Mielipide: "Potilas on vain liukuhihnalla kulkeva paketti, jota riittämättömillä lääkärivoimilla ohjataan eteenpäin"

Kuvituskuva

Päivi Tuovinen

Kerron omista kokemuksistani ja havainnoista, joita kolmen päivän ajalta Järvenpään JUSTissa (Järvenpään uusi sosiaali- ja terveyskeskus) ja HUSin Hyvinkään kirurgisella osastolla juuri koin. Myös kanssaihmisten kanssa sain keskustella.

Yksi tärkeä viesti oli, että lapsia ja vanhuksia saatetaan kohdella yliolkaisesti – hehän eivät ole tuottavia yksilöitä. Toivottavasti ei yleinen piirre!

Yritän olla positiivinen. Oma kokonaisuus kolmelta päivältä on, että olen yksi "paketti" liukuhihnalla, jota riittämättömillä lääkärivoimilla ohjataan eteenpäin. Ystävällisyys ja hymy kuuluvat imagoon – siinä kaikki, sillä aikaa keskusteluihin tai potilaan esittämiin kysymyksiin ei ole.

Hoitajat, vaikka heitä on aivan liian vähän, jaksavat ja ehtivät kuunnella. He elävät ihmisen mukana. Yhtä hoitajaa kohti Hyvinkäällä on 4–5 potilasta.

Järvenpään JUST on jännä talo – hieno kuin mikä ja kallis. Käytävät ovat ovia täynnä. Ovien takana hyvin harvoin ihminen, joka kutsuisi sisään, mikä kertoo selvää kieltä henkilökunnan puutteesta.

Lääkärille saa jonottaa kuukausitolkulla. Siksi pakko mennä akuuttiin, jos ei muuten enää jaksa. Aava-vaihtoehtoa ovat päässeet kokeilemaan nopeimmat ja näppärimmät.

Eikö millään voisi suunnitella hienon sairaalamme käytäntöä omalääkärisysteemillä toimivaksi, kuten vanhoina hyvinä aikoina.

Vai onko niin, että lääkärit vaihtavat työpaikkaa siihen tahtiin, että kuuluisassa terveyskeskuksessamme he käyvät vain kokeilemassa ja lähtevät tuottoisampiin paikkoihin ?

Kuinka mieluisaa olisikaan saada tilanteesta vastaavilta tietoa meille ns. käyttäjille ja veronmaksajille.

Odotettuani kolme tuntia Järvenpäässä jälkeen pääsin Hyvinkäällä neljän tunnin odotuksen jälkeen lääkärin pakeille. Sitten vuodeosastolle tuloksia odottamaan.

Neljän hengen huoneessa oli meitä erikuntoisia potilaita. Hoitajat kulkivat lääkäreiden ohjeita noudattaen ja ajan niin salliessa kanssamme hetken jutellen. He pitivät meistä hyvää huolta.

Kauhulla ajattelen sotea. Monellako ns. asiantuntijalla mahtaa löytyä tämän päivän potilaan näkökulmaa aitona omana kokemuksena?

Sinikka Patana

Järvenpää

toimitus