Mielipide

Vielä 10 vuotta sitten kotihoitaja ehti tekemään vanhukselle kastiketta ja pesemään pyykkiä

Kuinka vanhusten hoito voi olla jatkuva säästämisen kohde? kysyy Hyvinkään Eläkeläisten puheenjohtaja Olavi Kanerva Aamupostin yleisönosastolla.

Kuvituskuva

Päivi Tuovinen

Hyvinkään Eläkeläisten kevätkokouksessa tarkasteltiin eläkeläisten asemaa nyky-Suomessa.

Eräs kotihoidossa harjoittelussa ollut lähihoitaja-opiskelija muisteli, millaista oli vanhusten kotihoito 10 vuotta sitten.

– Muistan, kuinka opin tekemää ruskeaa kastiketta ja pelaamaan pokeria. Ikuisesti muistan yhden asiakkaan sanat: yksi äiti hoitaa kuusi lasta, mutta kuusi lasta ei hoida yhtä äitiä. Kuinka totta se onkaan, sillä moni asiakas kärsi yksinäisyydestä, hän kertoi.

– Työ oli kymmenen vuotta sitten kokonaisvaltaista asiakkaiden auttamista: kävimme kaupassa, apteekissa ja asioilla, pesimme pyykkiä, siivosimme, jaoimme lääkkeet ja teimme ruokaa. Oli myös asiakkaita, joiden kanssa käytiin kävelyllä ja pelattiin korttia.

Nyt raha määrää kaiken. On huoli palveluiden laadusta: ”puhutaan jatkuvasti vuoteessa makuutettavista vanhuksista, märistä vaipoista ja liian kiireisistä hoitajista”.

Työ oli kymmenen vuotta sitten kokonaisvaltaista asiakkaiden auttamista.

Kotona hoidetaan liian heikkokuntoisia vanhuksia ja hallitus aikoo vielä laskea hoitajamitoitusta, vaikka hoitajia tarvittaisiin kipeästi lisää.

Nykyisellään työntekijällä voi kotihoidossa olla 20 potilasta, joiden luona pitäisi ehtiä käydä 8 tunnin mittaisen työpäivän aikana.

Vanhusten hoiva- ja hoitotyön tarve kasvaa. Kolme neljästä yli 75-vuotiaasta asuu kotona.

Kun vanhusten määrä kasvaa, pitäisi myös hoitoon käytetyn rahamäärän kasvaa samassa suhteessa. Mutta kuuleeko sotea rakentava hallitus hoitoihmisten viestiä?

Sotea piti tehdä palvelutarve edellä, mutta sitä tehdäänkin eurot edellä. Kyseessä on 24 miljardin euron uudelleenjako.

Vanhuspalvelulain määräysten karsinta on osa hallituksen suunnitelmaa kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimisesta.

Hallitus tavoitteli karsimisella kaikkiaan miljardin euron säästöjä, mutta ensi vaiheen säästöt jäivät alle puoleen siitä eli noin 400 miljoonaan euroon.

Vanhuspalveluiden osuus tästä on 35,2 miljoonaa euroa.

Kuinka vanhusten hoito voi olla jatkuva säästämisen kohde? Eläkkeellä olevat maksavat verojakin, joiden summa on moninkertainen haettaviin säästöihin nähden.

Kyllä meillä on nyt hieno hallitus. Käy oikein voimalla kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisten kimppuun.

Sanotaan, että Suomi on rikkaampi kuin koskaan, mutta se mikä on myös muuttunut 10 vuoden aikana on verotus.

Tiedetään, että meiltä häviää valtavasti rahaa veronkiertoon ja veropakolaisuuteen.

Tiedetään, että meiltä häviää valtavasti rahaa veronkiertoon ja veropakolaisuuteen. Lisäksi ne ketkä pystyvät ottavat tulonsa pääomatuloina, joista ei makseta lainkaan kunnallisveroa. Valtio ja kunnat menettävät satoja miljardeja, jonka takia palveluihin ei ole varaa niinkuin oli ennen.

Verotus pitäisi laittaa kuntoon, mutta tätä taitaa olla turha kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten hallitukselta odottaa. Nyt on nähty, että oikeistohallitus vie tuhkatkin tavallisten ihmisten pesästä.

Olavi Kanerva

puheenjohtaja

Hyvinkään Eläkeläiset ry.

Hyvinkää

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Mielipide

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat