi vuoden budjettia on valmisteltu liki ennennäkemättömän sujuvasti ja yksimielisesti.

Tyytyväisyys näkyi myös siinä, että sanottavat sanottiin pitkähköissä ryhmäpuheenvuoroissa, mutta muutosesityksiä kaupunginjohtaja Jyrki Mattilan budjettiesitykseen tuli kohtuullisen vähän.

Esityksistä ehkä eniten kannatusta – ainakin puheissa – sai perussuomalaisten esitys lasten kotihoidon kuntalisän eli Hyvinkää-lisän maksamisen jatkamisesta.

He esittävät, että lisän voisi palauttaa 1.8.2018, ja rahat ensi vuoden lisille saataisiin muun muassa perumalla Hyvinkään terveysmetsä-hanke.

Lisän palauttamista jo ensi vuonna kannattavat keskusta ja vasemmistoliitto. Kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit odottaisivat parempia aikoja.

Persujen esityksen läpimeno jää kiinni isoimmasta ryhmästä demareista.

Ryhmänjohtaja Vesa Mauriala ennakoi demarienemmistön kannaksi, että mukaan ei nyt lähdetä.

– Jos Nurmijärvellä kustannukset kuntalisästä ovat 700 000–800 000 euroa vuodessa, Hyvinkäälläkin kokonaiskustannus nousisi 600 000–800 000 euroon. Tällaiseen menolisäykseen ei ole varaa.

Maurialan mukaan demarit keskittyvät ajamaan omaa esitystään, jossa päivähoito-oikeutta ei rajattaisi 20 viikkotuntiin.

Hyvinkään toissa kesänä aloittamassa käytännössä 20 tuntia ylittävää hoitoa saa hakemuksella.

Moni valtuustossa älähti demarien ehdotuksesta ja muistutti, että Hyvinkään malli on toimiva ja joustava. Tämän myöntää Maurialakin, jonka mukaan Hyvinkää on hoitanut rajauksen monia muita kuntia paremmin.

Säästöjä ei kuitenkaan ole tullut, demarit huomauttavat. Maurialan mukaan on kyse periaatteesta.

– Niin kauan kuin minimi on 20 viikkotuntia, on viranomaisilla tai lautakunnalla mahdollisuus muuttaa tulkintoja .

Veroprosentti jo selvä: 19,75

Valtuuston esittämät muutosesitykset tarkoittaisivat läpi mennessään 1,7–1,8 miljoonan euron nettoylitystä ensi vuoden budjettiesitykseen.

Isoin muutosesitys tuli vasemmistoliitolta: miljoonan euron lisämääräraha terveyskeskusmaksujen poistamiseen sekä 10 kotihoitajan palkkaamiseen.

Valtuusto äänestää maanantaina tehdyistä esityksistä ja hyväksyy lopullisen budjetin 11.12.

Veroprosentit päätettiin jo nyt: sekä kuntaveroprosentti (19,75) että kiinteistöveroprosentit säilyvät ennallaan.

Maanantain valtuustossa sanottua

Kenellekään ei liene epäselvää, että minä suhtaudun hyvin kielteisesti sote-uudistukseen. Joko [palveluihin] jää aukko kaupungin ja maakunnan väliin tai sitten me kaupungissa paikkaamme niitä aukkoja, mutta siihen ei ole sitten rahaa. (kaupunginjohtaja Jyrki Mattila)

Teimme oman kuntalaiskyselyn kaupungin palveluista. Tyytymättömimpiä ihmiset olivat kotihoitoon ja hoitajien vaihtuvuuteen. Tapasin torilla naisen, joka kertoi, että oli päättänyt tappaa itsensä sitten, kun ei enää kotona pärjää. (Reija Taupila, kd.)

Talousarvion mukaan niin kotihoidon kuin omaishoidonkin asiakkaat tulisivat ensi vuonna meillä vähentymään. Keskusteluni kotihoidon ja palvelukotien henkilöstön ja omaisten kanssa ei kuitenkaan lupaa tällaista. Onko todellisena syynä siis asiakkuuskriteerien nosto? (Riika Raunisalo, vas.)

Krista [Silfverberg, kok.] toivoi, että kaupunginhallitus suhtautuisi [Hämeenkadun] siltakanteen kriittisesti – että tällaiseen investointiin ei ole tarvetta. Ainakin yhden olet saanut vakuuttuneeksi. Olin kuitenkin kovin yksinäinen kaupunginhallituksessa. (Leena Meri, ps.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hyvinkää-lisä, terveyskeskusmaksut, kotihoitajia – valtuutetut esittivät ensi vuoden budjettiin lisäyksiä liki 2 miljoonalla13.11.2017 19.33
Vastustuksesta ja valituksista huolimatta: Hyvinkään keskusta on lähes ok – Näin sanoo yli 40 vuotta valtuustossa istunut Olli Savela28.10.2017 08.15
Lapsiperheet eivät saa Hyvinkää-lisää takaisin – aloitteella takanaan 23 valtuutettua, kaatui lautakunnassa25.10.2017 15.27
Hyvinkää tekee talousarviota ilman veronkorotuspaineita, Hangonsilta ja Sveitsi edellä18.10.2017 04.00
Hyvinkää-lisä yritetään saada takaisin – Riihimäki-lisää maksetaan edelleen3.10.2017 16.02
Hyvinkää-lisästä äänestettiin vielä – kaatui valtuustossa äänin 40–1126.4.2016 21.46

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat