Sara Kärpänen

Puhutaan säästä

Ymmärrän täysin espanjalaisvaihtaria, joka huokasi syvään yliopiston ruokajonossa: "En voi uskoa, etten ole nähnyt aurinkoa kohta kahteen kuukauteen!"

Viime viikolla asia kuitenkin muuttui. Kun pakkaset ja lumentulo lopulta hellittivät, revittiin lööppeihin seuraavaa uutista: kevätaurinkoa! Kolmen kuukauden harmaajakson ja varpaita kipristelevän kylmyyden jälkeen aurinkoinen sää tuntui siunatulta ihmeeltä.

Ehdin jo monen muun ihmisen tavoin laittaa aurinkolasit nenälle, kaivaa kevättakin kaapista ja hymyillä jokaiselle vastaantulijalle. Sitten katsoin kalenteria. Maaliskuun alku, hiihtolomat hädin tuskin takana. Eihän vielä ole kevät!

Suomalaisille ilmastonmuutos on mukava asia. Meillä se näyttäytyy vielä kunnon hiihtokeleinä ja kuumana hellekesänä. Kevätihmiset sekoavat sulista asfalteista ja syysfanaatikot pimenevistä ja pitkistä sadekuukausista.

Eurobarometrin tutkimusten mukaan suomalaiset ovat aiempaa vähemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta, eikä ihme: Suomi on mittausten mukaan Norjan jälkeen parhaiten suojassa koko kauheudelta. Bonuksena saamme muutamat perhoslajit lisää ja paremman kasvukauden. Ei kuulosta hullummalta.

Harmi vain, että maailmassa on meidän lisäksi muitakin. Pahiten sään ääri-ilmiöt näkyvät maanvyöryminä, kuivumisena ja tulvina. Muita negatiivisia vaikutuksia ovat mm. merenpinnan kohoaminen, metsäpalot, taudit ja satojen pieneneminen. Nimetäkseen nyt näin muutama.

Ei sää mikään turhanpäiväinen puheenaihe ole. Ehkä ilmiöiden ihmettelystä voisi kuitenkin siirtyä syiden pohtimiseen. Kyllä minullekin maittavat terassikelit ennen toukokuuta. Aamulla auringonpaisteeseen herätessä on myös vaikea ajatella, että tämä olisi millään tavalla huono asia.

Säästä puhutaan paljon, mutta ei mediassa vielä tarpeeksi. Helle on ihanaa, myrskyt jänniä ja aurinko antaa energiaa. Sääoikut ovat kuitenkin luonnon tapa sanoa, että jokin on hullusti.

Kirjoittajan mielestä kevät on ihmisen parasta aikaa.

Sara Kärpänen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet