Paikalliset

Hyvinkään kotihoitajilla on liikaa töitä – valtuustoaloite: päättäjät kiertämään työntekijöiden mukana

Hankalaan tilanteeseen on ollut vaikea löytää uusia työntekijöitä.

Hyvinkään kotihoitajat ovat asiakkaiden luona kokonaistyöajastaan yli puolet.

Sauvo Jylhä

HYVINKÄÄ  |  Epäluottamus virkamiesten tuottamiin papereihin leimasi keskustelua vanhusten kotihoidon tilanteesta Hyvinkään kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Käsittelyssä oli Riitta Puupposen (kok.) aloite, jolla hän halusi saada lähi- ja perushoitajat itse kertomaan tilanteesta. Niitä puheenvuoroja virkamiesjohdon vastaus ei sisällä, mitä Puupponen ja muutama muu valtuutettu arvostelivat.

Laitoshoitopaikkoja on vähennetty, mikä on tiennyt hoitajille lisää töitä, koska heitä ei ole palkattu lisää. Puupposen ja myös Juhani Kouhian (vas.) tietojen mukaan kotihoidossa työskennellään jaksamisen äärirajoilla, mistä kärsivät osin myös asiakkaat.

– Pitää paikkansa, että uudesta organisaatiosta huolimatta tilanne on aika huono, JHL:n pääluottamusmies Daniel Uusitalo sanoo.

Kotihoidosta on eri syistä lähtenyt puolen tusinaa työntekijää, mikä on kasvattanut jäljelle jääneiden kuormaa ja johtanut myös siihen, että hankalaan tilanteeseen on ollut vaikea löytää uusia työntekijöitä.

Uusina toimintoina kotihoidossa on aloitettu kotiutustiimi kotona asumisen tukemiseksi ja kotiuttamisen tehostamiseksi, kotikuntoutus, palvelutarpeen keskitetty ohjaus ja arviointi sekä verkostoyhteistyö.

Johdon näkökulmasta kotihoidon viime vuoden suoritus oli erinomainen. Kotihoitajien työajasta asiakkaan luona vietetty aika nousi vuoden 2014 alle 30 prosentista yli 53:n, mikä luultavasti on johtanut asiakastyytyväisyydessä havaittuun nousuun, sosiaali- ja terveysjohtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo ja kiittää henkilökuntaa, joka on hänestä hyvin vienyt läpi muutoksia.

Valtuustossa Pirjo Hämäläinen epäili erityisesti muistisairaille tehtyjen tyytyväisyyskyselyjen luotettavuutta.

Jos tilanne kotihoidossa on huono, siitä ei kannata haukkua edes johtavia virkamiehiä, Taisto Orre huomauttaa.

Resurssit heille antaa valtuusto, ja jos ehdotetaan kotihoidon ulkoistamista yksityisille, nousee ideologinen vastarinta, Orre maanantaina viittasi valtuustossa kahdesti kaatuneeseen esitykseen.

16 apuhoitajaa

Olli Savelan (vas.) valtuustoaloitteen mahdollisuudesta päästää päättäjät tutustumaan kotihoitajan työhön päivän ajaksi allekirjoitti 15 muuta valtuutettua.

Kotonaan asuu 92,1 % 75 vuotta täyttäneistä hyvinkääläisistä (tilanne 31.11.2015). Sosiaali- ja terveysministeriön asettama valtakunnallinen tavoite vuodelle 2017 on 91–92 %.

Säännöllisen kotihoidon piirissä oli 11,9 % 75 vuotta täyttäneistä (tavoite 13–14 %), laitoshoidossa 1,4 % (tavoite alle 2–3 %).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hyvinkään kotihoidon henkilökunta voi huonosti, ja siitä kärsivät vanhukset, sairaat ja vammaiset25.1.2016 10.57
Kotihoidon kauppapalvelutuottaja muuttuu Hyvinkäällä, hinta 7,50 euroa kerralta26.1.2016 08.29
Hyvinkään kotihoidon asiakas ihmettelee: Mihin katosivat tutut hoitajat?14.1.2016 19.16
Kaupunginhallitus ei ulkoistaisi Hyvinkään kotihoitoa, mutta lopettaisi Hyvinkää-lisän27.11.2015 10.33

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat