Viikko

Georgios seuraa EM 2016 -turnausta – Muualta tulleet tutuiksi

- Saksa on voittajaehdokas, mutta toivon, että tapahtuisi jokin yllätys. Voittaja voisi olla Unkari tai Islanti, Georgios Halaris sanoo pidellessään Euro2016 -jalkapalloa Willan urheiluliikkeessä.

Mia Lagström

Kreikan ja Ateenan satamakaupungista Pireuksesta kotoisin oleva Georgios Halaris on asunut Hyvinkäällä 26 vuotta. Nuorena hän pelasi jalkapalloa ostettuna pelaajana Rhodoksella ja oli kesäisin hotellityössä. Rhodoksella hän tapasi myös tulevan suomalaisen vaimonsa vuonna 1985.

– Tulimme asumaan Hyvinkäälle, jossa poikamme syntyi. Yhden vuoden olin työssä kreikkalaisessa ravintolassa Helsingissä. Menin opiskelemaan kodinkoneasentajaksi Järvenpään aikuiskoulutuskeskukseen. Aluksi olin vähän aikaa työssä oppisopimuksella. Sitten perustin oman kodinkonehuolto- ja asennus -yrityksen.

Georgios oli 2000-luvun alussa kuusi vuotta työssä myös Perloksessa. Kymmenen vuotta meni Valiolla sähkö- ja kunnossapitomiehenä. Vuonna 2004 hän suoritti ammattikorkeakoulussa sähkö- ja elektroniikkateknikon tutkinnon.

– Kun tulin Hyvinkäälle 1990-luvun alussa, aloin pelata jalkapalloa Apollossa, III ja IV divisioonassa. Nyt olen pelannut HyPs:in konkareissa jo kymmenen vuotta. Olen 57-vuotias.

Georgios Halaris seuraa jalkapallon EM 2016 -jalkapalloturnauksen otteluja televisiosta. Hän muistelee vuotta 2004, jolloin Kreikka voitti mestaruuden. Nyt Kreikka ei ole mukana.

– Kreikan joukkueella oli silloin hyvä puolustus. Se menestyi yllättävien hyökkäysten avulla. Jalkapallo ei ole Suomessa ykköslaji. Täällä varoja keskitetään yleis- ja talviurheiluun.

– Isäni Spiros (k. 1972) rakensi ja korjasi laivoja. Äitini Janula (k. 1998) oli kotirouva. Kaksi veljeäni ja kaksi siskoani asuvat perheineen Pireuksessa. Peruskoulun jälkeen opiskelin ammattikoulussa laivamekaanikoksi.

– Vielä 1980-luvulla noin 80 prosenttia kaupungin miehistä oli työssä telakoilla tai laivoissa. Suoritin 26 kuukauden varusmiespalveluksen sukellusveneessä, minkä jälkeen olin työssä matkustaja- ja rahtilaivoissa sekä telakoilla. Samalla pelasin jalkapalloa.

Kreikka on pahasti velkaantunut. Georgioksen mielestä rikkaat vievät rahaa veroparatiiseihin. Kansan pitäisi maksaa lisää veroja, mutta se pelkää rahojen menevän yksityisiin taskuihin.

Kreikka on rikas maa. On öljyä, ja ilmasto-olosuhteet ovat erinomaiset.

Turisteja voisi tulla maahan enemmän. Kreikan ja Suomen välillä on hyvät suhteet, ja Georgios toivoo tämän jatkuvan edelleen. Kreikassa asuvat suomalaiset ovat tyytyväisiä, ja Suomi on hyvä maa kreikkalaisille. Konecranes ja Metso ovat vieneet nostureita muun muassa Pireukseen.

– Minulla on kaksoiskansalaisuus. Käyn sekä Hyvinkään ortodoksisessa että luterilaisessa kirkossa. Arvostan molempia. Suosikkielokuvani on Edwin Laineen ohjaama Tuntematon sotilas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viikko

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat