Puheenaihe

Ahma havaittu nyt Helsingissä – Tutkija: "Kulkee hyvinkin 20 kilometriä päivässä"

Ahma liikkuu nyt Itä-Helsingissä: tämä ahman tassunjälki kuvattiin viime sunnuntaina Vuosaaressa.

Päivi Vallittu

Kuluneella viikolla Vantaalta ja läntiseltä Uudeltamaalta tehdyt havainnot ahmasta eivät ole jääneet ainoiksi. Viime sunnuntaina koiranulkoiluttaja kuvasi Helsingissä Vuosaaren Kurkimoisiossa jälkiä, joiden hän arvioi olevan ahman jättämiä.

Havainnon vahvistaa Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Sanna Kokko.

– Kyllä tämä on ahman jättämä jälki. Kuvasta ei tosin selviä kokosuhde, mutta varpaita on viisi ja jo se vahvistaa, että jälki on ahman jättämä. Myös iso polkuantura on muodoltaan tyypillinen juuri ahmalle, Kokko analysoi.

Hänen mukaansa muut vaihtoehdot olisivat karhu tai mäyrä, mutta jälki ei Kokon mielestä näytä niiden kummankaan jäljeltä.

Myös Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Ilpo Kojola arvioi, että kyseessä on ahman jälki.

– On myös erittäin todennäköistä, että kyseessä on sama yksilö kuin aiemmin tällä viikolla Vantaalla ja Länsi-Uusimaalla havaittu ahma. Ahmat liikkuvat hyvinkin pitkiä matkoja, keskimääräinen tahti on parisenkymmentä kilometriä vuorokaudessa, Kojola laskee.

– Pisin matka, minkä yhden ahman tiedetään elämänsä aikana kulkeneen on tuhatkunta kilometriä. Tällainen yksilö kulki Norjassa Tromssan seudulta Oslon lähettyville saakka.

Kojola arvioi, että Vuosaaressa nyt havaittu ahma on nuori uros, joka etsii parhaillaan reviiriä itselleen. Eteläisimmät varmat havainnot ovat peräisin Satakunnan pohjoisosista – joskin varsinaisen pesimäalueen eteläraja kulkee Keski-Suomen pohjoisosan ja Savon kautta Pohjois-Karjalan eteläpuolelle.

– Tämäkin yksilö on todennäköisesti saanut ainakin osan ravinnostaan ilveksen kaatamista kauriista. Jos ahma osuu paikalle, se kyllä ajaa ilveksen pakosalle ja syö kauriin suuhunsa, Kojola kertoo.

Hänen mukaansa edelliset näin eteläiset ahmahavainnot ovat peräisin yli kymmenen vuoden takaa, jolloin ahman nähtiin liikkuneen Kirkkonummella.

– Kyllä tämä on kieltämättä hyvin harvinainen tapaus.

Lue myös aiempi uutinen: Uusi suurpeto liikkuu Vantaalla ja Lohjan seudulla – Yle: "Ihmeellistä näillä leveysasteilla"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat