Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Valion suurinvestointi valmistui – Jättimäinen tehdas käyntiin Riihimäellä

Presidentti Tarja Halonen ja toimitusjohtaja Annikka Hurme painoivat uuden tehtaan symbolisia käynnistysnappeja.

Petri Lyy

RIIHIMÄKI | Valion jätti-investointi, Riihimäelle vuosia rakennettu uusi välipalatehdas vihittiin käyttöönsä torstaina.

Laitos on vielä testiajossa, mutta varsinainen tuotanto käynnistyy lähiaikoina.

Valtavan kokoisessa rakennuksessa työskentelee kerrallaan vain 20–30 henkilöä.

Välipalatehdas työllistää kaikkiaan 70 henkeä. Naapurissa jatkava vanha Herajoen meijeri mukaan lukien Valiolla on Riihimäellä 440 työntekijää.

Vanha meijeri oli käynnistyessään 50 vuotta sitten Euroopan modernein. Nyt Valio kehuu uutta tehdastaan maailman nykyaikaisimmaksi.

– Maitotilayrittäjien toiminnan kannattavuus turvataan parhaiten, kun heidän omistamansa yritys menestyy kilpailussa ja pystyy siten maksamaan osuuskuntien kautta hyvää tuottajahintaa omistajilleen, sanoo hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto.

– Tehdas tukee kilpailukykyämme Suomessa ja vientimarkkinoilla. Tehtaan käynnistyessä sen tuotannosta lähtee vientiin lähes puolet. Toistaiseksi suurin osa menee Ruotsiin ja Tanskaan, mutta tulevaisuudessa enenevässä määrin myös muihin maihin.

Päätös investoinnista Riihimäelle syntyi aikana, jolloin vastapakotteet eivät vielä rajoittaneet kauppaa Venäjälle. Valio on edelleen elintarvikkeiden suurin viejä.

Sijoittuminen Riihimäelle ei toimitusjohtaja Annikka Hurmeen mukaan ollut itsestäänselvyys vaan vertailussa oli useita paikkakuntia.

Kuten 50 vuotta sitten, sijainti väestön keskipisteessä mahdollistaa edelleen valmiiden tuotteiden järkevän hintaiset kuljetukset kuluttajille.

Riihimäen kaupungin aktiivisuudella oli Hurmeen mukaan myös osansa. Valion, valtion ja kaupungin yhdessä toteuttama moottoritieliittymä oli yksi ratkaiseva tekijä.

Tehokkuus, tehokkuus ja tehokkuus toistuu välipalatehtaan filosofiassa.

– Materiaalivirrat ovat tehokkaita, sillä tuotteiden valmistus on suoraviivaista ilman turhia välivaiheita. Raaka-aineet, pakkausmateriaalit ja valmiit tuotteet siirtyvät vaiheesta toiseen saumattomasti ilman ylimääräistä käsittelyä, kuvailee projektijohtaja Jukka Partti.

Uusi tehdas käyttää kolmanneksen vähemmän energiaa tuotekiloa kohden Riihimäen vanhaan tehtaaseen verrattuna.

Energiatehokkuuden saavuttamiseksi tehtaassa hyödynnetään tuotteiden valmistuksen aikana syntyvää hukkalämpöä. Jäähdytyksessä taaas hyödynnetään viileinä vuodenaikoina ulkoilmaa.

Uudessa tehtaassa Valio aikoo yhdistää kaiken tähänastisen osaamisensa nykyaikaiseen tekniikkaan.

Ideana on valmistaa uusia ja uusia, vielä kehittämättömiä tuotteita. Laitos on suunniteltu siten, että valmistettavan tuotteen vaihto toiseen käy nopeasti.

Valion uusi välipalatehdas

Riihimäen välipalatehdas on Valion historian suurin yksittäinen investointi, yli 170 miljoonaa euroa.

Rakennusprojekti alkoi vuonna 2014 ja kesti kolme vuotta.

Tontin pinta-ala on 53 hehtaaria ja rakennusoikeutta on 265 000 kerrosneliömetriä. Uudisrakennuksen pinta-ala on 20 000 kerrosneliömetriä.

Tehtaan rakentamiseen osallistui kolmen vuoden aikana yhteensä yli 4 000 henkilöä. Työtunteja rakentamiseen käytettiin 1,1 miljoonaa.

Tehtaan valmistuskapasiteetti on 120 miljoonaa kiloa vuodessa.

Lisää aiheesta: 

Valion välipalatehdas nytkähti koeajovaiheeseen4.7.2017 12.49
Valion uusi välipalatehdas valmistuu – katso video2.6.2017 14.15
Arolammin liittymän päällysteessä puutteita – "Homma ei nyt kertalaakista sattunut onnistumaan"7.4.2017 16.15
Rakennusmies putosi 12 metriä Valion työmaalla – Aukon suojana ollutta vaneria tarvittiin muualla23.1.2017 05.25
Arolampi kakkonen vireille Riihimäellä – tavoitteena työpaikka-alue12.12.2016 11.10
Arolammin liittymä on nyt auki25.11.2016 18.53
Talvi yllätti tienrakentajat – Arolammin liittymä ei aukea vielä17.11.2016 14.17

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat