Paikalliset

Avi: Kotihoidon työn kuormitus selvitettävä – antaa Hyvinkäälle aikaa vuoden loppuun

Asiakkaiden määrä kasvaa, työntekijöiden ei, avi huomauttaa.

Sauvo Jylhä/kuvituskuva

HYVINKÄÄ | Etelä-Suomen aluehallintovirasto vaatii, että työterveyshuolto tekee Hyvinkään kaupungin kotihoidosta työpaikkaselvityksen, jossa selvitetään työhön ja työympäristöön liittyvät psykososiaaliset kuormitustekijät ja arvioidaan niiden terveydellinen merkitys työntekijöille.

Kaupungilla ei ollut esittää tällaista selvitystä avin työsuojelutarkastajalle syyskuussa, jolloin tämä teki kotihoitoon tarkastuksen.

Kyse oli seurantakäynnistä, sillä avi kävi tarkastamassa Hyvinkään kotihoitoa myös viime syksynä.

Silloin ylitarkastaja Ulla Arvo antoi työnantajalle toimintaohjeita muun muassa juuri työn psykososiaalisen kuormituksen selvittämisestä.

– Kotihoitotyöhön liittyy useita psykososiaalisia kuormitustekijöitä, jotka koostuvat mm. työn järjestelyjen, työyhteisön sosiaalisen toimivuuden ja työn sisällön osa-alueista, joiden merkitys työntekijöiden terveydelle on työnantajalla yhä arvioimatta, erityisesti tehostetun kotihoidon osalta, Arvo kirjoittaa tuoreimmassa raportissaan.

Arvon mukaan asian pitää olla kunnossa vuoden loppuun mennessä. Selvitys on tehtävä siten, että työterveyshuolto voi tehdä toimenpide-ehdotuksia työnantajalle, hän ohjeistaa.

Kyseessä on avin kehotus, joka on toimintaohjetta järeämpi keino ja tarkoittaa asiaa, jonka tarkastaja on havainnut lainvastaiseksi ja josta aiheutuva "vaara tai haitta on vähäistä suurempi".

Avi on valvonut kotihoitoa Etelä-Suomessa viime vuodesta lähtien 160 työsuojelutarkastuksella, ja 70 työpaikkaa sai viranomaisohjausta psykososiaalisen kuormituksen hallitsemiseksi.

Avin mukaan työnantajalla on usein myönteisempi käsitys arjen sujuvuudesta kuin työntekijöillä.

– Usein työnantajat eivät riittävästi seuraa työn tekemistä, jotta he tietäisivät, mitä kentällä oikeasti tapahtuu, Arvo kommentoi avin tiedotteessa syyskuussa.

Syitä työntekijöiden kuormitukseen on avin mukaan useita: Asiakkaiden määrä ja hoidontarve on kasvanut, työntekijöiden määrä ei – ainakaan samassa suhteessa.

Lisäksi liikkumiseen ja raportointiin kuluvaa aikaa ei huomioida työn suunnittelussa riittävästi, ja henkilöstön vaihtuvuus on suuri, avi huomauttaa.

Aamuposti ei saanut juttuun kaupungin kommenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Vain väkiluku huolettaa Hyvinkään kaupunginjohtajaa – vanhusten palveluasumisen lisärahoihin on varaa, sanovat kirstunvartijat ensi vuoden talousarviosta31.10.2017 16.50
Kotihoidosta voi yhä säästää, päätti Hyvinkään valtuusto – sote-johtaja: "Ei mitään erityistä olla ottamassa pois"24.10.2017 13.45
Jälleen työsuojelutarkastus Hyvinkään kotihoitoon – näin arvioivat tilannetta työntekijät itse5.9.2017 17.02
Pissavaipassa tunteja odottava vanhus ei ole inhimillistä kotihoitoa29.7.2017 10.05
Miksi kotihoito ikääntyville on tärkeää - riittävätkö kuntien resurssit?1.7.2017 03.00
Vanhusten kotihoidon tilastot karua luettavaa – joukossa kaksi hyvää uutista12.4.2017 11.42
Hyvinkääläinen hoitaja kertoo: Tällaista kotihoito todella on – "Mummo odottelee iltakävijää turhaan"2.1.2017 13.49
Vuoden tuloksentekijöillä on usein kiire – kotihoitajilla voi olla parikymmentä asiakasta päivässä28.12.2016 09.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat