Paikalliset

OAJ tutkii Hyrian opettajien irtisanomiset – puheenjohtaja Luukkainen: "Matkiminen ei ammattitaidoksi riitä"

Aamuposti kertoi Hyrian irtisanomisten seurauksista elokuussa.

HYVINKÄÄ | Hyrian keväisten yt-neuvottelujen ja irtisanomisten jälkilöylyt jatkuvat nyt kiivaina. Perjantaina OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi tyrmäävänsä Hyrian ammatillisten opettajien korvaamisen ohjaajilla.

– Valitettavasti Hyria ei ole liikkeellä yksin, sillä samanlaisen ammatillisen koulutuksen alennusmyyntiratkaisun on tehnyt myös Koulutuskeskus Salpaus Lahden seudulla, Opetus-, koulutus- ja kasvatusalojen OKKA-säätiön ammatillisilla opettajapäivillä Porvoossa puhunut Luukkainen kommentoi.

Hyrian vastine oli maanantaina julkaistu tiedote, jossa toimitusjohtaja Pekka Vaittinen sanoo OAJ:lla olevan väärää tietoa irtisanottujen opettajien määrästä.

Hyrian tiedotteen mukaan irtisanottuja opettajia oli 9, joista tähän mennessä kahdeksalle on tarjottu työtä opettajana tai kouluttajana. Kuinka moni on uuden pestin ottanut vastaan, sitä Vaittinen ei Aamupostille kerro.

OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kuitenkin muistuttaa, että OAJ viittaa Hyrian yt-neuvottelujen kokonaisvaikutukseen.

– Irtisanomisten lisäksi on ollut kuusi eläköitynyttä. Kun sanomme, että 17 opettajaa on vaihdettu 15 ohjaajaan, puhumme kokonaisvaikutuksesta opetukseen Hyriassa, hän sanoo.

Lindroos on keskiviikkona tulossa Hyvinkäälle OAJ:n koulutusasiainpäällikkö Nina Lahtisen kanssa. He tapaavat tuolloin Hyrian opettajia.

Torstaina tapaamisvuorossa on Hyrian johto.

Vierailujen tarkoituksena on selvittää tilannetta, Lindroos sanoo.

– Tuomitsemme opettajien irtisanomiset jyrkästi ja olemme huolissamme opetuksesta ja oppilaista. Opetusta Hyriassa toteutetaan kestämättömällä tavalla, kun opettajia on korvattu ohjaajilla, hän sanoo.

OAJ:n puheenjohtaja Luukkainen muistutti perjantaina, että ”pelkkä ammattimiehen tai -naisen työn matkiminen ei ammattitaidoksi riitä eikä anna välineitä jatko-opinnoissa selviämiseen”.

– Hyrian ja Salpauksen ratkaisut vähentää radikaalisti ammatillisen koulutuksen määrää ovat lähinnä vitsi koulutuksen laatutakuusta, hän sanoi.

Hyrian toimitusjohtaja Vaittinen puolustaa ohjaajien määrän lisäämistä. Mutta olisiko Hyria lisännyt heidän määräänsä ilman rahoituksensa leikkaamista?

– Todennäköisesti, Vaittinen sanoo.

Hänen mukaansa ammattikoulutuksessa tarvitaan ”hyviä opettajia”, mutta rinnalle myös ohjaajia.

OAJ:n Lindroos pitää ammattikoulutuksen uudistamista tarpeellisena.

– Mutta samaan aikaan on tehty satojen miljoonien eurojen leikkauksia opetuksesta.

– Nyt siirretään opetusta opettajilta ohjaajille, joilla ei ole kelpoisuusasetuksen vaatimaa pätevyyttä, Lindroos sanoo.

Lue myös: Taustalla kuohuu: Hyrian opettajien luottamushenkilöt irtisanoutuivat tehtävistään

OAJ tutkii irtisanomiset: "Katsomme tilannetta nyt laajalla kirjolla"

OAJ selvittää nyt Hyrian yt-neuvotteluihin ja irtisanomisiin liittyvää juridiikkaa sekä sitä, onko Hyriassa lain edellyttämä riittävä määrä opettajia.

– Ovatko irtisanomiset menneet oikein ja noudattaneet lainsäädäntöä. Katsomme tilannetta nyt laajalla kirjolla, neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Aamuposti uutisoi Hyrian irtisanomisista muun muassa elokuussa. Toukokuussa päättyneiden yt-neuvottelujen seurauksena irtisanottiin 11 opetushenkilöstöön kuuluvaa työntekijää. Kuuden eläkkeelle jäävän tilalle ei otettu uutta. Lisäksi päättyi määräaikaisia sopimuksia, joille ei tehty jatkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Taustalla kuohuu: Hyrian opettajien luottamushenkilöt irtisanoutuivat tehtävistään19.9.2017 15.40
Ohjaajat korvaavat opettajia Hyriassa – yt-neuvotteluissa irtisanottiin 11 työntekijää24.8.2017 05.53
Hyria irtisanoo 15 – suurin osa saanee töitä1.6.2017 19.35
Hyrian yt-neuvottelut loppusuoralla – "kaksi viikkoa aktiivista neuvotteluaikaa vielä jäljellä"23.5.2017 04.20
Hyrian yt-neuvottelut koskevat koko henkilöstöä – "Toimintamme keskipisteessä ovat opiskelijat"18.4.2017 14.55
Näkökulma: Ammatillisen koulutuksen reformin kommentoinnissa visiot kohtaavat uhkakuvat4.5.2017 05.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat