Viikko

Muualta tulleet tutuiksi – Sam tuli armeijaan Australiasta

 

Sam Stacy esittelee kahvilassa suomen kielen kirjaansa. Hänen tyttöystävänsä Sara opiskelee Seinäjoella lähihoitajaksi. Heillä molemmilla ovat samansuuntaiset ammattihaaveet.

Seppo Ylönen

Australia on maa, jossa juoksee autojen alle kenguruita niin kuin Lapissa poroja. Länsi-Australian Perthin kaupungissa syntyneen Sam Stacyn, 23, äiti Merja on kotoisin Hyvinkäältä. Isä David kuoli, kun poika oli kahdeksanvuotias. Samilla on veli Daniel ja velipuoli Matti.

– Katolisen lukion jälkeen opiskelin yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveyteen ja kuntoiluun liittyviä asioita. Sen jälkeen toimin hengenpelastajana, vammaisten lasten hoitajana ja henkilökohtaisena valmentajana. Hyvinkäällä käyn kuntoilemassa IN Liikuntakeskuksessa. Suomen kielen taitoni ei riitä vielä siihen, että voisin toimia personal trainerina.

Samin edesmennyt isä David oli koulutukseltaan kemisti. Tämä perusti tehtaan, jossa valmistettiin esimerkiksi sairaaloissa käytettäviä pesuaineita. Perthissä asuva äiti myy pienessä yrityksessä kemikaliotuotteita.

– Tulin Hyvinkäälle 1. toukokuuta viime vuonna. Menen ensi vuoden tammikuussa armeijaan Santahaminaan. Sen jälkeen aion opiskella ravitsemusalaa ja psykologiaa. Ollessani nelivuotias kävin täällä vanhempieni kanssa. Äitini isä kuoli vuonna 2000, ja isoäitini asuu palvelutalossa. Minun enoni asuu Nurmijärvellä, ja minulla on muitakin sukulaisia Suomessa.

Suomen kielen opiskelun Sam aloitti viime vuonna Helsingin kesäyliopistossa. Tässä kuussa hän jatkaa opiskelua Laureassa, Hyvinkäällä.

– Ensi kerran näin lunta viime vuoden joulukuussa. Tammikuussa olin laskettelemassa kavereiden kanssa Rukalla. Se oli helppoa, koska olen harrastanut rullalautailua. Australiassa laskettelu on hyvin kallista. Haluan tutustua äitini synnyinmaahan. Suomen luonto on täydellisesti erilainen. Australiassa on metsäpaloja lähes joka kesä, ja aurinko näkyy punaisena pallona. Siellä on vaarallisia käärmeitä, skorpioneja ja hämähäkkejä.

– Äiti kertoi puhelimessa, että Perthissä on nyt +32 astetta. Kevät on aikainen.

Teini-ikäisenä Sam Stacy oli mukana Army Cadets -toiminnassa. Selviytymisleirillä pojat pyydystivät kengurun ansalla. Eläin tapettiin iskemällä kivellä päähän. Kurkku leikattiin auki ja ruhoa riiputettiin päivän ajan puussa. Lihaa keitettiin padassa ja sekaan pantiin perunaa ja sipulia.

– Se oli parasta kengurun lihaa, jota olen ikinä syönyt.

Sam oli Australiassa heavy rock -bändin kitaristi.

– Suosikkibändejäni ovat Parkway Drive, Incubus Pennywise, NOFX, Children of Bodom ja System of a Down. Suomea opiskellessani kuuntelen klassista musiikkia.

Australia

Australia eli Australian liittovaltio sijaitsee eteläisellä pallonpuoliskolla. Sen valtiomuoto on parlamentaarinen demokratia, perustuslaillinen monarkia. Valtionpäämies on kuningatar Elisabet II, joka on myös Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar ja asuu siksi Lontoossa. Australiassa hänen valtaansa edustaa liittovaltiotasolla kenraalikuvernööri Peter Cosgrove. Käytännössä maata johtaa pääministeri Malcolm Turnbull.

Australia on ainoa valtio, joka kattaa kokonaisen mantereen. Australian nimi tulee latinan sanasta australis ”eteläinen”.

Australian pinta-ala on 7 741 220 km2. Väkiluku on 22,3 miljoonaa (2013). Väestö on keskittynyt pääosin suuriin rannikkokaupunkeihin: Sydney (4,4 milj.), Melbourne (3,9 milj.), Brisbane (1,9 milj.), Perth (1,6 milj.) ja Adelaide (1,2 milj.). Pääkaupungissa Canberrassa on noin 350 000 asukasta. Maan virallinen kieli on englanti. Valuuttana on Australian dollari.

Maassa on arvioitu elävän 300 000 eläinlajia, joista tunnetaan vasta kolmannes. Pussieläinlajistoon kuuluu yli 50 kengurulajia sekä koalat ja vompatit. Eräs erikoisimmista eläimistä on vesinokkaeläin.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Georgios seuraa EM 2016 -turnausta – Muualta tulleet tutuiksi20.6.2016 19.04
Olohuone on avoin muualta tulleille10.6.2015 07.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat