Viikko

Bandoneon on tullut Sami Pirttilahden käteen jäädäkseen – ero tavalliseen haitariin on kymmenen kiloa

Sami Pirttilahti haaveilee modernista taidelevystä.

Mia Lagström

Lähes koko ikänsä haitaria soittanut riihimäkeläinen Sami Pirttilahti kyllästyi kymmenen vuotta sitten haitarinsoittoon niin perusteellisesti, ettei ottanut kolmen vuoden aikana soitinta esille kuin juhannuksena. Kesken jäivät myös musiikkipedagogin opinnot.

– En vain halunnut enää soittaa, mies tuumaa.

Sitten hän sai käsiinsä argentiinalaisen vaihtoäänisen bandoneonin. Vaikka kyseessä on haitarin sukulaissoitin ja hyvin samannäköinen soittopeli, on se Pirttilahden mukaan soittoteknisesti täysin erilainen.

– Joutui aloittamaan kaiken ihan alusta. Opettelin Ukko Nooaa ja löysin uudelleen kipinän ja innon soittamiseen.

Soittajalle haitarin ja bandoneonin suurin ero on koko. Siinä missä klassinen konserttihaitari painaa 15 kiloa, painaa bandoneon viisi kiloa. Bandoneon on myös paljon matalampi ja sen palje on pitkä ja letkumainen. Bandoneonissa on omanlaisensa äänenväri, joka eroaa haitarista.

– Haitari on virtuoosimainen soitin, jossa korostuu sormitekniikka. Sillä voi soittaa massiivisia Bachin urkusävellyksiä. Bandoneon on paljon herkempi ja pienieleisempi. Sillä pystyy loihtimaan erilaisia viulu- ja puhallinmaisia äänenvärejä ja tunnelmia.

Bandoneonin myötä Pirttilahti suoritti musiikkipedagogin opintonsa loppuun Turun ammattikorkeakoulussa. Nykyään hän toimii Valkeakosken musiikkiopiston haitarinsoiton opettajana sekä johtaa Hyvinkään Harmonikkakerhoa ja Mäntsälän Harmonikkoja.

Omista keikoistaan Pirttilahti soittaa 90 prosenttia bandoneonilla. Se on antanut aivan uudenlaisia konserttimahdollisuuksia.

– Vaihtoäänisen bandoneonin taitajia on Suomessa alle kymmenen, joista aktiivisia on yhden käden sormien verran. Olen saanut soittaa suomalaisten huippumuusikoiden kanssa.

Vuonna 2011 Pirttilahti perusti Tango del norte -yhtyeen, joka on tehnyt ahkerasti keikkoja duona ja triona. Kesälle keikkoja on myyty jo kolmisenkymmentä. Kokoonpano julkaisi viime vuonna Raíces de pasión -albumin, jonka solistina on argentiinalaislähtöinen, nykyään Barcelonassa asuva Romina Bianco.

Pirttilahti on käynnistelemässä myös omaa soolouraansa. Tavoitteena on päästä luomaan kansainvälistä uraa bandoneonistina. Kuukauden päästä hän osallistuu Saksassa järjestettävään kansainväliseen kilpailuun, jossa on oma sarjansa bandoneoneille.

Keväällä järjestetään myös videokarsinnat Yhdysvalloissa elokuussa järjestettäviin bandoneonkilpailuihin. Haaveissa siintää myös oma soololevy.

– Vaikka pidän paljon tangoista, olisi kiva soittaa myös taidemusiikkia. Olisi hienoa tilata suomalaisilta säveltäjiltä bandoneonille soveltuvaa modernia taidemusiikkia. Se vaatisi kyllä apurahan. Toivottavasti se olisi parin vuoden päästä mahdollista.

Bandoneon on tullut käteen jäädäkseen. Pirttilahti muistaa elävästi, kuinka hän seisoi pienenä ekaluokkalaisena kotinsa eteisessä ja vanhemmat kysyivät, haluaisiko poika lähteä opettelemaan haitarinsoittoa.

– Vastasin, että ihan sama. Paljosta olisin jäänyt paitsi, jos en olisi lähtenyt. Soittaminen on rikastuttanut elämää paljon.

Sami Pirttilahti esiintyy

Pirttilahti Hyvinkään Opistolla ja Vihreässä talossa

Sami Pirttilahti luennoi bandoneonin soittamisesta Hyvinkään Opistossa (Laurean Rauhala-sali, Helenenkatu 21, Hyvinkää) torstaina 27.4. klo 18. Luennon päätteeksi on lyhyt konsertti. Tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumista, luentomaksu 5 euroa.

Pirttilahden Tango del norte esiintyy Riihimäen Vihreällä talolla perjantaina 5.5. klo 20. Solistina on Romina Bianco.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat