Viikko

Vietnamilainen Thien Hoang Le opiskelee koneinsinööriksi Riihimäellä – "maailman rauhallisin ja kaunein maa"

Thien Hoang Le viettää joululomaa kierrellen Euroopan eri maissa. – Aikaisemmin olen käynyt perheeni kanssa Australiassa, Kambodzassa, Thaimaassa ja Kiinassa, hän kertoi ennen lomaa.

Mia Lagström

Vietnamilainen Thien Hoang Le, 18, alkoi opiskella syyskuussa koneinsinööriksi Hämeen ammattikorkeakoulun Riihimäen yksikössä.

Parhaillaan hän lomailee yhdessä sisarensa Thi Thien Trang Len kanssa Keski-Euroopassa käyden Ranskassa, Sveitsissä, Italiassa ja Saksassa. Sisar, jolla on myös joululomaa, opiskelee Australian Melbournen yliopistossa liikehallintoa.

– Olen kotoisin Ho Chi Minhin kaupungista (ent. Saigon). Isäni Thien Hung Le on ammatiltaan koneinsinööri. Hän johtaa omistamaansa Thien Hung -yhtiötä, jossa on noin 15 työntekijää.

– Siinä tehdään muun muassa alihankintatöitä toisille yrityksille. Äitini Thi Huyen Nguyen myy isäni tehtaan tuotteita, Thien Hoang Le kertoi ennen matkaa.

Oman isän ammatti kannusti häntä opiskeluun samalle alalle.

– Pidän fysiikasta ja ongelmien ratkaisemisesta. Tein lukioluokilla kavereideni kanssa robotteja.

– Eräs heistä, joka opiskelee nyt Valkeakosken HAMK:issa elekroniikkainsinööriksi, rakensi robottien sähköisiä osia. Minä kokosin mekaanisia osia.

– Vapaa-aikoinani pelaan tietokonepelejä. Suosikkini on League of Legends.

Thien Hoang Le päätti opiskella Suomessa, koska tämä on hänestä maailman rauhallisin ja kaunein maa. Opiskelu on ollut ulkomaalaisille tähän saakka ilmaista.

Vuoden 2016 alun laki velvoittaa perimään 1.8.2017 tai sen jälkeen opiskelun aloittavilta vähintään 1500 euron lukuvuosimaksua.

– Minun luokallani on noin kolmekymmentä opiskelijaa. Meitä vietnamilaisia on viisitoista. Lisäksi on muun muassa venäläisiä ja nepalilaisia. Yksi opiskelija on kotoisin Etelä-Afrikasta ja eräs toinen Brasiliasta. Opiskelemme englannin kielellä.

Thien Hoang Le sai syyskaudella oppilaitoksessaan suomen kielen opetusta. Se jäi mieleen, kun opettaja esitti tunnilla YouTubesta Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin musiikkia.

– Pidän vietnamilaisesta pop-musiikista. Eräs kuuluisa artisti on Son Tung M-TP. Hänen laulunsa Em Cua Ngay Hom Qua on hyvin suosittu (ks. YouTubesta).

Vietnamissa kuulee joskus myös vanhaa musiikkia. Dan bau on eräs traditionaalinen soitin, jossa on vain yksi kieli.

Vietnamissa valmistuu Thien Hoang Len mukaan vuodessa 5 – 10 suureen suosioon pääsevää elokuvaa. Niissä on romantiikkaa ja toimintaa. Kung fu -elokuvilla on omat kannattajansa.

– Vuoden vaihduttua opiskeluni jatkuu. Aion jatkaa myös suomen kielen opiskelua Riihimäen aikuislukiossa. Toivon saavani työpaikan joko Suomesta tai Vietnamista.

– Voisin työskennellä siellä myös suomalaisessa yrityksessä. Olen nähnyt kotimaassani paljon Koneen liukuportaita.

Vietnam

Vietnam eli Vietnamin sosialistinen tasavalta on valtio Kaakkois-Aasiassa. Sen pinta-ala on 329 560 km2 ja väkiluku 93,4 miljoonaa.

Vuonna 1858 Ranska aloitti siirtomaavalloitukset Etelä-Vietnamista, ja 1885 Annam, Tonkin ja Kotšin-Kiina liitettiin osaksi Ranskan Indokiinaa. Toisen maailmansodan ja Japanin miehityksen aikana maassa syntyi antikolonialistisia liikkeitä kuten Viet Minh. Sodan jälkeen 2. syyskuuta 1945 vietnamilaiset kommunistit julistivat maan itsenäiseksi.

Genevessä sovittiin siirtomaavallan lopettamisesta. Maa jaettiin Pohjois-Vietnamin kommunistisen hallinnon ja etelän Bao Dain keisarivallan välillä. Etelä-Vietnam julistautui 1955 Vietnamin tasavallaksi. Etelä sai sotilasapua Yhdysvalloilta, joka aloitti Pohjois-Vietnamin pommitukset. USA vetäytyi sodasta 1973. 1975 Pohjois-Vietnamin joukot miehittivät Etelä-Vietnamin, ja maat yhdistyivät. Vuonna 1986 Vietnam aloitti Kiinan tyyliset talousuudistukset nimellä Doi Moi.

Vietnam on yksi Suomen seitsemästä kehitysyhteistyön pääkumppanimaasta.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat