Viikko

Kulkuriteatteri täyttää loppiaisena 330 kuunkiertoa – menestysnäytelmä syntyy rakkaudesta teatteriin

Kulkuriteatterin Kamariherra on ollut yleisön suosiossa. Everstinna Aurora Karamzin roolissa Auli Hyyrynen, Kytäjän kartanon isäntä Constantin Linderin roolissa Sakari Kajosaari ja Mustion linnan isäntä Fridolf Linderin roolissa Jaakko Kivistö.

Aarno O. Jalonen

Kulkuriteatterin Kamariherra on kerännyt Hyvinkääsalin täyteen, ja loputkin näytöksistä on myyty loppuun. Kamariherra ei ole ainoa Kulkuriteatterin menestysnäytelmä, niitä tuntuu riittävän toinen toisensa jälkeen. Ohjaaja, käsikirjoittaja Benita Kivistön mukaan hyvä näytelmä syntyy kovasta työstä, hyvien kouluttajien opeista, tiiviistä harjoittelusta ja siitä tärkeimmästä: rakkaudesta.

– Kaiken, mitä teemme, teemme täydestä sydämestä ja kunnioituksesta yleisöä kohtaan, hän sanoo.

Kulkuriteatterissa on panostettu aina myös puvustukseen, lavastukseen ja musiikkiin. Kaikki esiintymisasut tehdään alusta saakka itse peruukkeja ja hattuja myöten. Teatterin ompelijat Hilkka Kauppinen ja Anni Eiristö tekevät töitä useiden kuukausien ajan ennen ensi-iltoja.

Teatterilla on myös taitavat lavastajat Aarno Jalonen ja Sameli Järvenpää. Kampauksista vastaa Suvi Pietilä ja musiikista ammattimuusikot Charlotta Kivistön johdolla.

– Kokonaisuus ratkaisee. En tosin sano, ettei pienimuotoisempikin voisi olla hyvää, Kivistö selittää.

Kulkuriteatterin perustamisesta tulee 6. tammikuuta kuluneeksi 330 kuunkiertoa. Eihän kulkureiden ajankulua lasketa vuosissa, vaan kuunkiertojen mukaan.

– Kun muutin aikoinaan Kytäjälle, olin päättänyt, etten tee enää teatteria vaan alan viljellä perunoita ja palsternakkoja omassa puutarhassani, Kivistö kertoo hymyillen.

Vaan kuinkas kävi. Eräänä päivänä oven takana seisoi Kytäjän urheilijoiden karvahattulähetystö kysymässä, josko Kivistö voisi ohjata heille edes yhden näytelmän. Punatukkainen prinsessa esitettiin Kytäjän maapirtillä 1990. Kivistön mukaan näyttelijät olivat niin hyviä ja katsojat innoissaan, ettei hommaa voinut jättää yhteen kertaan.

Käsikirjoitukset syntyvät Kivistön mukaan sisäisestä palosta.

– Siellä ne ovat valmiina päässäni palavana tulena ja roihuna.

Monet Kulkuriteatterin näytelmistä ovat liittyneet Hyvinkään historiaan, kuten Katri ja Leena Lehdon kanssa yhteistyössä toteutettu Kytäjä-trilogia. Kivistön mukaan Hyvinkäällä on paljon hukattua historiaa, joka pitäisi nostaa esille kaikkien tietoisuuteen.

Mistä mahtaa Kulkureiden seuraava näytelmä kertoa, sitä Kivistö ei suostu vielä paljastamaan. Se on kuitenkin varmaa, että tietokoneen näppäimistö rapisee jo kovaa kyytiä seuraavaa tarinaa.

Kiertävä teatteri

Hyvinkääläinen Kulkuriteatteri on tehnyt vuosien saatossa monenlaisia näytelmiä aikuisille ja lapsille.

Erityisen tunnetuksi teatteri on tullut Hyvinkään historiaan pohjautuvista näytelmistä, kuten Hyvinkää Cocktail, Vanutehtaan valssi sekä Kytäjä-trilogia, jonka kaksi ensimmäistä osaa syntyi yhteistyössä Katri Lehdon ja kolmas Leena Lehdon kanssa.

Kulkuriteatteri on nimensä mukaisesti kiertävä teatteri. Se on esiintynyt Hyvinkään lisäksi mm. Helsingissä, Espoossa, Tuusulassa, Turun linnassa ja Vihdissä.

Lisää tietoa: www.kulkuriteatteri.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat