Viikko

Nopeaa ja hilpeää Tšehovia – Teatteria Teatteri Päivölä esittää klassikkokomedian Kirsikkatarha

Teemu Ojanne viettää 30-vuotistaiteilijatyön juhlaa Kirsikkatarhan Gajevin roolissa. Juhlanäytös on 6.8. klo 17.

Mia Lagström

Teatteri Päivölä esittää tänä kesänä vuonna 1904 Moskovan taiteellisessa teatterissa ensi-iltansa saaneen Anton Tšehovin komedian Kirsikkatarha. Mikä ihme on saanut vauhdikkaita ja hilpeitä kesäteatteriesityksiä esittäneen teatterin tarttumaan venäläiseen klassikkoon? Eivätkö ne ole puuduttavan pitkäveteisiä?

Nauraen ohjaaja Juho Mantere myöntää, että venäläisistä klassikoista saattaa olla moinen kuva.

– Ehkä se johtuu siitä, että suomalaisessa ja venäläisessä teatteriperinteessä on ollut tapana tehdä niistä hitaita ja laahaavia. Olen itsekin käynyt joskus katsomassa Tšehovia, josta en ymmärtänyt sanaakaan.

Todellisuudessa Tšehovin teksti on kaunista ja ymmärrettävä. Mantere haluaa tuoda esille myös tekstin vauhdikkuuden.

– Tšehov kirjoitti komedioita, ja hänen tekstinsä on nopeaa ja hilpeää.

Esityksessä käytetään tuoreempaa, vuonna 1999 valmistunutta Martti Anhavan käännöstä, jota ei ole kovin montaa kertaa teatterinlavalla nähty.

– Vanhaa versiota on sen sijaan esitetty varmasti miljoonia kertoja, kuten Tšehovin näytelmiä ylipäätään. Hän on yksi suosituimmista klassikoista William Shakespearen ja Aleksis Kiven ohella. Näistä Tšehov on oma henkilökohtainen suosikkini. Hänen henkilöhahmonsa ovat kaikki merkityksellisiä. Jokainen hahmo ja hetki näytelmässä ovat tärkeitä. Hänen näytelmissään ei ole tympeää tyhjäkäyntiä. Hän osaa myös kiteyttää maailmasta jotain oleellista.

Kirsikkatarha sisältää ikiaikaisia teemoja rahasta ja rakkaudesta. Se olisi Mantereen mukaan voitu kirjoittaa vallan hyvin vaikka tänä päivänä. Näytelmä kertoo aatelisperheestä, joka joutuu taloudellisen ahdingon vuoksi myymään kotikartanonsa ja kirsikkatarhansa.

Perhe ei hyväksy todellisuutta, vaan elää menneisyydessä järjestäen tanssiaisia.

– Bileet vain jatkuvat. Näytelmän huumori tulee siitä, kuinka pihalla todellisuudesta näytelmän hahmot ovat.

Mantere kertoo kokeneensa Kirsikkatarhan myös henkilökohtaisesti.

– Tarinasta tulee mieleen lapsuuteni Majamäen tilalla lama-ajan Suomessa.

Tästä lähti myös ajatus esittää näytelmä Mantereen lapsuudenkodin kotipihalla Ridasjärvellä, jonne on talkootyöllä rakennettu lava ja katsomo. Nähdäänkö paikanpäällä tulevaisuudessa muitakin esityksiä, sen aika näyttää.

Kirsikkatarha Ridasjärvellä

Teatteri Päivölä esittää Anton Tšehovin Kirsikkatarhan (Ridasjärvenkylätie 64) pe 21.7.klo 19, la 22.7. klo 17, ke 26.7. klo 19, pe 28.7.klo 19, la 29.7. klo 17, su 30.7.klo 17, la 5.8. klo 17, su 6.8. klo 17, to 10.8.klo 19, ke 16.8.klo 19, pe 18.8. klo 19, ti 22.8. klo 19, pe 25.8. klo 21 ja la 26.8. klo 21. Liput aikuisilta 20 euroa ja lapsilta 10 euroa puh. 040 762 1990 ja [email protected]. Lauantain näytöksiin on ilmainen bussikyyti Hyvinkään asemalta. Paikkoja on rajoitetusti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat