Liikkuuko se – ja mihin suuntaan? VEX IQ -robottien ensimmäiset SM-kisat alkavat torstaina Riihimäellä

Harjunrinteen koulun Robokerho kuunteli tarkasti kisatuomaria Robotex 2016 -kilpailuissa Tallinnassa joulukuussa. Torstaista perjantaihin riihimäkeläisillä on mahdollisuus viedä Suomen mestaruus.

Riihimäen kaupunki

Riihimäen Urheilutalo muuttuu torstaiaamusta robottien ja pelaajien täyttämäksi jännitysnäyttämöksi.

Riihimäen kaupunki

RIIHIMÄKI | Torstaiaamuna Riihimäen Urheilutalo on kuin tieteiselokuvasta: ihmeellisten koneiden kohtauspaikka.

Robotiikan SM-kilpailut 12.-13.1. tuovat kaupunkiin 31 joukkuetta. Se tarkoittaa noin sataa peruskouluikäistä robottiharrastajaa.

Tunnelma keskiviikkona oli kihelmöivä.

– Älä kerro paljonko aikaa on jäljellä! Niin vähän aikaa, niin paljon tekemistä! hihkaisi opettaja Reetta Viitanen Urheilutalon uumenista.

Harjunrinteen koululla työskentelevä Viitanen on kyynärpäitään myöten sisällä Vex IQ -oppimisympäristön ensimmäissä suurkisoissa.

– Tarvitaan piuhaa, näyttöjä, koneita, kaikkea olemme tänne jo roudanneet. Hyrian puolen kuvauskalusto tulee erikseen, hän luettelee.

Kilpailu aukeaa torstaina kello 12. Sitten esitellään joukkueet. Kello 12.30 alkavat taito- ja ohjelmointihaasteet.

Yleisö pääsee seuraamaan jännittäviä vaiheita torstaina klo 12-16 ja perjantaina klo 9-14 – ja verkossa livestriimauksena.

Riihimäeltä on mukana 19 joukkuetta. Muun muassa Harjunrinteen Robokerho, joka kisasi joulukuussa Tallinnan Robotexissä.

Tallinnan kisarobotit olivat hyviä, ja niitä ei pitänyt enää viilata. Toisin kävi:

– Oppilaita ei vain pystynyt pitämään erossa niistä: "Meillä on tällainen valmis idea, ihan vain tälleen muutetaan"...ja robotit ovat olleet osissa. He ovat jo purkaneet, ohjelmoineet ja rakentaneet ne uudestaan, Viitanen paljastaa.

Kisoissa siirrellään esineitä kisaradalla ja jahdataan joukkueelle pisteitä siirtymätaipaleilta.

Muuttujia on miljoona – ja hermojen täytyy pitää.

Pia Lyy