Viikko

Onni ja kauneus löytyvät arjen hetkestä

YHDESSÄ Kahden samankaltaisen sisäisen maailman kohtaaminen synnytti kirjan.

Hyvinkääläiset Toni Forssell ja runoilija Jenni Skyttä julkaisevat keväällä Saippuakuplia Kaarlensillalla -kirjan, joka yhdistää valokuvia ja runoja. Kirja sai alkunsa, kun pari rakastui ja muutti yhteen. Kirjasta saa nyt esimakua, sillä Hyvinkään kirjastossa on esillä muutamia pariskunnan valokuva-runopareja.

Mia Lagström

Kun hyvinkääläiset Toni Forssell ja Jenni Skyttä rakastuivat ja muuttivat yhteen, huomasivat he että samankaltainen ajatusmaailma näkyi myös heidän luomassa taiteessa.

– Minun valokuvissani ja Jennin runoissa on hyvin samanlainen henki, rytmi ja tunne. Ne toimivat yhdessä, Forssell kertoo.

Pariskunta päätti yhdistää luovuutensa ja teki luonnoksen kirjasta, joka yhdistää Forssellin valokuvat Skytän runoihin.

– Reuna Kustantamo piti ideasta ja saimme kustannussopimuksen yllättävän nopeasti. Saippuakuplia Kaarlensillalla ilmestyy keväällä, Skyttä iloitsee.

Forssellin valokuvat ovat mustavalkoisia. Niissä on varjoa ja valoa, aivan kuten Skytän runoissa. Kirjaa voisi kuvailla sisäisen kasvun tarinaksi varjosta valoon. Ihminen ei voi olla koko ajan onnellinen, mutta arjen hetkistä voi löytää paljon onnea ja kauneutta.

– Runoissani on pitkälti kyse itsensä oivaltamisesta. Haluan kuitenkin säilyttää helposti lähestyttävän tavan kirjoittaa, jotta jokaisen olisi helppo lukea niitä. Ei mitään Eino Leinon runojen kaltaisia korkealentoisia pohdintoja. Haluan tehdä runoja, jotka ovat arjen syrjässä kiinni, hän kertoo ja toivoo, että helppolukuinen tyyli auttaisi ihmiset löytämään runouden.

– Monet ajattelevat, että miksi lukea runoja, kun niitä ei ymmärrä. Runoja on kuitenkin paljon erilaisia.

Skyttä on kirjoittanut runoja pikkutytöstä lähtien. Eniten häntä ovat inspiroineet rocklyriikat. Jim Morrison, Bob Dylan, John Lennon, Hector, CMX:n Yrjänä, hienoja kirjoittajia on paljon.

– Minä kirjoitan vain ilman musiikkia.

Pekka Halosen akatemiasta tulevana keväänä valokuvaajaksi valmistuva Forssell kertoo kiinnittäneensä valokuviin huomiota jo teini-ikäisenä.

– Katselin Hesarista, että onpas hienoja kuvia. Jälkeenpäin olen huomannut, että kuvat joista pidin, olivat Hannes Heikuran ottamia. Niissä on dramatiikkaa, joka kiehtoo.

Toiseksi oppi-isäkseen hän mainitsee unkarilaisen sotavalokuvaajan Robert Capan.

– Hänen kuviaan katsellessa miettii, miten hän on onnistunut ottamaan sellaisia kuvia ilman lavastamista tai ihmisten asettelemista. Sitä toivon itsekin saavani aikaiseksi, löytää juuri sen oikean hetken. Haluan, että kuvani ovat dokumentaarisia. En lavasta mitään, vaan kuvaan, mitä vastaan tulee.

Esimakua tulevasta kirjasta

Hyvinkääläiset Toni Forssell ja Jenni Skyttä julkaisevat keväällä valokuva-runokirjan Saippuakuplia Kaarlensillalla. Kirjan valokuva-runopareista saa esimakua Hyvinkään kirjastossa (Torikatu 5) 24.10. - 4.11. Keväällä pariskunta järjestää kirjan julkaisun yhteydessä suuremman näyttelyn.

Taide eri muodoissa on kulkenut kummankin elämässä lapsesta saakka. Runojen lisäksi Jenni maalaa ja kirjoittaa lyhyitä proosakertomuksia. Toni opiskelee Pekka Halosen akatemiassa ja työskentelee freelance-valokuvaajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Voimaannuttavia valokuvia esillä Hyvinkään kirjastossa8.7.2016 20.30
Taidevalokuvauksen eliitti esittäytyy Hyvinkäällä – kansainvälisen näyttelyn avajaiset lauantaina20.4.2016 00.00
Kurssilla syntyi runokirja – Iivari: "Olen puskaradion kautta saanut myönteistä palautetta"13.10.2016 09.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat