Valtaosa Hyvinkään kasvusta tulee nyt maahanmuutosta – "Ihan kaikkea ei tarvitse maahanmuuttajien puolesta tehdä"

Miina Pyylehto ei seuraa maahanmuuttokeskustelua verkossa. – Netissä liikkuu niin paljon väärää tietoa, että olisi loputon suo alkaa kommentoida ja korjata sitä keskustelupalstoilla. On tämä valinta osin itsesuojelumekanismikin, Hyvinkään maahanmuuttajatyön koordinaattori sanoo.

Ari Peltonen

Miina Pyylehto kannustaa hyvinkääläisiä lähtemään mukaan ystävätoimintaan. – Moni maahanmuuttaja tulee tänne luku- ja kirjoitustaidottomana. Voit miettiä, millaista on, kun postilaatikosta alkaa tupsahtaa postia, josta ei ymmärrä mitään, hän sanoo.

Ari Peltonen

Hyvinkää kasvaa nyt maahanmuutosta. Miina Pyylehto kertoo työpaikoilla, miten tulijoihin pitäisi suhtautua. Mutta nettipalstoille häntä ei saa.

HYVINKÄÄ | Hyvinkään kotouttamisohjelmasta löytyy pysäyttävä tilasto: vuosina 2012–2015 Hyvinkään väestönlisäyksestä 37 prosenttia tuli maahanmuutosta. Ja tahti on vain kiihtynyt: viime vuonna Hyvinkään väestönkasvu oli 137 ihmistä, joista 104 oli maahanmuuttajia.

Kun vauhti on tällainen, pitää kaupunginkin muuttua nopeasti. Iso laiva kääntyy hitaasti, mutta alkuun on Hyvinkäälläkin päästy: joulukuussa valtuusto hyväksyi kaupungin uuden kotouttamisohjelman ja helmikuussa työnsä aloitti maahanmuuttajatyön koordinaattori Miina Pyylehto.

37-vuotias Pyylehto tuli Hyriasta, jolta Hyvinkää on aiemmin ostanut hänen työpanostaan yhden päivän viikossa.

Kotouttajana Pyylehto on konkari, jonka koko työura on kulunut maahanmuuttajatyössä. Poliittista historiaa Turussa opiskellut Pyylehto kertoo kuitenkin päätyneensä alalle sattumalta, kun opiskeluaikoina etsi harjoittelupaikkaa.

– Kai sitä oli halu auttaa niitä, joilla ei ole ollut elämässä samoja lähtökohtia kuin itsellä on ollut, hän sanoo nyt.

Ulvilasta kotoisin oleva Pyylehto toimi pitkään kotouttamiskouluttajana pääkaupunkiseudulla. Työelämävaltikseen hän nimeää sosiaaliset taidot.

– Tosin satakuntalaiset ovat vähän sellaisia hitaasti lämpeäviä ja alkuun varautuneita. Maahanmuuttajatyö on kyllä muuttanut satakuntalaisuuttani, Pyylehto sanoo ja nauraa.

Hän haluaa olla rakentamassa Hyvinkäälle mallia, jolla taataan, että kaikilla kaupungin toimialoilla on osaamista kohdata maahanmuuttajat.

– Ja maahanmuuttajat pitää huomioida paremmin nimenomaan peruspalveluissa.

Pyylehdon työ on ylätason koordinointia. Nyt mietityttää lauantaina sähköpostiin tupsahtanut uuden kotoutumislain luonnos.

– Sote on iso juttu, sillä maahanmuuttajatyö on vahvasti sosiaalityötä ja vaarana on, että kunnissa koko ajan kehittyvä osaaminen menee soten myötä hukkaan. Mutta itse näen, että kunnille jää merkittävä rooli maahanmuuttajatyössä, ja kunnat ja maakunnat tekevät tiivistä yhteistyötä.

Pyylehto työskentelee sivistystoimessa. Käytännön asiakastyötä taas tekevät aikuissosiaalityön nelihenkinen vastaanottotiimi sekä Uudenmaankadun kohtaamiskeskus Mosaiikin ohjaaja.

Ihan kaikkea ei tarvitse maahanmuuttajien puolesta tehdä.

Tämä eri puolilla kaupunkia istuva ydinporukka tapaa toisiaan kerran pari viikossa. Syksyn aikana on tarkoitus päästä yhteisiin työtiloihin.

Tällä viikolla Pyylehtoa on työllistänyt muun muassa maahanmuuttajille suunnattujen nettisivujen päivitys sekä vapaaehtoistyön koordinointi.

– Tehtäväni on aktivoida vapaaehtoistyötä tekeviä yhdistyksiä ja järjestöjä monikulttuuriseen työhön. Vapaaehtoistyö vain tuntuu olevan muutamien aktiivien varassa, hän harmittelee.

– Kun vokit Hyvinkäälle perustettiin vuoden 2015 lopulla, kaupungintalon tilaisuudessa oli sali täynnä ja tunnelma innostunut. Valitettavasti emme ole saaneet kanavoitua alkuinnostusta kunnolla.

– Ihmiset ovat usein halukkaita lahjoittamaan esimerkiksi tavaraa, mutta eivät välttämättä omaa aikaansa.

Pyylehto kannustaakin lähtemään mukaan ystävätoimintaan.

– Moni maahanmuuttaja tulee tänne luku- ja kirjoitustaidottomana. Voit miettiä, millaista on, kun postilaatikosta alkaa tupsahtaa postia, josta ei ymmärrä mitään. Toisaalta aktiivienkin kannattaa rajata omaa tekemistään oman jaksamisensakin takia. Ihan kaikkea ei tarvitse maahanmuuttajien puolesta tehdä.

Verkossa käytävää maahanmuuttokeskustelua Pyylehto ei seuraa – "ihan oman mielenterveydenkin kannalta".

– Netissä liikkuu niin paljon väärää tietoa, että olisi loputon suo alkaa kommentoida ja korjata sitä keskustelupalstoilla. On tämä valinta osin itsesuojelumekanismikin. Tietysti olen virkamies ja minulta saa kysyä.

Verkossa käytävää maahanmuuttokeskustelua Pyylehto ei seuraa – "ihan oman mielenterveydenkin kannalta".

Koulutuksia työyhteisöille pitäessään Pyylehto törmää ennakkoasenteisiin joskus yllättävissäkin kohdissa.

– Eräässäkin tilaisuudessa yhtäkkiä joku kuulijoista räjähti huutamaan, että kuinka voin puhua näistä asioista niin, että kaikki on aina niin ihanaa. Ja olin vasta kertomassa ihan perusfaktoja maahanmuuttotilanteesta.

Paras mahdollisuus asenteiden muuttumiseen on se, kun työkaveriksi tulee maahanmuuttaja, Pyylehto sanoo.

Hänen mielestään suomalaisten myös pitäisi opetella kuuntelemaan aksentilla puhuttua suomea.

– Maahanmuuttajien osaamistakaan ei vielä osata tunnistaa. Me olemme korkeasti koulutettu yhteiskunta ja usein ajattelemme, että suomalainen korkeakoulututkinto on ainoa oikea.

Joskus puhelias Pyylehtokin jää sanattomaksi.

– Minulle on muutaman kerran Hyvinkäälläkin työnantaja sanonut puhelimessa, että meille ei sitten oteta maahanmuuttajia. Mitä siihen voi sanoa?

– Ihmisten viha tulee tietämättömyydestä: ei tunneta näitä ihmisiä eikä faktoja. Mutta yritän ymmärtää toisin ajattelevia. En voi heidän mielipiteitään muuttaa.

Katri Porttinen