Paikalliset

Miten paljon voi säästää sähkölaskussa? Jo 2 miljoonan talon tiedot nettipalvelussa

Antti Rousin Sun Energia Oy on luonut nettipalvelun, josta jokainen talonomistaja voi käydä katsomassa, kuinka paljon aurinkopaneelien asentaminen tuo säästöjä ostosähköön verrattuna. – Laskelmissa on huomioitu mm. kattopinnan suuntaus ja kaltevuus sekä varjostustekijät.

Mia Lagström

AAMUPOSTI | Aurinkoenergian hyödyllisyydestä ei tarvitse enää väitellä. Espoolainen Antti Rousi ja hyvinkääläinen Tapani Rousi ovat luoneet nettiin palvelun, jonka kautta jokainen rakennuksen omistaja, niin yksityinen, yritys kuin kuntakin, saa tiedon, kuinka kannattavaa aurinkopaneelien asentaminen on. Veljesten yrityksen Sun Energia Oy:n käyttämä tekniikka, jolla aurinkoenergian tuotantopotentiaali lasketaan, on huikean tarkka.

– Laskelmissa on huomioitu kattopinnan suuntaus ja kaltevuus sekä varjostustekijät, kuten piiput, antennit, puut, naapurirakennukset sekä hajasäteily. Laskelmissa on hyödynnetty 30 vuoden säätietoja ja saatu näin tarkat säteilymäärät joka ikiselle kattoneliölle vuoden jokaisena tuntina.

Rousin mukaan aurinkoenergiassa on merkittävä energiapotentiaali. Hyvinkään ja Riihimäen seudulla vaakapinnalle tulee noin 975 kilowattituntia auringonsäteilyä kullekin neliömetrille.

– Paikkakuntaa tärkeämpää on kuitenkin talon sijainti varjostustekijöihin nähden. Ollaanko keskellä kuusimetsää vai pellolla, jossa aurinko pääsee esteettä paistamaan.

Täysin omavaraiseksi Suomessa ei aurinkopaneelien avulla voi tulla, mutta osan vuodesta voi olla riippumaton ostosähköstä.

– Parhaimmillaan aurinkoenergialla pystytään kattamaan pientaloissa jopa 50 prosenttia vuotuisesta sähkönkulutuksesta, joten kyse on merkittävästä säästöstä.

Aurinkopaneelit eivät ole halpoja ja aurinkoenergiajärjestelmä maksaa itsensä takaisin vasta noin 10–18 vuoden kuluttua asentamisesta. Rousin mukaan pitkänäköisyys kuitenkin kannattaa.

– Nykyiset aurinkoenergiajärjestelmät ovat pitkäikäisiä. Jos paneelin maksamiseen menee 10 vuotta, tuottaa järjestelmä vielä 18 vuotta – ja melko varmasti jopa tätä kauemmin – täysin ilmaista ja päästötöntä sähköä.

Sun Energia Oy

Sun Energia Oy on Antti Rousin ja Tapani Rousin v. 2014 perustama start up -yritys.

Yrityksen ensimmäiset asiakkaat olivat Etelä-Kymenlaakson kunnat.

Yritys on laskenut 2,15 miljoonan suomalaisen rakennuksen aurinkoenergian tuotantopotentiaalin. Hyvinkään rakennuskannasta mukana on 99,9 %.

Syksyllä verkkopalvelun tietokanta kasvaa miljoonalla rakennuksella kattaen noin 98 % Suomen rakennuskannasta. Parasta aikaa yritys on laajentamassa toimintaansa Eurooppaan ja sen tavoitteena on tuottaa palvelu yli 200 miljoonalle eurooppalaiselle rakennukselle v. 2018 mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat