Viikko

Hamit Turan perheineen pyörittää ravintoloita Tervakoskella – pojalla ei jää aikaa harrastuksiin

Konyassa ratsastetaan vielä aaseilla.

Göksel (vasemmalla) ja Hamit Turan sekä Roni Yasar tekevät ravintolatyötä Tervakoskella. Hamit antoi toiselle ravintolalleen nimen Kööpenhaminassa asuvan tyttärensä Fatman tyttären Nisan mukaan.

Seppo Ylönen

– Olen kotoisin Turanlarin kylästä, joka sijaitsee 150 kilometrin päässä Keski-Turkin Konyasta. Kävin siellä syyskuussa isäni Mehmetin ja äitini Ayşen luona Kurban Bayramin (islamilainen uhrijuhla) aikaan. Perheeni tilalla, jossa kaksi veljeänikin asuvat, viljellään vehnää ja ohraa. Lampaita on 400 ja useita lammaskoiria. On myös kanoja ja kalkkunoita sekä kaksi aasia, joilla ratsastetaan.

–  Se on minullekin tuttu liikkumiskeino. Kun eläintä kopauttaa kepillä vasemmalle puolelle kaulaa, se kääntyy oikealle ja päinvastoin, sanoo vuonna 2002 Suomeen tullut Hamit Turan, joka on pitänyt vuodesta 2006 lähtien Tervakoskella Pikku Nisa - ja Tervapääsky -ravintoloita.

Jälkimmäisessä on A-oikeudet, RAY:n rahapelejä ja biljardipöytä. Ruokaa kuljetetaan asiakkaille Tervakosken lisäksi Ryttylään, Leppäkoskelle, Vähikkälään ja Rehakkaan.

Hamit oli aiemmin viisi vuotta ravintola-alalla Sveitsin Baselissa. Siellä hän oppi saksaa ja italiaa.

Hamitin vaimo Badiha sekä kaksi poikaa ja kaksi tytärtä tulivat hänen luokseen vuonna 2009.

Vanhin poika Ulvi pitää myös pientä pizza- ja kebab-ravintolaa Tervakoskella.

Tytär Cansel valmistui ammattikoulusta vaatealalle ja tekee työharjoittelua päiväkodissa. Hänen kaksoisveljensä Göksel, 22, on työssä Pikku Nisassa ja Tervapääskyssä, jotka ovat vierekkäin (Rajapirtintie 4).

– Olin 13-vuotias, kun tulin Suomeen. Kielikurssilla olin vuoden, minkä jälkeen aloin työt ravintolassa. Minulla ei jää aikaa harrastuksiin, olen vain työssä. Minusta Suomi on hyvä, rauhallinen ja siisti maa. Heinäkuussa olin isovanhempien luona viikon ajan, Göksel Turan sanoo.

Ravintolat saivat marraskuussa uudeksi työntekijäksi, Roni Yaşarin. Hän on Hamit ja Göksel Turanin tuttu Turkista saakka, koska miehet ovat asuneet viereisissä kylissä.

Roni Yaşarin vanhemmat isä ”Turist” ja äiti Merjem ovat olleet kolmesti Suomessa. Isän kutsumanimi tuli siitä, kun hän asui 1960-luvulla Saksassa ja Tanskassa.

Ronilla on neljä veljeä ja kaksi siskoa. Kaksi veljistä asuu Suomessa.

– Ollessani 17-vuotias isoveli lähetti kutsun ja jäin tänne vuonna 1993. Tanskassa käydessäni tapasin tulevan suomalaisen vaimoni. Saimme kolme poikaa, mutta erosimme. 18-, 16- ja 3-vuotiaat pojat asuvat äitinsä luona, jonka kanssa minulla on hyvät välit, Roni Yaşar sanoo.

Kaikki kolme miestä ovat tyytyväisiä Tervakoskella asumiseen ja työhönsä.

– Asiakkaat kutsuvat minua papaksi. Minulla onkin neljä lastenlasta. Olemme saman seudun kurdeja ja puhumme cambek nimistä kurdinkielen murretta. Suomen kurdien on pakko käyttää yhteisenä kielenä turkkia omien murteiden sijasta, että ymmärtäisimme toisiamme, Hamit Turan selventää.

Turkki

Turkki eli Turkin tasavalta ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta Balkanin alueelle Kaakkois-Eurooppaan. Maan pinta-ala on 780 043 neliökilometriä. Väkiluvuksi mitattiin vuonna 2014 noin 81,6 miljoonaa. Suurimmat etniset ryhmät ovat: turkkilaiset 70–75 sekä kurdit 18 ja muut vähemmistöt 7–12 prosenttia väestöstä. 99,8 prosenttia on muslimeja (pääasiassa sunnimuslimeja). Virallinen kieli on turkki.

Turkissa on 2,5 miljoonaa pakolaista. Viime maaliskuussa sovittiin, että Turkki estää turvapaikanhakijoiden saapumisen Kreikkaan ja saa vastineeksi viisumivapauden sekä rahaa ja uutta puhtia EU-jäsenneuvotteluihin.

EU on kritisoinut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin reaktiota heinäkuun vallankaappausyritykseen.

Lähteet: Wikipedia, Globalis.fi ja HS

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat