Paikalliset

Avustajakoira maksaa liikuntavammaisen ostoksetkin – "En ole enää sähköhäkkyrällä liikkuva vammainen vaan koiranomistaja"

Orvokilta ja Korallilta sujuvat monet arjen askareet.

Labradorinnoutaja Orvokki on mittaamattoman arvokas apu hyvinkääläiselle Sanna-Kaisa Patjakselle. Orvokki osaa aavistaa jopa lähestyvän sairauskohtauksen. - Orvokki tulee levottomaksi, jolloin tiedän ottaa lääkkeen, Patjas kertoo.

Mia Lagström

AAMUPOSTI | Ehlers-Danlosin syndroomaa sairastava hyvinkääläinen Sanna-Kaisa Patjas ja CP-vammainen Ella Vanhala saavat apua yllättävältä taholta, labradorinnoutajilta Orvokilta ja Korallilta.

– Orvokki ja Korall osaavat avata ovia, sytyttää valot, noutaa esineitä ja auttaa vaatteiden pukemisessa, Patjas luettelee.

Vanhala kertoo kerran yrittäneensä lähteä ulos. Korall ei suostunut seuraamaan, vaan juoksi makuuhuoneeseen.

– Kohta se tuli takaisin puhelin suussaan. Se ei suostunut lähtemään ulos ilman sitä. Kerran se toi soivan puhelimen minulle suihkuun. Se on pomminvarma puhelimenkuljettaja, Vanhala muistelee hymyillen.

Avustajakoiran taitoja on vaikea käsittää. Ne osaavat laittaa pyykit pesukoneeseen, poimia kaupan alahyllyiltä tarvittavia tuotteita ja ojentaa maksuvälineen kassalle.

En ole enää sähköhäkkyrällä liikkuva vammainen vaan koiranomistaja.

– Suomessa toimii tällä hetkellä noin 65–70 avustajakoiraa. Valitettavasti uusia saadaan palvelukseen vain noin viisi vuodessa. Itse jouduin odottamaan Orvokkia 6 vuotta, Patjas kertoo.

Avustajakoirille olisikin suuri kysyntä, sillä niistä on liikuntarajoitteisille suuri apu.

– Ennen minulla oli henkilökohtainen avustaja 8 tuntia päivässä. Nyt pärjään enimmäkseen kahdestaan Korallin kanssa, Vanhala kertoo.

Paitsi että koira hoitaa monia käytännön tehtäviä, tuo se myös hyvää mieltä.

– En ole enää sähköhäkkyrällä liikkuva vammainen vaan koiranomistaja, jolle ihmiset tulevat juttelemaan. Sitä tuntee itsensä ihmiseksi, Patjas paljastaa.

Koira tuo myös turvaa. Orvokki osaa aavistaa, milloin Patjas on saamaisillaan sairauteensa liittyvän kouristuskohtauksen.

– Se varoittaa ajoissa, että ehdin ottaa lääkkeen. Orvokki osaa hakea tarpeen tullen myös apua. Se etsii ihmisen, menee hänen luokseen, tökkii ja odottaa kunnes ihminen lähtee seuraamaan.

Avustajakoira saa kulkea vapaana

Avustajakoirat ovat Invalidiliiton omistamia koiria, jotka avustavat liikuntarajoitteisia.

Suomessa on 65–70 avustajakoiraa. Uusia koulutetaan noin 5 vuodessa. Niiden hankinta ja koulutus rahoitetaan RAY:n ja lahjoitusten turvin.

Työtehtävissä olevan avustajakoiran tunnistaa sinivalkoisesta Invalidiliiton avustajakoiraliivistä.

Avustajakoirat saavat lain mukaan liikkua kaikkialla, missä niiden käyttäjäkin liikkuvat. Niille tulee olla pääsy ravintoloihin, apteekkeihin, virastoihin jne. Avustajakoira saa kulkea kytkemättömänä mm. taajama-alueella, kuntopoluilla ja uimarannalla.

Lisää aiheesta: 

Koiran kanssa ei niin vain shoppailla – "Näkövammaisetkin taistelevat"29.1.2016 05.20
Korall oli nappivalinta avustajakoiraksi24.1.2015 07.30

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat