Viikko

Muualta tulleet tutuiksi: Sirazis Salekin pitää autoista ja musiikista

- Olen tyytyväinen olooni täällä Suomessa. Kouvolassa on eräs tuttu suomalainen pariskunta, joka on ollut avustustyössä Bangladeshissa. He osaavat äidinkieltäni bengalia, Sirazis Salekin sanoo.

Seppo Ylönen

Chittagong on 3,8 miljoonan asukkaan kaupunki Kaakkois-Bangladeshissa lähellä Myanmarin rajaa. Sieltä kotoisin oleva Sirazis Salekin, 27, on asunut vuoden 2015 lopusta lähtien Riihimäellä.

– Tulin Suomeen elokuussa 2010 ja opiskeltuani Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa valmistuin kauppatieteiden kandidaatiksi. Aloin opiskella Suomessa, koska äitini Sabiha Begumin Helsingissä asuva ystäväperhe kertoi tämän maan hyvästä koulutusjärjestelmästä.

Sirazisin isä Md. Khurshed Ul Alam on työssä chittagongilaisessa pankissa kuten myös hänen veljensä Md. Shoaib Bin Alam. Sisar Afia Tasnim opiskelee yliopistossa lääketiedettä.

– Chittagong on vihreä ja kaunis kaupunki. Siellä on vuoria ja jokia. Meidän kodistamme on matkaa Bengalin lahden rantaan noin 20 kilometriä.

Sirazis Salekin pitää autojen tuunaamisesta. Perheen automerkkejä ovat Toyota ja Hyundai. Hän on myös matkustellut. Koska Sirazisin äidinkieli on indoarjalaisiin kieliin kuuluva bengali, hän pärjää kielen puolesta esimerkiksi Intiassa ja Nepalissa. Singaporessakin mies on matkustanut.

– Pidän musiikista ja olen toiminut DJ:nä Chittagongissa, Kouvolassa ja Helsingissä. Suosikkejani ovat hip hop- ja R&B -artisti Akon, rap-artisti Eminem, elektronista trance musiikkia soittavat DJ:t Tiësto ja Armin sekä egyptiläinen trance-musiikkiduo Aly & Fila. Bangladeshilaisia artisteja, joita kuuntelen, ovat Fuad Al Muktadir, Tahsan, Ayub Bachchu ja James.

Ennen Suomeen tuloaan Sirazis Salekin oli tiennyt, että tämä on kaunis ja kylmä maa. Muslimina häntä huoletti hiukan se, että kesällä päivät ovat pitkiä ja yöt lyhyitä. Paaston pitäminen olisi silloin vaikeaa. Hän tiesi myös sen, että Nokia on suomalainen yritys ja puhelinmerkki.

– Tunnen täällä Suomessa viisi tai kuusi bangladeshilaista opiskelijaa. Eräs heistä opiskelee Riihimäellä Hämeen ammattikorkeakoulussa. Olen tyytyväinen olooni. Aloin opiskella suomea Riihimäen aikuislukiossa viime vuoden elokuussa ja jatkan nyt Kansalaisopiston tiloissa.

Bangladesh on ylikansoitettu ja alikehittynyt maa. Viime aikoina sitä ovat rasittaneet naapurimaasta Myanmarista tulleet yli puoli miljoonaa rohingyaa. He ovat muslimeja, jotka ovat paenneet pääosin buddhalaisesta Myanmarista hallinnon sortotoimia. Suomalainen Pelastakaa lapset -järjestö kerää tukea leireillä olevien rohingya-orpolasten hyväksi.

– Bangladeshilaisetkin keräävät rahaa ja muuta apua leireillä asuville rohingyalaisille. Vapaaehtoiset lääkärit, sairaanhoitajat ja muut auttajat ovat myös työssä leireillä. Pakolaisleirit ovat lähellä Myanmarin rajaa. Jotkut ulkomaat ovat lähettäneet myös apua, Sirazis Salekin kertoo.

Bangladesh

Etelä-Aasiassa sijaitseva Bangladeshin kansantasavalta on kolmanneksi suurin muslimienemmistöinen valtio, jonka pinta-ala on 147 570 neliökilometriä. Lukuun ottamatta lyhyttä rajaa Myanmarin kanssa maa on kokonaan Intian ympäröimä. Asukkaita on 162,9 miljoonaa (2016). Bangladesh (ent. Itä-Pakistan) itsenäistyi vuonna 1971 Intian tukemana 1600 kilometrin päässä olevasta emämaastaan Pakistanista itsenäisyyssodassa.

Maa on alikehittynyt ja ylikansoitettu. Bruttokansantuote on 2100 Yhdysvaltain dollaria asukasta kohti. Vastaava Suomen luku on 43 482 dollaria.

Muutamien viimevuosien aikana naapurimaasta Myanmarista on tullut Bangladeshin puolelle yli puoli miljoonaa rohingyaa. Paenneet ihmiset kärsivät nälästä, fyysisistä ja psyykkisistä vammoista. He tarvitsevat kipeästi humanitaarista apua

Lähteet: Wikipedia ja Amnesty

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat