Vaalikoneemme on nyt avattu!

Viikko

”Perusravintolassa käyminen on niin nähty” – vaihtelua vaikka keitetyistä kävyistä

Metsänhenki on kulinaarinen äänimatka suomalaiseen metsään.

Johanna Kunelius

Vihreällä Talolla tehdään perjantaina 27.10. kulinaarinen äänimatka suomalaiseen metsään. Metsänhenki-tapahtuma yhdistää modernin suomalaisen ruoanlaiton ja äänitaiteen.

Tapahtuman taustalla häärivät Hukkatila pop up -ravintoloillaan ihmisiä hurmannut freelancekokki Jyrki Tsutsunen, improvisoiduilla keittiövälinsoolokonserteillaan itsensä maailmankartalle musisoinut rumpali, perkussionisti Tatu Rönkkö sekä 40 vuoden ajan levyjä pyörittänyt, nykyisin Radio Helsingissä omaa viikoittaista ohjelmaa vetävä Mons ”DJ Bunuel” Strömberg.

– Kaikki sai alkunsa, kun tapaisin Tatu Rönkön Brysselissä. Hän soitti keittokulhoja Suomi-instituutin järjestämässä tilaisuudessa, jossa olin valmistamassa ruokaa. Menin Rönkön juttusille ja hän kertoi saavansa sammaleesta äänen. Minä sanoin, että voin tehdä sammaleesta ruokaa. Siitä se lähti. Kolmanneksi metsänhengeksi saimme mukaan vielä Bunun, Tsutsunen kertoo.

Tsutsusen mukaan ruoan ja äänimaailman yhdistäminen tuo ruokailuun uudenlaisen kokemuksen.

– Perusravintolassa käyminen on niin nähty ja koettu. Siitä ei saa mitään erikoista irti, ellei ole aivan jäätävän hyvää seuraa. Ihminen syö paitsi suullaan myös silmillään ja korvillaan. Haluamme tarjota kaikille aisteille jotain.

Rönkkö käyttää Metsänhenki-tapahtumassa hyödykseen äänentuottamisessa erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten käpyjä ja puunrunkoja.

– Yhdistämme hänen soittoaan metsässä äänitettyihin ääniin. Tunnelmat vaihtelevat eri ruokalajien mukaan, Strömberg kertoo.

Millainen illan ruokamenu on, sitä Tsutsunen ei halua vielä tässä vaiheessa paljastaa. Sen hän voi luvata, että illan teeman mukaisesti maut liittyvät suomalaiseen metsään.

Ruoanlaittajana luonnonantimet ovat Tsutsuselle tärkeitä. Niitä pitäisi hyödyntää ruoanlaitossa selvästi enemmän.

– On sääli, että olemme tipahtaneet pois keräilykulttuurista. Paitsi että metsä on suomalaiselle tärkeä paikka, tarjoaa se myös paljon hyviä raaka-aineita ruoanlaittoon.

Omat suosikkiraaka-aineet vaihtelevat Tsutsusen mukaan sesonkien ja fiiliksen mukaan. Viime vuonna hän kertoo olleensa tavattoman innostunut sikurirouskusta, joka on ”jäätävän hyvä” sieni. Sitä ei tarvitse ryöpätä lainkaan. Heittää vain pannulle.

– Siinä on mahtava curryn tuoksu ja aromi. Tänä vuonna olen löytänyt pihkan, jota voi uuttaa öljyyn. Siitä voi tehdä majoneesia tai siirappia. Myös männynkävyt ovat hitti. Ne kerätään vihreinä ja keitetään pehmeiksi. Niitä syödessä tulee tunne, että juoksee suu auki mäntymetsässä. Monet sanovat, että männynkäpyjen maku tuo lapsuuden metsäleikit mieleen. Maut voivat herättää voimakkaita muistoja.

Vihreän Talon jälkeen Metsänhenki-tapahtuma järjestetään marraskuussa Münchenissä ja Madridissa ja joulukuussa Milanossa.

– Tapahtuma on osa Visit Finland -hanketta, jossa tehdään Suomea tutuksi matkailumaana. Viemme suomalaisen metsän Eurooppaan ruoan ja äänen muodossa, Tsutsunen kertoo.

Metsänhenki Vihreässä Talossa

Metsänhenki-tapahtuma yhdistää suomalaisen modernin ruoanlaiton äänitaiteeseen. Tapahtuman järjestävät freelancekokki Jyrki Tsutsunen, rumpali, perkussionisti Tatu Rönkkö ja DJ Bunuel.

Metsänhenki Vihreässä Talossa (Pohjoinen Asemakatu 1, Riihimäki) pe 27.10. klo 20.

Pääsymaksu 55 euroa sisältää ruoan ja ohjelman. Paikkoja on rajoitetusti, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa mukaan [email protected].

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat