Koneen entinen luottamusmies muistelee Niklas Herliniä lämmöllä: "Hän mietti ensin, pitäisiköhän hänen kysyä faijaltaan ja veljiltään"

Niklas Herlin teki pitkän uran toimittajana.

MTV:n uutisvideo

Niklas Herlin oli hyvä toimittaja. Hän lähti liian aikaisin. Hissitehtaan luottamusmiehet Hyvinkäällä lukivat myös mielellään ja tarkkaan hänen juttujaan.

Tuohon aikaan, kun Niklas Herlin oli eronnut Koneen hallituksesta ja siirtynyt toimittajaksi ensin Kauppalehteen ja sitten Ilta-Sanomiin, toimitin Metalli 58:n lehteä hissitehtaalla.

Luin aina tarkkaan hänen kirjoituksensa molemmista lehdistä ja mietin Viiskasia tehdessäni, että mitenköhän Niklas Herlinin saisi kirjoittamaan ammattiosaston lehteen ”Viiskasiin”.

Vaikka pidinkin hänen jutuistaan, vähän arvelutti, että entä jos pyydän häneltä juttua ja Herlin kirjoittaakin sellaisen jutun, ettei sitä voi ammattiosaston lehdessä julkaista. Hänellä kun oli jutuissaan tapana tökkiä reilusti kaikkia.

Jossain vaiheessa Ilta-Sanomissa julkaistiin Niklas Herlinin kirjoittama erinomainen kolumni solmitusta Kioton ilmastosopimuksesta. Silloin soitin hänelle, esittelin itseni Koneen luottamusmieheksi ja kerroin Viiskasi-lehdestä.

Sanoin tietäväni hänen olevan kiireinen mies ja kerroin, etten pyydä häntä kirjoittamaan Viiskasia varten uutta juttua, vaan ehdotin, että julkaisisimmeko Viiskasissa tuon hänen Ilta-Sanomiin kirjoittamansa hyvän kolumnin.

Hän mietti ensin, että ”pitäisiköhän hänen kysyä faijaltaan ja veljiltään asiasta", mutta totesi sitten, että "siitä vaan, julkaiskaa – mitä sitä kyselemään”.

Kysyin vielä häneltä, että pitäisikö meidän maksaa hänelle jotain, koska olimme ulkopuolisille kirjoittajille silloin tällöin jotain jutuista maksaneet. Äänestä kuuli, että tästä miljonääri vähän suutahti, ja hän tokaisi ”etten tarvitse teidän rahojanne”.

Hieno ele häneltä oli kuitenkin, kun hän muutaman päivän päästä soitti minulle ja sanoi: ”Kun olet tuollainen ay-mies ja ymmärrät solidaarisuuden perään, niin voisitteko maksaa jutusta pienen summan Helsingin Kehitysvammatuelle”.

Tietysti me maksoimme mielellämme.

Juhani Kouhia

Metalli 58:n silloinen päätoimittaja

Hyvinkää

Written by:

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Niklas Herlin, 53, on kuollut – "Otamme syvästi osaa omaisten suruun"Kollega muistelee Niklas Herliniä: Hän halusi pärjätä itsellisenä – "Kehitysvammaisten asiat olivat lähellä sydäntä"Sinituotteen ja Erkylän kartanon Ilkka Brotherus ei tunne olevansa rikas – "Vain Herlinit ovat rikkaita"