Paikalliset

Rooli luo luovuutta

Meitä on moneksi -tapahtuma kannusti lapsia ottamaan erilaisia rooleja Hyvinkään Villa Artussa.

Yhdenksänvuotias hyvinkääläinen Mikaela Vahtera pääsi avustamaan taikuri Hokkus Pokkusta. Kanapäähineessä munien taikominen kävi ensikertalaiseltakin kuin vanhalta tekijältä.

Laura Anttola

HYVINKÄÄ | – Se oli aika mahtava! huutaa riemastunut 4-vuotias Oliver Hytönen juostessaan Villa Artun käytävällä.

Lasten kasvoilta saattoi lukea riemun lisäksi hämmästystä ja valtavaa ihailua, kun taikuri Hokkus Pokkus eli Kari Levelä pakkasi taikurinlaukkunsa sulkien salaisuutensa odottamaan seuraavaa näytöstä.

Vaikka Levelä pitää itsensä kiireisenä esiintymällä lasten kotisyntymäpäiväjuhlissa, joihin tilataan esiintyjä huomattavasti aiempaa useammin, hän esiintyy paljon myös erilaisissa tapahtumissa. Lauantaina hän viihdytti Villa Artun Meitä on moneksi -tapahtumassa. Maksuttoman koko perheen kulttuuritapahtuman teemana oli erilaiset hahmot.

Tapahtuma oli Seinäjoella kulttuurituottajaksi opiskelevan Aurora Salomaan käsialaa. Idea lähti rakentumaan Kuka painoi nappia, Herra Holbein? -näyttelyn ympärille. Näyttely on valokuvaaja Pekka Elomaan ja kehitysvammaisten hyvinvointia parantamaan pyrkivän työpaja Lyhty ry:n kasaama.

– Näyttelyn innoittamana lähdimme jalostamaan erilaisia kasvoja ja hahmoja, Hyvinkäältä kotoisin oleva Salomaa kertoo.

Myös taikurin esityksessä kyse on roolin ottamisesta. 11-vuotiaasta taikurina esiintynyt Levelä kertoo esiintymisen kiehtovan vielä 52 vuoden jälkeenkin. Olennaisinta työssä onkin yleisön huomioon ottaminen:

– Tunnen olevani viihdyttäjä. Työkalujani ovat taikatemput, hän kertoo.

Se oli aika mahtava!

Lauantaina Villa Artussa pääsi paitsi näkemään erilaista draamaa ja esitystä, myös tekemään itse. Lasten osallistaminen oli Salomaalle tärkeää tapahtumaa suunnitellessa. Pienimmät pääsivät touhuamaan MLL:n Terhokerhossa ja hiukan isommat saivat ottaa erilaisia rooleja esimerkiksi roolivaatteisiin pukeutumalla.

Kuninkaaksi ja kuningattareksi pukeutuneiden Amanda, 4, ja Kevin, 6, Kokkisen vanhemmat kiertävät usein lastentapahtumia.

– Käymme näissä mielellämme, kun joku näkee vaivaa järjestää, isä Seppo Kokkinen kiittelee lasten istuutuessa arvokkaina valtaistuimilleen punaisen samettiverhon eteen.

Elomaan valokuvanäyttelyn lisäksi muotokuvia nähtiin lasten itsensä tekeminä. Mallia katsottiin edessä olevasta peilistä. Työtapa oli uusi ainakin Moona Meriläiselle ja Roosa Toivaselle.

Serkukset maalasivat omakuviaan keskittyineinä vilkuillen vuorotellen peiliä ja paperia häiriintymättä lainkaan ympäristöstään. Maalauksen valmistuttua Toivasella oli kuitenkin jo kiire:

– Mä haluan kiertää vielä katsomassa! hän ilmoitti tomerasti.

Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiö

Lasten ja nuorten taidekeskuksen säätiön ylläpitämä Lasten ja nuorten taidekeskus toimii Hyvinkäällä Villa Artussa.

Keskuksen tehtäviä ovat kansainvälisen lasten ja nuorten taiteen kokoelman kartuttaminen ja arkistointi, kotimainen näyttelytoiminta, kansainvälinen toiminta, koulutus- ja tutkimustoiminta, taiteellinen kokeilutoiminta sekä paikallinen taidekasvatustoiminta.

Keskus järjestää avoimia tapahtumia lähinnä näyttelyihin liittyen.

Lisätietoja www.artcentre.fi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat