Väite: Shiiatulkki kertoo vastaanottokeskuksen väelle, miten kohdella sunneja

Al-Ayobi Yousuf Fouad Hussein vaimonsa ja lastensa kanssa. Irakilaisperhe asuu Tervamäen vastaanottokeskuksessa Hyvinkäällä.

Matti Marjamäki

"Todelliset hädänalaiset ovat mustalla listalla."

HYVINKÄÄ  |  Viisi irakilaismiestä ilmestyi Aamupostin toimitukseen viime perjantaina ennalta ilmoittamatta.

He ovat Tervamäen vastaanottokeskuksessa asuvia pakolaisia, sunnimuslimeja, ja heidän viestinsä oli selvä: sunneja kohdellaan keskuksessa vähintäänkin epäreilusti, ja syy on shiiamuslimien.

Miehet mainitsivat nimeltä tulkin, shiian, ja pari vastaanottokeskusta ylläpitävän Luona Oy:n henkilökuntaan kuuluvaa.

Puhemiehenä toimineen Al-Ayobi Yousuf Fouad Husseinin mukaan henkilökunta on täysin shiiatulkkiensa vietävissä. Tulkkien antamien tietojen mukaisesti sunneja kohdellaan pienissä ja isoissa asioissa eri tavalla kuin shiiapakolaisia: syrjintää palvelujen tarjonnassa ja tarvikkeiden jakelussa.

– Todelliset hädänalaiset ovat mustalla listalla, Fouad Hussein väittää. We have no voice, meitä ei kuulla, hän sanoo.

Luonan vastaanottokeskusten viestinnästä vastaava toimitusjohtaja Milja Saksi myöntää, että shiiojen ja sunnien välisiä kiistoja on esiintynyt ja niitä on yritetty ratkoa, mutta hän ei kertomansa mukaan tiedä, mistä kiistat johtuvat.

Suunnitteilla on kahden tai kolmen perheen siirtäminen johonkin toiseen vastaanottokeskukseen, jotta suhteet eivät enää kärjistyisi. Saksin mukaan siirretään sekä shiioja että sunneja.

Syrjintäväitteisiin Saksi ei ota kantaa. Rasismille on Luonassa nollatoleranssi, eikä ketään syrjitä uskonnon, kansallisuuden, sukupuolen eikä minkään muunkaan perusteella, hän vakuuttaa.

Fouad Husseinin ja hänen toveriensa kertoman perusteella näyttää siltä, että kiistojen juuret ovat Irakissa. Osa nykyisistä Tervamäen asukkaista oli eri puolilla jo siellä.

Miehet väittävät muun muassa, että Tervamäessä asuu turvapaikanhakijoina Irakin hallinnon sotilashaaran töissä olleita shiioja, muiden muassa muuan sniper, tarkka-ampuja.

Käyttäjän matti.marjamaki@media.fi kuva
Matti Marjamäki