Puheenaihe

Onko Australian superinfluenssa matkalla Suomeen? Pitääkö lasten välttää sisäleikkipuistoja? – THL:n ylilääkäri vastaa

Kuvituskuva.

Arkisto / Päivi Tuovinen

Eteläisellä pallonpuoliskolla ja etenkin Australiassa poikkeuksellisen paljon sairastumisia aiheuttanut influenssavirus saattaa olla matkalla myös Suomeen.

Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kuitenkin muistuttaa, että vielä on liian varhaista sanoa, mikä virustyyppi tänne lopulta päätyy valtavirukseksi.

– Seuraamme kansainvälistä tilannetta. Meillähän viime vuonna varsinkin vanhuksille vakavia oireita aiheutti A(H3N2), josta on nyt kyse juuri eteläisellä pallonpuoliskolla ja esimerkiksi Australiassa, Nohynek sanoo.

– Voi olla, että siellä on jälkeläinen samasta virustyypistä, joka meillä oli aiemmin. Ja olisiko meille tulossa sittenkin helpompi kausi – aika näyttää.

Suomessa on toistaiseksi hiljaista: syyskuussa on yksittäisiä ihmisiä sairastunut A(H3N2)- sekä B-viruksesta. THL:n mukaan osa tartunnoista on todennäköisesti saatu ulkomaanmatkalta.

Varsinainen influenssa-aalto tulee Suomessa yleensä vasta vuodenvaihteen jälkeen, tosin viime vuonna epidemian huippu oli Nohynekin mukaan poikkeuksellisen aikaisin, jo joululomien aikaan.

Rokotteita on jo alettu antaa koko maassa. Kunnat päättävät aikatauluistaan itse, mutta ainakin isot kaupungit ovat jo ryhtyneet rokottamaan, Nohynek sanoo.

Hän suosittelee rokotesuojaa kaikille, eikä sen ottaminen ole myöhäistä influenssakauden alettuaankaan.

Raskaana olevat päättävät tietysti itse rokotteen ottamisesta.

– Toki toiveena on, että mahdollisimman moni hankkisi rokotuksen ennen sitä. A-virus leviää ensin, ja kevättalvella tulee yleensä B-virus.

Yksi taudin riskiryhmä ovat raskaana olevat äidit, sillä heidän vastustuskykynsä on alentunut.

– Influenssa on raskaana oleville usein muita samanikäisiä vaarallisempi, varsinkin raskauden viimeisellä kolmanneksella. Esimerkiksi jälkiseuraamukset, kuten keuhkokuume voivat olla odottaville äideille vakavampia kuin vastaavanikäisille naisille, jotka eivät ole raskaana.

Jos raskaana oleva hankkii rokotuksen, siirtyvät vasta-aineet myös lapselle, jolla suoja influenssaa vastaan säilyy Nohynekin mukaan muutamia kuukausia.

Neuvoloissa rokotuksista tiedotetaan, mutta mitään erityistä kampanjointia ei odottaville äideille Nohynekin mukaan ole käynnissä.

– Raskaana olevat päättävät tietysti itse rokotteen ottamisesta.

Influenssakautena tartunnalta ehkäisee parhaiten rokottautuminen, mutta toki myös perinteinen käsien pesu.

Kannattaako lapsiperheiden välttää epidemiakautena esimerkiksi sisäleikkipuistoja?

– Virus liikkuu tietysti kaikkialla missä ihmisetkin, mutta sanoisin, että jos lapsi on influenssan vakaville seuraamuksille altis, kuten astmaatikko tai sairastaa esimerkiksi syöpää, kannattaa välttää sellaisia paikkoja.

HUS tarjoaa marraskuussa monissa sairaaloissa maksuttoman influenssarokotuksen potilaille ja näiden omaisille.

Katso tästä tarkat ajat ja paikat.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Uudellamaalla leviävän silmätulehdusepidemian voima yllätti lääkärinkin: "Ei ole kertaakaan tehty tällaista ratkaisua"7.11.2017 06.50
Ylilääkäri ärhäkästä silmätulehduksesta: Viisi uutta potilasta joka päivä1.11.2017 20.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat