Vaalikoneemme on nyt avattu!

Mielipide

Työ- ja sosiaalioikeuden dosentti työpaikkakiusaamisesta: Puuttumista ei edistä se, että kaikki ikävä puetaan työpaikkakiusaamiseksi

Kuvituskuva.

Työpaikkakiusaamisen käsite on juurtunut kieleemme viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Sitä käytetään laajasti yleiskäsitteenä kuvaamaan erilaista työpaikalla koettua käyttäytymistä. Työpaikkakiusaamisen termi löytyy valitettavasti myös erilaisista ohjeista ja koulutusmateriaaleista.

Työpaikkakiusaaminen on sanana ja ilmaisuna äärimmäisen huono, koska se ei kerro mitään todellisista tapahtumista.

Toisaalta se näyttää sulkevan osan lainvastaisesta toiminnasta (yksittäiset teot) ulkopuolelleen. Tämä puhekielen ilmaisu on ei-juridinen, sillä sitä ei käytetä missään laissa.

Olenkin usein ehdottanut sanan yliviivaamista ja siirtymistä puhumaan muun ohessa häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta sekä syrjinnästä, joista on säädetty laissa.

Tärkeää on myös kuvata tarkasti ne todelliset tapahtumat, jotka on koettu epäasiallisiksi. Mitenkään muuten asiaa ei voida selvittää eikä arvioida objektiivisesti.

Epäasiallinen käyttäytyminen ja huono kohtelu työpaikoilla eivät sitä vastoin ole asioita, jotka voitaisiin yliviivata tai siirtää sivuun. Jokainen työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen ryhtymään toimenpiteisiin saatuaan tiedon työpaikalla esiintyvästä häirinnästä tai muusta epäasiallisesta kohtelusta.

Lainvastaista voi olla jo yksittäinen tapahtuma. Ensin asia tulee selvittää monipuolisin tavoin kaikkien asianosaisten kanssa ja sen jälkeen ryhtyä toimiin epäkohdan poistamiseksi.

Näin ei välttämättä kuitenkaan aina tapahdu. Syitä puuttumattomuuteen ja toimimattomuuteen on useita.

Häirinnällä ja epäasiallisella kohtelulla työpaikalla voi olla äärimmäisen vakavia seurauksia mainitun käyttäytymisen kohteeksi joutuneelle henkilölle. Loukkaavaksi, nöyryyttäväksi, mitätöiväksi, vähätteleväksi ja vastaavaksi koettu käyttäytyminen selvitetään ja sen sisältö arvioidaan viime kädessä oikeudessa kussakin yksittäistapauksessa erikseen.

Käyttäytymiseen syyllistynyttä ei kuitenkaan tuomita rangaistukseen työpaikkakiusaamisesta vaan kysymyksessä voi olla muun muassa työturvallisuus- tai työsyrjintärikos, vammantuottamus, pahoinpitely tai vaikkapa kunnianloukkaus. Myös teolla aiheutettu vahinko saattaa tulla korvattavaksi.

On huomattava, että seuraamuksia voi aiheuttaa itse tapahtuma, mutta myös viivyttely sen selvittämisessä.

Henkisen hyvinvoinnin häiriintyminen työpaikalla on hienojakoinen ja monitahoinen asia. Epäkohtien esille ottamista ja niihin puuttumista ei edistä se, että kaikki ikävä puetaan työpaikkakiusaamiseksi.

Jaana Paanetoja

oikeustieteen tohtori, työ- ja sosiaalioikeuden dosentti

Hyvinkää

Lisää aiheesta: 

Leena Meren avustaja teki esimiehestään rikosilmoituksen – syytös kiusaamisesta2.5.2017 14.06
Opettajat Lännen Medialle: Somekiusaaminen on räjähtänyt – määräaikaisen erottamisen toivottaisiin olevan helpompaa15.1.2017 16.00
Jouduitko bännätyksi somessa? Taustalla voi olla nettikiusaaminen25.12.2014 15.45
Hyvinkään kaupunki selvitti seksuaalista häirintää – yksi työkaveri ehdotti seksiä11.1.2016 22.00

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Mielipide

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat