Kansanedustaja Pekonen: "En mennyt urkkimaan kenenkään kotioloja"

Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen (vas) Riihimäen kotihoidon mukana tekemä yövierailu synnytti viime vuoden tammikuussa suuren kohun.

RIIHIMÄKI| – Ärsyttää se, kun kansanedustajana yrittää tutustua kotihoidon työhön, niin annetaan kuva, että kansanedustaja tunkeutuu urkkimaan toisen kotiin, puuskahtaa kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen. (vas.).

Tyrmistys johtuu valtuutettukollega Esko Nummelan (sd) lukijan kirjoituksesta, jossa tämä antaa tuohtunutta palautetta Pekosen tammikuisesta keikasta kotihoidon yöhoitajan matkassa.

Nummela on närkästynyt siitä, ettei tiennyt yöhoitajan tuovan ketään ulkopuolista mukanaan. Hänestä kyse on turvallisuudesta ja myös siitä, täyttyvätkö tilanteessa sosiaalihuollon säännökset vaitiolovelvollisuudesta. Nummela vaatiikin kaupungin johdolta julkista selvitystä ja kannanottoa.

"Voivatko nyt kaikki muut 41 kaupunginvaltuutettua ja 199 kansanedustajaa sekä lukemattomat lähihoitajat toimia samoin?" hän kirjoittaa.

Pekonen on ällistynyt kollegan vedosta, sillä hän oli keskustellut asiasta Nummelan kanssa yön jälkeen ja piti asiaa loppuun käsiteltynä.

Lisäksi Pekosen ja Nummelan näkemykset tapahtumasta eroavat täysin.

– Jokaiselle asiakkaalle ilmoitettiin tulostani jo edellisellä viikolla, ja siitä saattoi kieltäytyä. Yöhoitaja tiedusteli vielä joka käynnillä erikseen, sopiiko tulla.

Nummela kertoo olleensa vuoteessa, kun yöhoitaja huikkasi makuuhuoneen ovelta kansanedustajan olevan mukana. Pekosen mukaan tapaaminen oli kuitenkin eteisessä, jossa Nummela ei ensin halunnut kansanedustajaa sisälle, mutta tunnistettuaan Pekosen itse kutsui hänet kotiinsa.

Kotihoito oli alun alkaen tietoinen ja myös ilahtunut kansanedustajan kiinnostuksesta.

– Muut asiakkaat suhtautuivat myönteisesti. Eräs asiakas oli innoissaan kysellyt, onko tämä se yö, kun kansanedustaja tulee, Pekonen sanoo.

Käyttäjän pia.herme@media.fi kuva
Pia Herme