Puheissa Hyvinkää-lisää kannattavat kaikki valtuustoryhmät – tuskin silti palaa ensi vuonna

Mira, Sani ja Jarno Eväkoski olivat ostoksilla tiistaina. Kyllä lisä aina taloudessa tuntuu, tuumasivat nelilapsisen perheen vanhemmat. Valtuusto äänestää Hyvinkää-lisän maksun jatkamisesta ja muista ensi vuoden budjettiin tehdyistä muutosesityksistä 11.12.

Ari Peltonen

Kaupunginjohtaja Jyrki Mattila jakoi kokouksen lopuksi jokaiselle valtuutetulle oman Rautatiemuseon painattaman 0 euron setelin.

Katri Porttinen

Valtuuston suurin ryhmä demarit ei äänestäne lisän palauttamisen puolesta.

HYVINKÄÄ  |  Valtuustoryhmien puheenjohtajien puheet olivat maanantain budjettikokouksessa kiittäviä: moni katsoi, että ensi vuoden budjettia on valmisteltu liki ennennäkemättömän sujuvasti ja yksimielisesti.

Tyytyväisyys näkyi myös siinä, että sanottavat sanottiin pitkähköissä ryhmäpuheenvuoroissa, mutta muutosesityksiä kaupunginjohtaja Jyrki Mattilan budjettiesitykseen tuli kohtuullisen vähän.

Esityksistä ehkä eniten kannatusta – ainakin puheissa – sai perussuomalaisten esitys lasten kotihoidon kuntalisän eli Hyvinkää-lisän maksamisen jatkamisesta.

He esittävät, että lisän voisi palauttaa 1.8.2018, ja rahat ensi vuoden lisille saataisiin muun muassa perumalla Hyvinkään terveysmetsä-hanke.

Lisän palauttamista jo ensi vuonna kannattavat keskusta ja vasemmistoliitto. Kokoomus, vihreät ja kristillisdemokraatit odottaisivat parempia aikoja.

Persujen esityksen läpimeno jää kiinni isoimmasta ryhmästä demareista.

Ryhmänjohtaja Vesa Mauriala ennakoi demarienemmistön kannaksi, että mukaan ei nyt lähdetä.

– Jos Nurmijärvellä kustannukset kuntalisästä ovat 700 000–800 000 euroa vuodessa, Hyvinkäälläkin kokonaiskustannus nousisi 600 000–800 000 euroon. Tällaiseen menolisäykseen ei ole varaa.

Maurialan mukaan demarit keskittyvät ajamaan omaa esitystään, jossa päivähoito-oikeutta ei rajattaisi 20 viikkotuntiin.

Hyvinkään toissa kesänä aloittamassa käytännössä 20 tuntia ylittävää hoitoa saa hakemuksella.

Moni valtuustossa älähti demarien ehdotuksesta ja muistutti, että Hyvinkään malli on toimiva ja joustava. Tämän myöntää Maurialakin, jonka mukaan Hyvinkää on hoitanut rajauksen monia muita kuntia paremmin.

Säästöjä ei kuitenkaan ole tullut, demarit huomauttavat. Maurialan mukaan on kyse periaatteesta.

– Niin kauan kuin minimi on 20 viikkotuntia, on viranomaisilla tai lautakunnalla mahdollisuus muuttaa tulkintoja .

Katri Porttinen