”Kide-kuoron tahdissa on helppo tanssia”

Piirinki-kansantanssiryhmä tanssii lauantaina Hyvinkään yhteiskoulun juhlasalissa. Suurin osa ohjelmanumeroista esitetään Kide-kuoron tahdissa.

Mia Lagström

TANSSI Piirinki-kansantanssiryhmä ja Kide-kuoro löivät hynttyyt yhteen.

Hyvinkään kansantanssijoiden Piirinki-ryhmän treeneissä on iloinen ja leppoisa tunnelma. Siitä huolimatta tanssia harjoitellaan tosissaan. Ryhmän vetäjän Birgitta Sipilän mukaan esiintymiset tuovat pontta tekemiseen.

– Emme tule tänne vain tanssimaan, vaan harjoittelemme aina jotain tiettyä ohjelmaa.

Esityksiä on vuosittain useita. Tänä vuonna niitä on riittänyt erityisen paljon, sillä nyt vietetään Kansantanssin Riemuvuotta. Runebergin päivänä tuli kuluneeksi tasan 150 vuotta, kun tiettävästi ensimmäisen kerran suomalaista tanssia esitettiin julkisesti.

– Sitä ennen oli tanssittu vain juhlissa ja erilaisissa riennoissa omaksi iloksi, Sipilä selittää.

Vaikka esiintyminen on tuttua puuhaa, on tulevassa Kellot vielä kesäajassa -esityksessä oma lisäjännityksensä. Kansantanssijat tanssivat suurimman osan ohjelmanumeroista kuorolaulun tahdissa.

– Eräs ryhmämme tanssija laulaa Kide-kuorossa. Hänellä ja kuoronjohtajalla syntyi idea yhteistyöstä ja he saivat minutkin innostumaan ajatuksesta.

Tytöt nuoret huolettomat, surua ei kanna.

Mahtaako kuoro pysyä vauhdikkaitten tanssijoiden perässä? Sipilän mukaan kuoromusiikki voi olla myös reipasta. Yksi esitettävistä kappaleista on tosin hyvin hidastempoinen ja harras. Siinä tanssijat lähinnä kävelevät ja tekevät liikkeitä myös käsillään. Perinteisten kansantanssien rinnalle on Sipilä tehnyt konserttia varten uusia koreografioita.

– Tytöt nuoret huolettomat, surua ei kanna, Sipilä alkaa hyräillä.

– Kuuntelen kappaleen ja mietin, miten tanssi voisi ilmentää musiikkia ja laulun sanoja. Omissa tansseissani on aika paljon draamaa. Perinteiset koreografiat ovat kaavamaisempia.

Esityksessä nähdään monenlaista tanssia valssista, jenkkaan, polkkaan ja karjalaiseen katrilliin. Kaikkiaan eri tanssinumeroita on kahdeksan, joten opeteltavaa on riittänyt. Kuoron kanssa on järjestetty yhdet yhteiset harjoitukset. Muutoin ohjelmanumeroita on hiottu kuuntelemalla kuoron laulua nauhalta.

– Kuoron laulu on hienoa, joten sen tahdissa on helppo tanssia.

Tapahtuma nimi Kellot vielä kesäajassa viittaa seuraavana yönä siirrettäviin kelloihin. Sipilän mukaan kansantanssitapahtumat sijoittuvat enimmäkseen kesään. Ulkona tanssitaan paljon. Kokonaan tanssi ei talveksi lopu.

– Kansantansseja voi tanssia milloin vain, Sipilä vakuuttaa.

Kellot vielä kesäajassa Hyvinkään yhteiskoululla

Kellot vielä kesäajassa -esitys Hyvinkään yhteiskoulun juhlasalissa (Uudenmaankatu 17, Hyvinkää) lauantaina 29.10. klo 16–17. Hyvinkää kansantanssijoiden 15 henkinen Piirinki-ryhmä tanssii muun muassa jenkkaa, polkkaa, karjalaista katrillia hanurin ja Kide-kuoron säestyksellä. Esityksen jälkeen paikan päällä järjestetään yleisötanssit klo 17.15–18.

Liput tapahtumaan ovat 10 euroa.

Written by:

Mia Lagström

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Kansantanssi on unkarilaiselle koko elämäKrista Kososesta blondi yökerhotanssija – ensimmäinen promokuva lisää odotuksiaHarvoin tarjolla Riihimäen teatterissa: nykytanssia ja akrobatiaa